18 konyhai tárgy, amitől nagyon meg kéne már szabadulnod

A konyhában rendet tartani embert próbáló feladat. Különösen, ha tele vagy felesleges tárgyakkal.

Oké, nem akarsz pazarolni, abszolút érthető, de lehet, hogy olyan tárgyak is kallódnak a konyhádban, amiknek már semmiféle hasznát nem veszed. Nem tudod, hol kezdd a szelektálást? A CNET gyűjtése príma kiindulópont lehet!

1. Elhasználódott műanyag dobozok

Az eldeformált, zsírfoltokkal tarkított ételtároló dobozokat nincs értelme tovább tartogatnod. Vidd el őket a szelektív gyűjtőbe, és vásárolj helyettük újakat, mielőtt még használatuk fagyási égéshez és egyéb problémákhoz vezetne.

2. Elnyűtt szivacsok

Amint a szivacs kezd darabjaira hullani, vagy ételdarabkák ragadnak bele, megérett a cserére. Ha büdösnek érzed, akkor is jobb kidobni, a savanyú szag ugyanis az elszaporodó baktériumok jelenlétére utal.

3. Csorba bögrék

Tudjuk, hogy nem könnyű búcsút inteni kedvenc bögrédnek, de ha elcsorbult, nincs helye a konyhában. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, és megvághatja a szád vagy a kezed. Az antik darabokkal szintén érdemes vigyázni, mert ólmot tartalmazhatnak, amit nem szeretnél lenyelni a kávéddal.

4. Ósdi kerámiák

Ha kerámiatálaidon vagy bögréiden korrodálódott a máz, vagy szürke por borítja őket, ólommal lehetnek kezelve. Ezzel ugyanaz a gond, mint az előző pontnál. Ki akarna ólomdarabkákat juttatni a szervezetébe?

5. Régi fűszerek, gyógynövények

Minél régebbi egy fűszer, annál kevesebb az íze. Ha már nem emlékszel, hogy mikor vetted, szagold meg. Ha erős az illata, tartsd meg, egyébként viszont dobd ki. Főleg, ha már a színe is elhalványult. Ezt a módszert a gyógynövényeknél is alkalmazhatod.

Sosem késő elkezdeni a rendrakást
Sosem késő elkezdeni a rendrakástShutterstock

6. A kamrád tartalma

Emlékszel még, hogy mikor nézted át utoljára a kamrát, hogy kiszortírozd a lejárt élelmiszereket? Ha nem, akkor aktuális lenne újra nekiveselkedned!

7. Befőttesüveg-tetők

A CNET szerint a befőttesüvegek fedőit rossz ötlet egynél többször használni. Kivéve a hűtős tárolásnál, de ha rozsdásodni kezdenek, így se kísértsd velük a sorsot.

8. Lyukas edényfogók

Ennek nyilvánvalónak kéne lennie, mégis túl sokan járnak köztünk, akik rendületlenül kitartanak szebb napokat látott edényfogó kesztyűjük mellett. Te ne legyél olyan, mint ők. Legalábbis, ha nem akarod megégetni a kezed.

9. Viharvert sziták

Egy lyukas és rozsdás szitának nagyjából annyi értelme van, mint egy lyukas edényfogónak: semmi. Engedd el!

10. Kihasználatlan konyhai gépek

Nem számít, hogy nászajándékba kaptad-e, ha egy konyhai gépet legalább egy éve nem használtál, vélhetően nincs is rá szükséged. Ajánld fel jótékony célokra, valaki másnak még jól jöhet.

11. Rozsdás edények

Talán ez a pont sem szorul különösebb magyarázatra. A rozsda nem tesz jót az egészségednek, vagyis a rozsdás edény sem.

12. Nejlonszatyrok

Még nem késő leszámolni azzal az éneddel, amelyik a régi beidegződések hatására egy zsáknyi nejlonzacskót halmozott fel a mosogató alatt. Halld meg az idők szavát, válts papírból vagy szövetből készült szatyorra.

13. Savanyúságok

Kinek ne lenne a hűtőjében egy üveggel, ami még a 2010-es évek elejéről származik?! A gond csak az, hogy a végtelenségig a savanyúság sem tartható el. Ha nem tudod ellenőrizni a lejárati idejét, ne kockáztass, dobd ki.

14. Kis tasakos termékek

Légy őszinte magaddal. Előfordult már valaha, hogy kinyitottad a fiókot, amiben egy halom kis tasakos ketchup, majonéz stb. gyűlt össze, és ki is vettél belőle valamit? Ha a csomagolásuk ragad és elszíneződött, már ne is nagyon erőltesd!

15. Kávé

Az őrölt kávé napjai alapvetően is meg vannak számlálva, hiszen ahogy érintkezik a levegővel, romlik a minősége, de még a szemes kávé sem tartható el 3-6 hónapnál tovább. Ha nem vagy biztos a dolgodban, főzz le egy adag kávét. Amennyiben nem érzed az illatát és gyenge az íze, valószínűleg már túl régi.

16. Gyógyszerek és táplálékkiegészítők

Ha a konyhaszekrényben tárolod pirulakészletedet, időnként tanácsos átnézned a lejárati idejüket, hogy ne foglalják feleslegesen a helyet. A gyógyszertárakban ingyenesen átveszik, ami már nem jó.

17. Rejtélyes eredetű ételek

Azonosíthatatlan fagyott tárgyak sorakoznak a mélyhűtőben? Ha már fogalmad sincs, hogy micsodák, nem kéne kísérletezned velük.

18. Régi tálalóeszközök

Ami törött, csorbult vagy rozsdás, ne használd az ételhez, mert kellemetlen balesetek származhatnak belőle. Meglátod, egy új spatulával sokkal boldogabb leszel.

Itt egy hasonló lista a fürdőszobához is: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek