Robotporszívók tesztje: segítség vagy csak drága távirányítós játék?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 46 különböző robotporszívót tesztelt le laboratóriumi körülmények között, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A teszt során a szakemberek elsősorban azt vizsgálták, hogy a termékek mennyire hatékonyan távolítják el a port, morzsákat, szöszöket és szálakat a padlóról, illetve a szőnyegről. Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy hacsak nem tökéletesen minimalista az otthonod, kétszer is érdemes meggondolnod, hogy van-e értelme több százezer forintot áldoznod egy robotporszívóra, ami lehet, hogy csak félig takarítja ki a lakást és belegabalyodik a drótokba.

Kinek éri meg robotporszívót venni?

A robotporszívók legnagyobb előnye, hogy megspórolják a takarításra fordított időt, így mire hazaérsz, tiszta a lakás. Irányításuk ráadásul egyszeri programozással vagy egy okostelefonos alkalmazás segítségével is lehetséges, így nincs velük semmiféle macera. A rossz hír, hogy ez leginkább csak olyan helyeken sikerülhet, ahol nincs (sok) szőnyeg, magas ajtóküszöb, feltornyozott könyvkupac, dísztárgy, továbbá szétszórt játékok, ruhák sincsenek a földön. Ha viszont van, az egyesület szerint az lehet a vége, hogy fél napig pakolásznod kell, mire egyáltalán elindíthatod a robotporszívót. Ezt nem nagyon lehet megspórolni, különben arra fogsz hazaérni, hogy csak félig van kitakarítva a lakás és még a drótokba akadt, fotel mögé beszorult robotporszívót is ki kell bogozni, hogy aztán a régi készülékeddel fejezd be, amit elkezdett. 

Előre be lehet programozni őket
Előre be lehet programozni őketFotó: South_agency / Getty Images Hungary

Mire használhatók? 

Az egyesület szerint a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek labortesztjei azt mutatják, hogy a robotporszívók éppen olyan jól teljesítenek a keménypadlón (parketta, padlócsempe), mint a vezetékes termékek, vagyis hatékonyan távolítják el a port, morzsát, szálakat és szöszöket, a szőnyegtisztításban viszont kevésbé jeleskednek.

„Míg a jobb vezetékes porszívók a szőnyegből is eltávolítják a por akár 80-90 százalékát, a legjobb robotporszívók is csak közel a felével birkóznak meg. Vagyis nem ússzuk meg a kézi porszívózást.”

Hogy teljesítettek a teszten?

Az összesen 16 márka 46 vizsgált készüléke közül mindössze 3 ért el közepes szintet a teszten, a többi pedig ennél is gyengébben szerepelt. Miközben a papírformának megfelelően a keménypadló takarításával gond nélkül megbirkóztak, addig a padló rései és a szőnyeg már kifogott rajtuk: még a legjobbak is csak a por alig 35 százalékát távolították el. Mint kiderült, a vizsgált termékeknél a magasabb ár sem feltétlenül jelent garanciát semmire. Volt olyan 250 ezer, sőt 400 ezer forintos készülék is, amelyik gyengébben teljesített, mint az 50 ezer forintos.

Ki tudják kerülni a bútorokat?

A szakemberek kíváncsiak voltak arra is, hogy a készülékek hogyan tájékozódnak valós élethelyzetben, vagyis érzékelik-e a bútorokat, ki tudják-e kerülni a drótokat és a függönyt, vagy esetleg beakadnak a kanapé alá. Ebben a tekintetben szerencsére már jobban vizsgáztak: a jelentős részük ugyanis jól navigál, kikerüli a kábeleket és átmegy a magasabb bútorok alatt.

Mennyibe kerülnek a legjobbak?

Az élen végzett termékek közös vonása, hogy viszonylag jól navigálnak, érzékelik a bútorokat, függönyöket és drótokat, nem akadnak bele a tereptárgyakba, illetve többi társukhoz képest hatékonyabban dolgoznak a szőnyegen és a keménypadlón, de a hagyományos módszerhez képest a szőnyegekkel még ezek is hadilábon állnak. Üzemidejükről azt lehet mondani, hogy akkumulátoruk általában 1-1,5 órás működést biztosít, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy töltéssel képesek kitakarítani egy kisebb lakást. Az áruk elég változó: 50 és 250 ezer forint között mozog.

53 százalékos eredményével a teszten az 50 ezer forintos Ariete 2713 Pro Evolution lett a legjobb ár-érték aranyú termék
53 százalékos eredményével a teszten az 50 ezer forintos Ariete 2713 Pro Evolution lett a legjobb ár-érték aranyú termékFotó: ariete.net

Akkor van értelme robotporszívót venni?

A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy mielőtt elszánnád magad a vásárlásra, nézz végig az otthonodon olyan szemmel is, hogy az milyen terep lehet egy robotporszívónak.

„Ha zegzugos a lakás, sok a szőnyeg, vannak magas küszöbök, sok olyan tárgy van a földön, amit nem tudunk vagy nem akarunk minden porszívózás előtt elpakolni, lehet, hogy érdemes másfajta segítségben gondolkodni. Vagy legalábbis abban a tudatban vegyük meg a készüléket, hogy a robotporszívó nem fog teljes mértékben tehermentesíteni minket, alkalmanként szükség lesz utólagos kézi porszívózásra is”

– mutatott rá az egyesület.

A részletes eredményekért klikkelj ide, ha pedig kíváncsi vagy, milyen egyéb hétköznapi dolgok vannak még, amikre felesleges nagyobb összegeket elverned, olvasd el alábbi cikkünket is.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.