A nagy kólateszt: saját márkás üdítő tarolta le a klasszikusokat

Olvasási idő kb. 10 perc

Tizennégyféle kólát kóstoltunk végig, miközben megjártuk a pokol legmélyebb bugyrait.

Oké, a kóla nem tartozik a legegészségesebb üdítők közé – erre korábban mi magunk is felhívtuk a figyelmet –, ennek ellenére mégis sokan vannak, akik bizonyos élethelyzetekben, különösen egy hamburgerezés vagy mozizás során szívesen szürcsölgetik. Mi véletlenül sem szeretnénk az akaratod ellenére kólaivásra kényszeríteni, de ha már amúgy is fogyasztó vagy, tesztünkből legalább némi képet kaphatsz arról, hogy a bűnös élvezetek útjára lépve melyik terméknél mire számíthatsz.

Hogyan készül a kóla?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, hogy a kólát eredendően gyógyszernek szánták. Az első változat ízesítéséhez kóladiót, illetve kokalevelet is használtak, ezért a termék kis mennyiségben kokaint is tartalmazott, egészen addig, amíg az 1900-es években száműzték belőle.

A napjainkban kapható kóla ízét már a különféle aromák adják.

A kóla tehát lényegében szénsavas víz, amihez az aromákon túl cukrot (vagy annak alternatívájaként kukoricából előállított glükóz-fruktóz szirupot), savakat, valamint színezéket, jellemzően karamellt adagolnak. A szakember szerint a termék savtartalma rendszerint a hozzáadott foszforsavból fakad, ami nem valami egészséges, de mértékkel fogyasztva semmiféle fenyegetést nem hordoz.

Régen kokaint is tartalmazott
Régen kokaint is tartalmazottRuzsovics Dorina

Van benne más is, ami káros?

A kóla káros hatásairól rengeteg rémhír kering a köztudatban, jegyezte meg a szakértő, aki szerint az tényleg igaz, hogy savtartalma miatt vízkőoldásra is alkalmas, ám ugyanez elmondható például az ecetről is.

Ami inkább ártalmas lehet, az a jelentős cukortartalma, ezért nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

És mennyi koffein van benne? Traszkovics Zsolt elárulta: átlagosan 8 mg/100 ml, ami nagyjából egy negyedcsésze kávé koffeintartalmának felel meg.

Sok bennük a cukor
Sok bennük a cukorRuzsovics Dorina

Hogy teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a kólákat, melyekből összesen 14 jött össze. Mivel a saját márkás termékek és az ismert szereplők árai között ezúttal is közel ötszörös különbség rajzolódott ki, kíváncsiak vártuk, mi lesz a vége.

Tizennégyféle terméket próbáltunk ki
Tizennégyféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Kóstolónknál a szokásos módszert alkalmaztuk. Szerkesztőségünk tagjai egy vakteszt keretében itták végig a gondosan álcázott kólákat, amelyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi benyomásaik alapján értékeltek egy 1-től 5 pontig terjedő skálán.

Az összesítés és átlagolás után ebből jött ki az alábbi rangsor:

3. helyezett: Pepsi-Cola – 2,85 pont (419 forint/2,25 liter)

Összetevők: víz, fruktóz-glükózszörp, szén-dioxid, színezék (karamell), étkezési sav (foszforsav), aroma (koffein), aroma.

IMG 8249
Ruzsovics Dorina

Az egyik nagy klasszikusnak számító Pepsi-Cola a harmadik helyre futott be egy szerényke hármas alá eredménnyel. Tesztelőink meglepő módon egyáltalán nem dobtak tőle hátast. Csak ketten adtak rá magasabb pontszámot, de még ők sem illették túlzottan hízelgő jelzőkkel. A legnagyobb elismerés, amit kapott, az volt, hogy kólaízű, ami egy kóla esetében azért eléggé alapvető elvárás. 

 • Óóó, ez jó kis whisky-kólaíz, gyárilag! De sajnos az a fajta vidéki kiskocsmás whisky-kóla, amibe a legolcsóbb Teacher’s whiskyt öntik! 
 • Ráragad a fogamra.
 • Rettenet, förtelem.
 • Van egy kis utóíze, de finom.
 • Átlagos, egy jó kis disznótorost szétkapna.
 • Épphogy iható.
 • Semmi extra. Kólaízű.

2. helyezett: Coca-Cola – 3,14 pont (365 forint/1,75 liter)

Összetevők: víz, fruktóz-glükózszörp, szén-dioxid, színezék (szulfitos-ammóniás karamell), étkezési sav (foszforsav), természetes aromák koffeinnel.

IMG 8267
Ruzsovics Dorina

A műfaj másik királya közel 0,3 pontot vert rá versenytársára, ami a második helyre juttatta. Osztatlan lelkesedést ettől függetlenül a Coca-Cola sem váltott ki, domináns édessége és mellékíze miatt 1-től 5-ig mindenféle pontszám érkezett rá. Hárman azonban kifejezetten finomnak találták, ami átbillentette a mérleg nyelvét.

 • Édesítőszer-ízű. Az utolsó korty után úgy éreztem, mintha megmoccant volna a gyomromban egy Alien!
 • Ez egész jó.
 • Jé, ez egész finom.
 • Finom.
 • A szénsav dominál, jókat lehetne barcogni tőle.
 • Gumicukorszagú, félelmetesen édes.
 • Nem olyan rossz, de van valami különös mellékíze.

1. helyezett: Penny Drinky Cola – 3,57 pont (85 forint/2 liter)

Összetevők: ivóvíz, szén-dioxid (min. 4 g/l), aroma (színezék (szulfitos-ammóniás karamell), savanyúságot szabályozó anyag (foszforsav), koffein aroma), édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám K, aszpartám), étkezési sav (citromsav), tartósítószer (nátrium-benzoát).

IMG 8207
Ruzsovics Dorina

Hitted volna, hogy 85 forintért is lehet épkézláb kólát kapni? Nyugi, mi sem! Éppen ezért mi döbbentünk meg a legjobban, hogy a tesztgyőztes címét a Penny szuper olcsó versenyzője szerezte meg. Tesztelőink azt mondták róla, hogy egészen jól hozza a klasszikus kólaízt, sötétebb a színe, nem is túl édes, bár eléggé szénsavas. Szóval, ha már mindenáron vásárra akarod vinni a bőröd a kólaivással, ebben talán megtalálhatod a számításod.

 • Ipekakuána köptető!
 • Egész jó.
 • Hasonlít a kólaízre.
 • Sötétebb színű, szerintem oké.
 • Klasszikus kólaíze van, korrekt. Nem is túl édes.
 • Borzasztóan szénsavas, de az íze nem rossz. 

Futottak még

Ezek a termékek most nem szereztek dobogós helyezést, ezért csak röviden értékeljük őket. 

4. helyezett: Auchan Tuti Tipp colaízű szénsavas üdítő – 2,71 pont (85 forint/2 liter)

Az Auchan kóla értelmezése csak egyvalakinek ízlett igazán, a többiek úgy nyilatkoztak, hogy túl édes, gagyi az aromája, és leginkább egy citromos mosogatószerre hasonlít.

5. helyezett: Tesco Value Cola – 2,57 pont (85 forint/2 liter)

A szegény ember Coca-Colája, fogalmazott valaki a Tesco termékéről, ami szintén csak egy rajongót szerzett magának. Csapatunk főleg azt emelte ki, hogy kicsit keserű, nagyon szénsavas, és összességében közepesen pocsék.

6. helyezett: Márka Cola – 2,42 pont (259 forint/2 liter)

Az előző helyezetteknél tapasztalható kedveltségi arány a Márka-terméknél sem változott. A mezőny további részéhez képest szinte mindenki cukrosabbnak érezte, ám volt, aki ennek ellenére is szerette, hiszen mégiscsak kóláról beszélünk.

7. helyezett: ALDI Cola classic – 2,28 pont (169 forint/1,5 liter)

Az ALDI kólája szintén csak egyetlen tesztelőnknél merítette ki a finom fogalmát, a többiek viszont arra jutottak, hogy műanyagos hatású, savanykás, citromos íze van, ami marja a szájpadlást és főként a felmosószerre emlékeztet.

7. helyezett. Lidl Freeway Cola – 2,28 pont (225 forint forint/2 liter)

A Lidl termékére ketten adtak magasabb pontszámot tipikus kólaíze előtt tisztelegve, mások ugyanakkor pont azt hangoztatták, hogy „semmi extra”, „gyenge” és inkább „csak szénsav”.

9. helyezett: Lidl Siti Cola – 2,14 pont (85 forint/2,5 liter)

„Ablakmosó”, „tűzhelytisztító” és „frissen takarított WC a vonaton” – jegyezték meg tesztelőink a Lidl másik termékéről, de azért itt is akadt valaki, aki finomnak tartotta és bevésett hozzá egy ötöst.

10. Jégkristály cola ízű szénsavas üdítőital – 2 pont (259 forint/2 liter)

A Jégkristály kóláról az a közvélekedés alakult ki, hogy váratlanul savanyú, nagyon cukros, ráadásul büntető jellegű az utóíze. Nem is érkezett rá hármasnál magasabb pontszám.

11. SPAR Fresh Cola – 1,71 pont (199 forint/2 liter)

A SPAR termékének ízére különösen találó megfejtések érkeztek. Olyanok, mint a „kólaízű uborkalé”, a „béna szénsavas víz” vagy a „kólás gumicukor foszforsavban feloldva”. Mondanunk sem kell, nem volt valami népszerű.

12. helyezett: Queen Cola – 1,71 pont (219 forint/2,5 liter)

A Queen kóláról kiderült, hogy nem véletlenül örvend kritikán aluli hírnévnek szerkesztőségünkben. A pontozólapokon többek között „kénszagúnak”, „festékhígítós mellékízűnek”, „cukrozott motorolajnak” és „híg kólaszörpnek” nevezték.

13. helyezett: Xixo Cola – 1,57 pont (199 forint/1,5 liter)

A Xixo terméke a kólák között is kirívó műízével váltott ki széles körű visszatetszést, amiről tesztelőinknek a „mézes korom” és a „kanalas orvosság” jutott eszébe.

14. helyezett: Tikkadt Szöcske kóla – 1,28 pont (369 forint/1,5 liter)

A magyar terméket hiába ízesítik valódi kóladió-kivonattal, a Tikkadt Szöcskére egy 3 pontos értékeléstől eltekintve csakis elégtelenek érkeztek. Kóstolóink itt is a köptetővel vontak párhuzamot, így kijelenthetjük, hogy minden lehetséges értelemben rossz szájízt hagyott maga után.

Nem kaptál kedvet a kólaiváshoz? Nem baj, takarításra még mindig használhatod!

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek