Mi az a vonalka a billentyűzet F és J betűin?

A titokzatos vonalkák egy kicsit könnyebbé tehetik az életed. Feltéve, hogy tudod, mire valók.

A körülöttünk lévő hétköznapi tárgyak néha egészen váratlan funkciókkal rendelkeznek, de hiába látjuk őket nap mint nap, simán átsiklunk rajtuk. Elegendő például csak a lakaton, a golyóstoll kupakján és a repülőgép ablakán lévő apró kis lyukra, vagy a mikró ajtaján sorakozó rejtélyes pöttyökre gondolni. Ebbe a sorozatba illeszkednek a billentyűzet kidudorodó vonalkái is.

Vezetik a kezed

A Computer Hope szerint az F és J billentyűkön található kiemelkedő vonalak a gyorsabb gépelést hivatottak segíteni. Ha ugyanis kitapintod őket, mindig tudni fogod, hogy helyes pozícióban van-e a kezed, így nem is kell a billentyűzetre pillantanod. Most hallottál róla először? Ne emészd magad, nem mindenkinek adatik meg, hogy gépíróiskolába járjon.

A vakon gépelést segítik
A vakon gépelést segítikAdventurePicture / Getty Images Hungary

Ha gyorsabban szeretnél gépelni, akkor jársz a legjobban, ha az egyik mutatóujjad a F betűre, a másikat meg a J betűre helyezed, miközben a hüvelykujjaidat a szóköz felett tartod. A bal kezeddel így lefedheted az A, S, D és F, a jobbal pedig a J, K, L és É billentyűket (legalábbis magyar kiosztás esetén), illetve könnyedén elérheted a környező gombokat.

Egy pro tipp: vess egy pillantást a numerikus billentyűzetre is. Számos klaviatúrán az 5-ös billentyűt szintén egy vonalkával jelölik, ami egyszerűbbé teheti, ha tömegesen kell számokat bepötyögnöd. A tízujjas, vakon gépelés előnyeiről alábbi cikkünkben értekeztünk részletesebben: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra