Csipszek tesztje: melyik a legjobb ropogtatnivaló?

Nyolcféle terméket próbáltunk ki, ami rávilágított, hogy a sós ízeknek milyen sokféle dimenziója létezik.

Az ember azt gondolná, hogy a sós csipsz tipikusan az a műfaj, ahol nem lehet nagyot hibázni. Mekkora tévedés! A teszt során kóstolóink a saját kárukon tanulták meg, hogy a nagybetűs csipszek világába vezető út büntetően sós és olajos ízekkel van kikövezve. Megpróbáltatásaik azonban nem voltak hiábavalóak. A végére csak sikerült találni pár terméket, amit nem csak kényszer hatása alatt ropogtatnának el.

Tényleg olyan egészségtelen a csipsz?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a csipszekről sok rosszat lehet hallani, aminek természetesen van némi igazságalapja, ám ha mértékkel fogyasztod őket, nincs okod aggodalomra, mert semmiféle egészségkárosodást nem okoznak. A szakember leginkább az akrilamid jelenlétét tartja problémásnak, ami nemcsak ebben a termékcsoportban, hanem a legtöbb sült, pörkölt és grillezett ételben is megtalálható.

„Ez a legkevésbé sem egészséges vegyület az úgynevezett Maillard-reakció során keletkezik a szénhidráttartalmú élelmiszerekben, amikor magas (120 Celsius-fok feletti) hőmérsékletre hevítik őket.”

Ha mértékkel fogyasztod, nem kell félned tőle
Ha mértékkel fogyasztod, nem kell félned tőleRuzsovics Dorina

Hogyan készül?

A szakértő azt mondja, a csipsz nem más, mint megtisztított és vékonyra szeletelt burgonya, amit jellemzően olajban sütnek ki. A gyártási technológia hátránya, hogy a krumpli közben jelentős mennyiségű olajat vesz fel, ezért a termékek olajtartalma akár a 30 százalékot is túllépheti.

A sós csipszeket a sütést követően kis mennyiségű sóval ízesítik, majd tasakokba töltik, melyeket lezárásuk előtt semleges védőgázzal töltenek fel. Traszkovics Zsolt szerint ezzel lassítható az avasodás folyamata, így a termék tovább tartható el minőségromlás nélkül. 

A krumpli sok olajat szív fel a gyártás során
A krumpli sok olajat szív fel a gyártás soránRuzsovics Dorina

Hogy zajlott a teszt?

Úgy, ahogy mindig! A merítésünkben szereplő sós csipszeket a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be, majd egy vakteszt keretében, vagyis gondosan álcázva kóstoltattuk meg szerkesztőségünk tagjaival.

Ők szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok alapján értékelték a termékeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és az átlagolás után ebből született meg az alábbi végeredmény:

3. helyezett: Lidl Snack Day sós hullámos burgonyachips – 3,5 pont (299 forint/150 g)

Összetevők: burgonya, napraforgóolaj (34 százalék), étkezési só (1,5  százalék ).

IMG 0260
Ruzsovics Dorina

A Lidl hullámos terméke egy kicsit biztonsági játékosnak tűnt se nem túl hangsúlyos, se nem túl sós ízeivel, ami persze nem akkora baj, hiszen vannak, akik pont az enyhébb ízvilágot kedvelik. Méghozzá nem is kevesen: öt tesztelőnk négy pontot adott rá, így az áruházlánc saját márkás csipsze átlag feletti eredménnyel robogott be a harmadik helyre.

  • Vastag hullámos csipsz. Nem nagyon sós, nem nagyon olajos. Egész jó.
  • Tök jó cikkcakkos a formája, nem túl sós.
  • Hát ez állagra nem valami jó.
  • Hullámos csipsz, közepes, nem túl sós
  • Recés. És ez az egyetlen, ami jó benne.
  • Jópofa. Ez a legjobb.
  • Hullámos, ebben van valami plusz a többihez képest.
  • Olajos, krumplis valami, nem venném meg.

2. helyezett: Penny Salty sós burgonyachips – 3,875 pont (169 forint/90 g)

Összetevők: burgonya (65  százalék ), pálmaétolaj, étkezési só (0,9  százalék ).

IMG 0277
Ruzsovics Dorina

A Penny versenyzőjének vékonyka és töredezett szirmai nem sok bizakodásra adtak okot, az íze viszont nagyjából rendben volt, így összesen hatan jutalmazták magasabb pontszámmal. Pozitívumként felmerült, hogy sótartalma éppen megfelelő, ezért nem igényel azonnali folyadékpótlást, míg a negatívumok között főleg az olajos mellékíz jutott vezető szerephez.

  • Krumpliforma barna csipsz. Egy picikét olajos, de az íze nem rossz.
  • Finom, jó az állaga, jól néz ki.
  • Ízre nem rossz, de olyan csúnya.
  • Ropogós, nincs mellékíze, kellően vékony és nem túl olajos.
  • Ebből sajnos kispórolták az ízfokozókat. Nincs íze.
  • Töredezett, rút, ízre olajos.
  • Finom, kevésbé sós, jól meg van sütve.
  • Pöttyös a krumplitól? Amúgy nem sóözön, ami jó pont.

1. helyezett: Lays burgonyachips sózott – 4,66 pont (299 forint/150 g)

Összetevők: burgonya, növényi olajok (napraforgó-étolaj, repceétolaj változó arányban), só (1,1  százalék ).

IMG 0535
Ruzsovics Dorina

A Lays csipsze tekintélyes előnnyel szerezte meg a győzelmet. Tesztelőink úgy nyilatkoztak, hogy szép aranysárga a színe, kellően ropogós az állaga, kellemes burgonyaíze van, és még csak nem is vállalhatatlanul sós. Ez a kombináció egyetlen kivételtől eltekintve mindenkinél maximális pontszámot ért. Az a tesztelőnk, aki a sorból kilógva közepesre értékelte, túlzottan olajosnak érezte, de még ezzel együtt is ízletesnek találta. Ha csak egy csipszet választhatnánk a tévézéshez, jó eséllyel ennél kötnénk ki.

  • Szép aranysárga. Vastag, ropogós és finom. Ez a legjobb a mezőnyben.
  • Jól néz ki, tök finom, nem túl sós.
  • Ez tök jó.
  • Édeskés burgonya íze van. Finom. Kicsit túl vékony, lehetne vastagabb.
  • Eléggé olajos, de finom.
  • Ez jó, csip(sz)em.

Futottak még

Ezeknek a termékeknek most nem sikerült meghódítaniuk a dobogót, ezért csak röviden, tájékoztató jelleggel méltatjuk őket.

4. helyezett: ALDI Snack Fun sós chips – 3,375 pont (279 forint/150 g)

Az ALDI kedvező árú terméke úgy ropogott, hogy azt tanítani lehetne, ám olajosabb jellege sajnos már kívül esett tesztelőink komfortzónáján, ami kissé megtépázta a pontszámát. Valaki szerint olyan volt, mintha a „fritőz aljáról” került volna elő.

4. helyezett: Auchan chips sós – 3,375 pont (379 forint/150 g)

„Nagyobb a sóréteg, mint maga a krumpliszelet” – írta egy kóstolónk az Auchan csipszéről, mellyel kapcsolatban más visszásságokra is fény derül. Például arra, hogy keményebb a vártnál, és semlegesebb irányba húz az íze. Négyen ugyanakkor úgy vélték, hogy egészen jól hozza a hagyományos sóscsipsz-vonalat.

6. helyezett: SPAR premium burgonyachips tengeri sóval – 3 pont (519 forint/100 g)

A SPAR prémium csipsze magasabb árával és tengerisó-tartalmával, illetve vastagabb, feltűnően sárga szirmaival hívta fel magára a figyelmet. Kár, hogy mindezek ellenére az íze gyengébbnek bizonyult a vártnál. Volt, akinek az állaga sem jött be, ami a következő felismeréshez vezetett: „ilyen lehet sós farostlemezt rágni”.

7. helyezett: Chio sós burgonyachips – 2,5 pont (419 forint/150 g)

A klasszikus Chio csipsztől szebb eredményt vártunk volna, de szinte mindenki talált benne valami kivetnivalót. Íztelen, olajos, vékony, halovány vagy épp kellemetlen a mellékíze – csakhogy a legfontosabbakat említsük. Magasabb pontszámot végül csupán ketten tudtak adni rá.

8. Viva sós chips – 2,375 pont (155 forint/50 g)

A Viva terméke inkább látszott burgonyasziromnak, mint csipsznek, ennek megfelelően mérsékelt lelkesedés fogadta. „Rágás után homogén massza lesz a számban, igazából nincs íze” – mutatott rá egyik kóstolónk. Többen azt is a szemére vetették, hogy igazi krumplit soha nem látott, amivel nem is jártak olyan messze a valóságtól. A termék összetevői között a 12 százalékos arányú burgonyapehely mellett 25 százalék burgonyagranulátum és 25 százalék burgonyakeményítő szerepel.

Ha neked inkább a tortillacsipsz és salsa szósz kombó fekszik jobban, itt egy kis segítség, hogy ne kelljen a sötétben tapogatóznod a boltban:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek