Robotporszívók tesztje: segítség vagy csak drága távirányítós játék?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 46 különböző robotporszívót tesztelt le laboratóriumi körülmények között, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A teszt során a szakemberek elsősorban azt vizsgálták, hogy a termékek mennyire hatékonyan távolítják el a port, morzsákat, szöszöket és szálakat a padlóról, illetve a szőnyegről. Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy hacsak nem tökéletesen minimalista az otthonod, kétszer is érdemes meggondolnod, hogy van-e értelme több százezer forintot áldoznod egy robotporszívóra, ami lehet, hogy csak félig takarítja ki a lakást és belegabalyodik a drótokba.

Kinek éri meg robotporszívót venni?

A robotporszívók legnagyobb előnye, hogy megspórolják a takarításra fordított időt, így mire hazaérsz, tiszta a lakás. Irányításuk ráadásul egyszeri programozással vagy egy okostelefonos alkalmazás segítségével is lehetséges, így nincs velük semmiféle macera. A rossz hír, hogy ez leginkább csak olyan helyeken sikerülhet, ahol nincs (sok) szőnyeg, magas ajtóküszöb, feltornyozott könyvkupac, dísztárgy, továbbá szétszórt játékok, ruhák sincsenek a földön. Ha viszont van, az egyesület szerint az lehet a vége, hogy fél napig pakolásznod kell, mire egyáltalán elindíthatod a robotporszívót. Ezt nem nagyon lehet megspórolni, különben arra fogsz hazaérni, hogy csak félig van kitakarítva a lakás és még a drótokba akadt, fotel mögé beszorult robotporszívót is ki kell bogozni, hogy aztán a régi készülékeddel fejezd be, amit elkezdett. 

Előre be lehet programozni őket
Előre be lehet programozni őketSouth_agency / Getty Images Hungary

Mire használhatók? 

Az egyesület szerint a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek labortesztjei azt mutatják, hogy a robotporszívók éppen olyan jól teljesítenek a keménypadlón (parketta, padlócsempe), mint a vezetékes termékek, vagyis hatékonyan távolítják el a port, morzsát, szálakat és szöszöket, a szőnyegtisztításban viszont kevésbé jeleskednek.

„Míg a jobb vezetékes porszívók a szőnyegből is eltávolítják a por akár 80-90 százalékát, a legjobb robotporszívók is csak közel a felével birkóznak meg. Vagyis nem ússzuk meg a kézi porszívózást.”

Hogy teljesítettek a teszten?

Az összesen 16 márka 46 vizsgált készüléke közül mindössze 3 ért el közepes szintet a teszten, a többi pedig ennél is gyengébben szerepelt. Miközben a papírformának megfelelően a keménypadló takarításával gond nélkül megbirkóztak, addig a padló rései és a szőnyeg már kifogott rajtuk: még a legjobbak is csak a por alig 35 százalékát távolították el. Mint kiderült, a vizsgált termékeknél a magasabb ár sem feltétlenül jelent garanciát semmire. Volt olyan 250 ezer, sőt 400 ezer forintos készülék is, amelyik gyengébben teljesített, mint az 50 ezer forintos.

Ki tudják kerülni a bútorokat?

A szakemberek kíváncsiak voltak arra is, hogy a készülékek hogyan tájékozódnak valós élethelyzetben, vagyis érzékelik-e a bútorokat, ki tudják-e kerülni a drótokat és a függönyt, vagy esetleg beakadnak a kanapé alá. Ebben a tekintetben szerencsére már jobban vizsgáztak: a jelentős részük ugyanis jól navigál, kikerüli a kábeleket és átmegy a magasabb bútorok alatt.

Mennyibe kerülnek a legjobbak?

Az élen végzett termékek közös vonása, hogy viszonylag jól navigálnak, érzékelik a bútorokat, függönyöket és drótokat, nem akadnak bele a tereptárgyakba, illetve többi társukhoz képest hatékonyabban dolgoznak a szőnyegen és a keménypadlón, de a hagyományos módszerhez képest a szőnyegekkel még ezek is hadilábon állnak. Üzemidejükről azt lehet mondani, hogy akkumulátoruk általában 1-1,5 órás működést biztosít, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy töltéssel képesek kitakarítani egy kisebb lakást. Az áruk elég változó: 50 és 250 ezer forint között mozog.

53 százalékos eredményével a teszten az 50 ezer forintos Ariete 2713 Pro Evolution lett a legjobb ár-érték aranyú termék
53 százalékos eredményével a teszten az 50 ezer forintos Ariete 2713 Pro Evolution lett a legjobb ár-érték aranyú termékariete.net

Akkor van értelme robotporszívót venni?

A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy mielőtt elszánnád magad a vásárlásra, nézz végig az otthonodon olyan szemmel is, hogy az milyen terep lehet egy robotporszívónak.

„Ha zegzugos a lakás, sok a szőnyeg, vannak magas küszöbök, sok olyan tárgy van a földön, amit nem tudunk vagy nem akarunk minden porszívózás előtt elpakolni, lehet, hogy érdemes másfajta segítségben gondolkodni. Vagy legalábbis abban a tudatban vegyük meg a készüléket, hogy a robotporszívó nem fog teljes mértékben tehermentesíteni minket, alkalmanként szükség lesz utólagos kézi porszívózásra is”

– mutatott rá az egyesület.

A részletes eredményekért klikkelj ide, ha pedig kíváncsi vagy, milyen egyéb hétköznapi dolgok vannak még, amikre felesleges nagyobb összegeket elverned, olvasd el alábbi cikkünket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra