Így porszívózd a szőnyeget, hogy tényleg tiszta legyen

A legtöbben csak átfutunk a szőnyegeken a porszívóval, és már haladunk is tovább a lakás különböző pontjaira. Az igazán profik évente egyszer-kétszer elviszik tisztítóba, de létezik ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldás is.

Mindannyian másképp takarítunk, a cél azonban közös: a tiszta lakás. De nem csak a fürdőszobában a vízkő, vagy a konyhában az olajfolt okozhat kihívást. Az Apartment Therapy szuper módszert ajánl, ha a szőnyegedet valóban hatékonyan szeretnéd kitisztítani.

Nehezítő körülmény: a kutya és a gyerek

Mint mindennek, a szőnyegeknek a rendszeres takarítása is fontos, főleg akkor, ha kisgyerek vagy kisállat él a lakásban. Ilyen esetekben mindennapos a szőrcsomó, a morzsa, a gyurma a szőnyeg szálai között, ezért sokszor egyszerűbb, ha el sem tesszük a porszívót. Nagytakarítások alkalmával azonban érdemes kicsit több időt szánni a kárpitokra is, ha nem akarunk a tisztítóba való szállítással bajlódni. 

Milyen egyszerű lenne, ha már egy húzástól ilyen tiszta lenne a szőnyeg
Milyen egyszerű lenne, ha már egy húzástól ilyen tiszta lenne a szőnyegShutterstock

A módszer pedig tényleg egyszerű

Először porszívózzuk ki a szokott módon a szőnyeget. Ezután fordítsuk meg, hogy az alsó részén is át tudjunk menni a géppel. Ez elvileg tiszta sor, a szennyeződéseket felszívtuk. Gondoljuk mi. De valójában – valami csoda folytán – rengeteg kosz átkerül a szőnyeg túlsó felére. Ez jól látható, ha felemeljük a szőnyeget, sőt kissé ijesztő is lehet az első alkalom után. Annak elkerülése érdekében, hogy a szennyeződések visszakerüljenek a szőnyegbe, porszívózzuk fel a padlót, majd újra a kárpit felső részét. Aztán az alsót. Aztán a felsőt... Ezt egészen addig érdemes folytatni, amíg kosz van a padlón, ha megfordítjuk a szőnyeget. 

Bár a procedúra nem valami bonyolult, az már ennyiből is tisztán látszik, hogy ez egy hosszú és fárasztó folyamat, főleg, ha nem csak egy szőnyeg van a lakásban. Azonban érdemes rászánni akár egy délutánt is, hiszen nem a matracunk az egyetlen hely, ahol vidáman éldegélnek a poratkák.

Oszd meg másokkal is!
Mustra