Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?

A kétszer csíp elmélet árnyékában összesen nyolcféle konzerv csilis babot próbáltunk ki.

A magyar ember köztudottan szereti a csípőset, ahogy a babot sem veti meg, ezért kíváncsiak voltunk, mi történik, ha ez a két dolog egy konzervdobozban egyesül. Bár az eredményt illetően nem tápláltunk hiú reményeket, végül csak találtunk egy terméket, ami szinte mindenkinek egyformán ízlett.

Hogyan készül a csilis bab?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a konzerv alapanyagaként szolgáló bab többféle lehet, de a legelterjedtebbek talán a fehér és vörös változatok. 

Az alapanyag ugyanaz, de a recept mindegyik terméknél más
Az alapanyag ugyanaz, de a recept mindegyik terméknél másRuzsovics Dorina

A szakember szerint a babszemeket a feldolgozás során szétválogatják, megmossák és megfőzik, miközben a vízből paradicsompüréből, cukorból, sóból és csiliből vagy csilikivonatból álló szószt külön készítik el. A babot a következő lépésben konzervdobozokba adagolják, rátöltik a szószt, majd légmentesen lezárják a csomagolást. Ezután már csak egy speciális tartósítási művelet, az úgynevezett sterilezés van hátra, ami a gyakorlatban egy 100 Celsius-fok feletti hőkezelést takar.

Az így készült termékek akár évekig is eltárolhatóak hűtés nélkül.

Nincs bennük tartósítószer
Nincs bennük tartósítószerRuzsovics Dorina

Az élelmiszermérnök hozzátette, mivel a csilis bab kétkomponensű (bab és szósz) termék, a csomagoláson két mennyiséget tüntetnek fel. A töltőtömeg az értékes anyag, vagyis a bab tömegét jelöli, míg a nettó tömeg a bab és a szósz együttes tömegére utal.

Az, hogy ki melyik terméket preferálja jobban, leginkább az egyéni ízlés dönti el,

hiszen a szószokat jellemzően azonos alapanyagokból, de eltérő receptúrával készítik.

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a termékeket. Az irányelv az volt, hogy ne a készételeket, hanem a „sima” csilis babokat próbáljuk ki, ezekből azonban meglepően keveset találtunk. Így aztán végül úgy döntöttük, hogy a vörös- és fehérbabból készült termékeknek is adunk egy esélyt, de az értékeléseknél főleg a szósz ízére koncentrálunk.

Ahogy mindig, kóstolóink egy vakteszt keretében ették végig a konzerveket, melyeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán, szigorúan szubjektív szempontok alapján értékelték. Az összesítés és az átlagolás után ebből született meg az alábbi rangsor.

3. helyezett: El Sabor chilis bab – 3 pont (549 forint/410 g)

Összetevők: vörös vese (red kidney) bab (61%), víz, sűrített paradicsom, hagyma, fűszerek, só, aromák.

IMG 5600
Ruzsovics Dorina

Az El Sabor csilis babra egytől ötig mindenféle pontszám érkezett, így nem is tudtunk egyértelmű ítéletet mondani felette. Sűrűbb állaga még nagyjából mindenkinek bejött, az íze viszont eléggé megosztónak bizonyult.

  • Egész jó állag, műíz.
  • Savanyú a paradicsomtól, pedig nem lenne rossz.
  • Fini, tetszik!
  • Kicsit sűrűnek tűnik a szósz, ízre amúgy nem rossz, az állaga is király.
  • Ez egész jó cucc, akár meg is enném.
  • Nagyon jó, nem műízű.
  • Színre, állagra és ízre is vörösboros marhapörkölt. Csakhogy azt utálom!

2. helyezett: Heinz csípős sült bab paradicsomos és chilipaprikás mártásban – 3,57 pont (399 forint/390 g)

Összetevők: bab (51%), paradicsom (34%), víz, cukor, ételecet, só, módosított keményítő, fűszerkivonatok, fűszernövény-kivonat.

heinz beanz JAVÍTOTT
Ruzsovics Dorina

A Heinz kellemesen csípős babja alapvetően rendben lett volna, ám néhány tesztelőnket kissé váratlanul érte a többi terméknél édeskésebb, egzotikus fűszerezésű – egyesek szerint currys, római köményes – ízvilága. Ha bejön ez a vonal, valószínűleg nem fogsz csalódni benne.

  • Indiai íz, nem is rossz.
  • Ebben még római kömény is van. Édeskés, egész jó. 
  • Angol reggeli bab. Nagy reményekkel indultam neki, de rossz. Curryíze van. Miért?
  • Csilis, jó az állaga, kellemesen csípős, jól is néz ki.
  • Gél halmazállapotú bigyó, Bud Spencer sírna.
  • Kicsit indiai beütésű. Kellemes.
  • Eléggé apró szemű és édeskés, de nem rossz.

1. helyezett: Bonduelle Bon Menu chilis vörösbab – 4,28 pont (336 forint/430 g)

Összetevők: ivóvíz, vörösbab (36%), sűrített paradicsom (7%), cukor, napraforgóolaj, étkezési só, vöröshagyma, kukoricakeményítő, fokhagyma, fűszerek (0,3%), ebből csili 0,1%, ízesítő növényi részek, aroma.

IMG 5594
Ruzsovics Dorina

A Bonduelle meggyőző fölénnyel szerezte meg a tesztgyőztes címet, nem is kapott négyesnél alacsonyabb pontszámot. Kóstolóinknak leginkább szuper állaga és paradicsomos íze tetszett, csípőssége, pontosabban annak hiánya ugyanakkor nem váltotta be a reményeket. Amennyiben szereted, hogy lángol az arcod, nem ebben fogod megtalálni a számításod, legfeljebb, ha utólag felütöd csilivel.

  • Na, ez finom. Ízre, állagra is. 
  • Ez finom, de ez se csilis. 
  • Rengeteg sűrű szósz van hozzá. Paradicsomos. Egész jó.
  • Tök jól néz ki, finom is, simán enném a dobozból is.
  • Ez finom. 
  • Jó színű. Inkább már paradicsomos beütésű az íze, de jó. 
  • Cseppet sem csípős, viszont nagyon finom! Tálalásra kész paradicsomos bab!

Futottak még

Ezek a termékek most nem jutottak be a legjobbak közé, ezért csak röviden, tájékoztató jelleggel értékeljük őket.

4. helyezett: Auchan Tuti Tipp chilis bab – 2,71 pont (194 forint/400 g)

Az Auchan versenyzőjének szerény csomagolása, illetve alacsonyabb ára nem sok jót vetített előre, ehhez képest nem is volt olyan csapnivalóan rossz. Itt már senki nem panaszkodhatott, hogy nem érez semmit, a szósz ugyanis kegyetlenül csípett.

5. helyezett: Penny sült bab chilis szószban – 2,42 pont (199 forint/410 g)

„Bud Spencer tuti behajítaná a készítőjét az italpult mögé, ha ilyet tennének elé!” – fogalmazott a Penny termékéről egyik tesztelőnk, akinek meglátásával egy kivételtől eltekintve mindenki egyetértett. Szerintük alig volt valami íze, vagy ha mégis, akkor „rettenetes” és „ramaty”.

6. helyezett: Tesco vörösbab chilis szószban 2,14 pont (249 forint/400 g)

Az erős paprikás mézeskalácshoz hasonlított tescós csilis bab értékelései három pontnál tetőztek. Kóstolóink egyszerűen nem tudták hova tenni sajátos ízét, továbbá kissé szétfőtt állaga miatt is kapott egy kritikát.

6. helyezett: Happy Frucht csilis bab – 2,14 pont (249 forint/400 g)

A Happy Frucht csilis bab csípni ugyan csípett, de mást nem igazán tudott felmutatni. Valaki szerint szétfőtt, a többség úgy vélte, hogy csípősségétől eltekintve nincs semmi íze.

8. helyezett: Giana fehérbab chilis szószban – 2 pont (239 forint/410 g)

Kicsit csíp, de amúgy íztelen és nagyon puha – írták tesztelőink a Giana termékéről, bár volt, aki hozzátette, hogy ha az éhhalál és ez a konzerv lenne a két opciója, akkor azért csak megenné.

Kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbálj valamilyen fincsi csilis fogást? Itt van rögtön három is:

Oszd meg másokkal is!
Mustra