Mire való az a lyuk a nyalóka pálcáján?

Gondolkodtál már rajta, hogy miért van egy lyuk az összes Chupa Chups nyalóka pálcikájának a végén?

A nyílás mibenléte már régóta tartja lázban az internet népét, ami csak egy dolgot jelenthet: a funkcióját illetőn vadabbnál vadabb elméletek láttak napvilágot. A legtöbb felvetés persze igencsak távol áll az igazságtól, így az élet nagy kérdéseit firtató sorozatunkban most tiszta vizet öntünk a pohárba. 

Jó valamire?

Jó hát, csak nem arra, amire az internet népe gondolt. Az egyik népszerű teória szerint a lyuk elsődleges funkciója, hogy a pálcika lenyelése esetén megóvja a gyereket a fulladástól. Csakhogy az eleve üreges kialakítású, vagyis ilyen szempontból nem lenne szükség rá. Felmerült az is, hogy a gyártó az anyagköltségen akar vele spórolni, ami megint csak puszta találgatás. A harmadik és egyben legszerethetőbb elmélet pedig azt sugallja, hogy azért van ott, hogy a cukorka elfogyasztása után a pálcikát sípként lehessen használni.

Az ominózus lyuk
Az ominózus lyukUnknown Facts

A valódi ok ehhez képest talán kevésbé izgalmas: a gyártás során eleinte még folyékony állapotban lévő cukorka befolyik a résbe, majd úgy szilárdul meg, hogy kitölti a rendelkezésre álló helyet. A lyuk célja tehát az, hogy a helyén tartsa a nyalóka lényegi részét, és az ne essen le a pálcáról.

Salvador Dalínak is volt köze hozzá

Mármint nem a lyukhoz, hanem a nyalókához. A Chupa Chups nyalóka ötlete az 1950-es években a katalán Enric Bernat fejéből pattant ki, aki eleinte GOL-nak nevezte a termékét (arra utalva, hogy a cukorgömb a labda, a száj pedig a kapu). Az elnevezés azonban nem igazán jött be, ezért egy reklámügynökséghez fordult. Tőlük származik a Chupa Chups név, ami a spanyol chupar (jelentése: nyalni, szopogatni) szóból ered. Salvador Dalí 1969-ben kapcsolódott be a történetbe, Bernat ugyanis megkérte, hogy tervezze meg neki a márka logóját. A többi már történelem!

A nyalókagyártásban azóta se állt le az innováció, de manapság már más szelek fújnak. Ha nem hiszed, nézd csak ezt a terméket, melynek fő sajátossága, hogy egy WC-csészébe kell mártogatni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra