Tortillacsipszek tesztje: ismét egy saját márkás termék az élen!

Mint kiderült, a tortillacsipsz-tesztelés nem teljesen veszélytelen műfaj, egy ponton túl ugyanis képtelenség leállni. Utánajártunk, melyik a legjobb termék a piacon!

Ha valami ropogtatnivalóra vágyunk, leginkább a burgonyacsipsz, a ropi és a sós mogyi triumvirátusa juthat eszünkbe, de közben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tortillacsipszek is, melyeket már nemcsak a mozik büféjében, hanem a nagy láncok polcain is megtalálhatunk. De vajon van-e érdemi különbség a sós termékek között, és ízlelőbimbóink boldogsága érdekében milyen salsa szószba érdemes tunkolni őket? Elhatároztuk, hogy a végére járunk!

Miből készül a tortillacsipsz?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a hagyományos burgonyacsipszekkel ellentétben a tortillacsipszeket jellemzően kukoricalisztből, olaj, esetleg keményítő és egyéb ízesítőanyagok, fűszerek felhasználásával készítik.

Az összetevőket a gyártás során masszává gyúrják, formázzák, majd készre sütik. Ennek köszönhető az a roppanós állomány, ami miatt annyira szívesen ropogtatjuk a csipszet. A szakember hozzátette, a próbánkon szereplő termékek sótartalma 1-1,5 százalék között szokott mozogni, de nem ritka a cukor jelenléte sem.

Vigyázat, függőséget okoz!
Vigyázat, függőséget okoz!Ruzsovics Dorina

Mennyire egészségtelen?

A tortillacsipszeket általában a burgonyacsipszek egészségesebb alternatívájának tartják a fogyasztók. Traszkovics Zsolt szerint ebben lehet némi igazság, de ettől még nem feltétlenül kéne vödörszámra falnod. Mint korábban többször, itt is szeretném felhívni a figyelmet, hogy

tökéletes élelmiszer egész egyszerűen nem létezik. A hangsúly a mértékletességen van.

Hogyan teszteltünk?

A tortillacsipsz elég erős hívószónak bizonyult, így nem kellett kétszer szólni, hogy a teszthelyiség éhes emberekkel teljen meg. Ebben a szellemiségben zajlott a nap további része is. A szerkesztőségünk csendjét megtörő ropogtató hangok viszonylag hamar egyértelművé tették, hogy a maradékok sorsának rendezése nem igényel majd további intézkedést.

Salsa szószba mártva még finomabb
Salsa szószba mártva még finomabbRuzsovics Dorina

Kóstolónkhoz az ismert láncok aktuális kínálatából szereztük be a termékeket. Az irányelv az volt, hogy a só mellett ne legyen más ízesítésük, ami végül igencsak leszűkítette a kört: összesen ötféle tortillacsipsz gyűlt össze.

Résztvevőink a már szokásosnak mondható vakteszt keretében rágták át magukat a tortillacsipszeken, melyeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán, szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján értékeltek. Az összesítés és az átlagolás után ebből született meg az alábbi rangsor. 

3. helyezett: Chio Tortillas sós kukoricasnack – 3,28 pont (419 forint/125 g)

Összetevők: kukoricaliszt (68 százalék), napraforgóolaj (20  százalék ), viaszos kukoricakeményítő, étkezési só (1,4  százalék ), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei).

IMG 6702
Ruzsovics Dorina

A komoly sikervárományosnak tartott Chio nagy meglepetésre csupán a dobogó harmadik fokáig menetelt. Hárman ugyan szerették, de az értékeléseknél egyértelműen a közepes vagy rosszabb osztályzatok kerültek túlsúlyba. Panaszként elsősorban az merült fel, hogy kicsit vékonyabbak a szemei, van némi édeskés beütése és zsírosabb is a vártnál.

  • Kicsit túl sós, és zsíros érzést hagy a számban. 
  • Inkább édes, mint sós. 
  • Fura mellékíze van, ami nem emlékeztet se a sóra, se a kukoricára. 
  • Állagra és kinézetre tök jó lenne, de nekem kicsit vékony, olyan, mintha kispórolták volna belőle az anyagot. 
  • Igazi retro ízvilág, szuper! 
  • Határozottan felfedezhető benne a kukorica íze. Vagyis valami olyasmi. 
  • Ezen azt éreztem, hogy zsíros. Elsőre is, meg utóízre is.

2. helyezett: Poco Loco enyhén sózott kukoricachips – 3,57 pont (569 forint/200 g)

Összetevők: kukoricaliszt (79 százalék), pálmaolaj, étkezési só.

IMG 6688
Ruzsovics Dorina

Még ha el is tekintünk az összetevők közül kikandikáló pálmaolajtól, a Poco Loco kukoricacsipszére legfeljebb azt tudjuk mondani, hogy nem rossz. A termékleírás nem hazudott, a só tényleg csak enyhén érződött rajta, viszont volt valami nehezen behatárolható – egyesek szerint köményes beütésű, mások szerint égett – mellékíze, ami nem aratott osztatlan sikert kóstolóink köreiben. Többen azt is felrótták, hogy a fenti tényezőktől eltekintve szinte semmi íze sincs.

  • Nem tudom, milyen fűszerezésű, de nekem műfajidegenül olaszos.
  • Lágyan sós, ennek a csipsznek az íze biztos, hogy hagyja érvényesülni a szószt. 
  • Nekem egy kicsit füstös íze van, de érezni a kukoricát és a sózása is pont jó.
  • Nem túl sós, tök jól néz ki és finom, abszolút kedvenc.
  • Égett mellékízű, a kukoricás íz csak utólag érződik. 
  • Köményes vagy nem tudom, de indokolatlan mellékíze van. 
  • A pöttyökből ítélve azt hittem, intenzívebb íze lesz, de inkább csak a sót éreztem, ami a számra tapadt. 

1. helyezett: SPAR Tortilla Chips original – 4,42 pont (369 forint/200 g)

Összetevők: kukoricaliszt (79 százalék), napraforgóolaj, étkezési só (0,9  százalék )

IMG 6705
Ruzsovics Dorina

A SPAR saját márkás terméke jelentős előnnyel szerezte meg a győzelmet – nem véletlenül. Egyetlen tesztelőnktől eltekintve, aki a sós szigetelőhabhoz hasonlította, mindenki más odavolt érte. Ők úgy nyilatkoztak, hogy pont megfelelően sós, kellemesen ropogós és kifejezetten finom. Ha hozzávesszük, hogy 369 forintért 200 grammos mennyiséget kaphatunk, akkor kijelenthetjük, hogy ez a tortillacsipsz bizony ár-érték arányban is vastagon megállja a helyét.

  • Finom, nekem ilyen a tortillacsipsz. Finom, ropogós.
  • Ez egy kicsit csípős, igen, a szószmentes csipsz. Én támogatom a koncepciót, jár a maximális pontszám.
  • Nem annyira intenzív az íze, enyhén sós. Finom a szósszal.
  • Nem túl sós, tök jó az állaga és az íze is.
  • Ez nagyon finom, utólag is!
  • Nekem ez tetszik. Nem túl sós, de nem is jellegtelen.
  • Sós szigetelőhab. Nekem ennyi, nem sok mindent lehet kiérezni belőle.

Futottak még

Ezek a termékek most lecsúsztak a dobogóról, ezért értékeléseiket is rövidebbre fogjuk.

4. helyezett: ALDI Snack Fun Tortilla Chips Nature – 3,14 pont (499 forint/300 g)

Az ALDI saját márkás termékét – amit szintén a Poco Loco gyárt – a kukoricás íz terén egészen jól vizsgázott, de tesztelőink szerint elbírt volna még egy kevés sót, ráadásul a mellékíze is hagyott némi kívánnivalót maga után. „Olajos mellékíze van, más íze meg alig” – jegyezte meg valaki.

5. helyezett: Sam Mills gluténmentes enyhén sós tortilla chips – 2,71 pont (419 forint/125 g)

A Sam Mills gluténmentes versenyzőjénél feltüntetett „enyhén sós” jellemző nem igazán állt összhangban tesztelőink tapasztalataival. Volt, aki például egyenesen „tortillacsipsz alakú sótömbnek” nevezte. A másik gond, ami felmerült, hogy ketten égett ízt éreztek rajta. Egy árva négyesen kívül nem is érkezett rá magasabb pontszám. Mint arra egyik tesztelőnk rámutatott: „nem sok jót ígér a kinézete, és nem is jó”.

Hamarosan jelentkezünk a salsa szószok tesztjének eredményével is. Hogy addig se unatkozz, mutatunk néhány további alternatívát, amivel kiválthatod a burgonyacsipszet:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek