Mire jók a kis szegecsek a farmered zsebénél?

Valószínűleg sokszor hordasz farmert, vagy legalábbis volt olyan szakasza az életednek, amikor ez volt az egyik kedvenc viseleted. Bár a farmerdivat rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, egy valami örök a jó minőségű farmerekben: az apró patentszerűség a zsebnél. De miért került oda?

Farmer van rajtad? Vagy elő tudsz egyet kapni a szekrényből? Ha tényleg farmeranyagból készült, nagy valószínűséggel apró szegecseket látsz rajta a két első, illetve a mini zseb csücskeinél. De miért?

Munkaruha

Ma már nem munkaruhaként, hanem egyszerű és praktikus divatholmiként viseljük a farmert, de születésekor sokkal funkcionálisabb ruhadarabról volt szó: elsősorban munkásemberek számára készült ez az ellenálló anyagból szabott nadrágtípus. Nehéz elképzelni egy olyan világban, ahol már úri szabótól is rendelhetünk méretre és formára készült farmert, nem?

A ma esetleg aprópénz, óvszer vagy öngyújtó tárolására használt kis zseb például eredetileg zsebóratartóként funkcionált: a (feltehetően nem arany) óraláncot az övbújtatóhoz rögzítve könnyen elő lehetett kapni az időmérőt, de munka közben biztonságos helyen volt, ahol nem érte sérülés. 

És a szegecs?

Van a kezed ügyében egy Levi’s farmer? Ha igen, elég ránézned a derékrészre varrt emblémára! Az ugyanis fennhangon hirdeti, hogy a nadrág szegecselt, az ábrázolásból pedig az látszik, hogy ennek eredményeképp olyan erős lett, hogy ha két igásló a zsebeinél fogva ellentétes irányba kezdi el húzni, előbb hasad ketté középen a nadrág, mintsem hogy zsebei leszakadjanak.

Az első farmereken ugyanis még nem volt szegecs. Az újítást elsőként alkalmazó, Levi Strauss vezette cég vásárlóinak egy része a  nadrágok gyors sikere után (sokkal jobban bírták a gyűrődést, mint a sima vászongatyák) panaszkodott, hogy a zsebeknél hamarabb foszlik, szakad az egyébként tényleg elég strapabíró nadrág, pedig, ha tényleg munkaruha, bírnia kéne, hogy egyszer-egyszer szerszámot akasztanak bele, vagy csavarokkal tömik tele.

Bírnia kellett a szerszámokat
Bírnia kellett a szerszámokatclaudio.arnese / Getty Images Hungary

Strauss (egészen pontosan egy Jacob Davis nevű ügyfele, későbbi üzlettársa és nem mellesleg szabó, aki ötletével felkereste a nadrággyárost) ennek a problémának a megoldására vezette be és védette le a patent ötletét. A szegecsek megakadályozzák, hogy a zsebek fokozott igénybevételnek kitett részein elengedjen a varrás és így tényleg tartósabbá teszik a nadrágot.

Hát, ezért ott a szegecs -  ma már nem csak a Levi’s cég termékein.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek