Teszt: milyen szagelszívót érdemes venni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 márka összesen 45 pára- és szagelszívó berendezését tesztelte le laboratóriumi körülmények között fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, hogy a készülékek milyen mértékben tudják kiszűrni a párát, a zsírt és a szagokat a levegőből. Az eredmény alapján az olcsóbb termékek többségétől nem szabad csodákat várni, de még a több százezer forintos árkategóriában is vastagon benne van a mellényúlás lehetősége.

Megszívhatod a szagokkal

Habár az ember leginkább azért vesz szagelszívót, hogy rendeltetési céljának megfelelően elszívja vele a szagokat, a tesztelt készülékek többsége nem igazán remekel ilyen téren. Legalábbis a vizsgálat alapján, melyhez egy 170 Celsius-fokra hevített serpenyőbe fél órán át aromás folyadékot csöpögtettek, majd mérésekkel ellenőrizték, hogy egy óra után mennyi szag maradt a teszthelyiségben.

Az 5 legjobb készülék ugyan 75 százalékos hatékonyságot ért el, de a nagy részük, összesen 13 darab csupán a szag negyedét tudta kiszűrni a levegőből. Ezek főleg olcsóbb szagelszívók voltak, ám akadt köztük egy közel 300 ezer forintos példány is.

A szagelszívás nem az erősségük
A szagelszívás nem az erősségükFotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Ráérősen szívják a párát

Egy ablak nélküli vagy nehezen szellőztethető konyhában különösen fontos, hogy ne maradjon sokáig párás a levegő, hiszen így elkerülhető a penész megjelenése. A fogyasztóvédők ezért azt is vizsgálták, hogy a készülékek hogy boldogulnak a páraelszívással. Ennek úgy jártak a végére, hogy egy főzőlap mind a négy főzési zónáján addig forraltak vizet, amíg a teszthelyiség páratartalma elérte a 90 százalékot, majd megnézték, hogy a termékek mennyi idő alatt csökkentik le ezt az értéket 60 százalékra. Az elszívók közül mindössze kilencnek sikerült 2 percen belül megugrani a lécet, másik tizenötnek viszont több mint 3 percre volt szüksége hozzá.

Megszabadítanak a zsírtól

A teszt harmadik nagy kérdése az volt, hogy a készülékek alkalmasak-e arra, hogy elnyeljék a főzés közben a levegőbe kerülő zsírt. A vizsgálat során ezért 250 fokra hevítettek egy serpenyőt, melybe 30 percen keresztül olajat és vizet csöpögtettek, majd további 10 percen át üzemeltették az elszívókat.

A kipróbált termékek a zsírelnyelésben tűntek a legjobbnak, közülük négy 80 százalékban tisztította meg a levegőt. Persze, azért itt is előfordultak kevésbé acélos eredmények, kilenc szagelszívó 50 százalék alatt teljesített. Érdekesség, hogy a legjobb és legrosszabb termékek között egyaránt előfordultak félmilliós és százezer forint körüli készülékek is.

Megjárhatod az olcsóbbakkal 

A teszten a legismertebb márkák – többek között az AEG, a Bosch, a Candy, a Miele, a Siemens és a Whirlpool – termékei mérkőztek meg egymással, melyek közül az összes szempont alapján csak egy Miele modell ért el 75 százalékos eredményt, ami azt jelenti, hogy a zsír-, szag- és a páraelszívásra is közepesnél magasabb pontszámot kapott. Ennek azonban megvan az ára – szó szerint: majdnem félmillió forint. Az élmezőnyben további négy termék, köztük egy Bosch modell került be 60-70 százalékos összpontszámmal. Itt már előfordult 200 ezer forintos árcímke is.

A külső légelvezetéses készülékek általában jobban teljesítettek a belső, keringetéses rendszerrel működőkhöz képest.

A másik végletet a legolcsóbb, vagyis a 15-50 ezer forintos készülékek képviselték, melyek 40 százalék alatti összteljesítménnyel kerültek a lista végére. Az egyesület ennek ellenére arra figyelmeztet, hogy a magasabb ár sem feltétlenül jelent garanciát semmire, mivel 300 ezer forintért is lehet olyan terméket találni, amelyik csak 40 százalék körüli eredményt ért el, ráadásul egy-egy márkán belül is jelentős eltérés lehet az egyes modellek minősége között.

100 ezer forint alatt a Franke FDF 7457 XS lett az egyik legjobb ár-érték arányú termék
100 ezer forint alatt a Franke FDF 7457 XS lett az egyik legjobb ár-érték arányú termékFotó: franke.com

Ha a legkedvezőbb ár-érték arányt keresed, a 130-200 ezer forintos árkategóriában érdemes körbenézned, ahol már legalább 55 százalékos összteljesítményt nyújtó páraelszívókat is találhatsz. A részletes eredményekért kattints ide, ha pedig szeretnéd felszámolni az otthonodban lévő rejtett bűzforrásokat, olvasd el alábbi cikkünket is:

Mustra