Biztos, hogy eddig rosszul ittad a vodkát. Mutatjuk, hogy érdemes!

Ha már minőségi vodkát veszel, ügyelj arra is, hogy mennyire hűtöd le. Az aromák szempontjából nagyon nem mindegy!

Mint oly sok mindent, a vodkaivást is lehet jobban csinálni, amiről most Francois Thibault-nak, a Grey Goose márka alapítójának köszönhetően értesülhetett a világ. A szakember a Business Insider kérdésére tisztázta, milyen hőfokra kell lehűteni az italt, hogy teljes pompájukban élvezhesd az ízét.

Jégre teszlek

Talán jó ötletnek tűnik, hogy jéghidegen fogyaszd a vodkát, hiszen etanoltartalmának köszönhetően csak -27 °C-os hőmérséklet alatt fagy meg, Thibault viszont azt mondja, nem is követhetsz el nagyobb hibát annál, mint hogy éjszakára beteszed a palackot a mélyhűtőbe.

„Ha a vodka, amit iszol, olcsó és silány minőségű, az alacsony hőmérséklet elrejti az agresszív, „égető” jegyeket. A prémium vodkák – mint amilyen a Grey Goose – ellenben már természetüktől fogva lágyak és nem agresszívek, ami azt jelenti, hogy az összetettebb aromák és ízek nem tudnak előjönni, ha túlzottan alacsony hőfokon tárolod őket.”

Nem baj, ha megszóród jégkockákkal, de ne a fagyasztóban tárold
Nem baj, ha megszóród jégkockákkal, de ne a fagyasztóban tároldShutterstock

Melegen is büntet

Saját termékénél a vodkagyáros a 0-4 °C-os hőmérsékletet tartja a legkielégítőbbnek. Ilyen az ital hőfoka akkor is, amikor a shakerben enyhén felhígítják jéggel. Ha ennél melegebb, az szintén negatívan befolyásolja az ízét, szobahőmérsékleten fogyasztva például megint csak agresszívnak hat.

Amennyiben zöldfülűnek számítasz a témában, Thibault azt javasolja, hogy ismerkedj meg a száraz Martini készítésével, mivel nincs ennél tökéletesebb koktél a különböző vodkák összehasonlításához. Ha pedig már kipróbálod, csináld úgy, hogy James Bond is büszke legyen rád, szigorúan

rázva, nem keverve.

Miből készül a vodka?

A Wikipédia szerint a vodka egy színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll, az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. Az italt hagyományosan gabonából vagy burgonyából állítják elő, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

Kitalálod, hogy a bor mellett melyik a legnépszerűbb ital a hazai szórakozóhelyeken? Naná, hogy a vodka! Erről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek