Majonézek tesztje: tartósítószerek miatt büntetett a Nébih

Összesen 22 majonézt vizsgált legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A vizsgálat során a szakemberek többek között megmérték, hogy a termékek mennyi növényi toxint és szennyezőanyagot tartalmaznak, illetve az allergének és tartósítószerek jelenlétét is ellenőrizték. A flakonos majonézek nagyrészt megfeleltek az előírásoknak, kisebb hiányosságok azonban ezúttal is akadtak. Két terméknél például a tartósítószer-tartalom hibádzott.

Nincsenek bennük káros anyagok

A Nébih egy komplex laboratóriumi vizsgálat keretében „bontotta atomjaira” a majonézeket, ami nagyrészt megnyugtató eredményt hozott. Ezeken a területeken mindent rendben találtak:

  • nedvességtartalom,
  • zsírtartalom,
  • erukusav-tartalom (növényi toxin),
  • jelölt omega-3 zsírsav mennyisége,
  • növényi olaj összetétele,
  • szorbinsav-tartalom (tartósítószer),
  • EDTA antioxidánstartalom,
  • pH,
  • PAH szennyezőanyagok jelenléte,
  • kén-dioxid-tartalom.
Élelmiszer-biztonsági szempontból mindegyik termék megfelelt a vizsgálaton
Élelmiszer-biztonsági szempontból mindegyik termék megfelelt a vizsgálatonCharlotte Lake / Stockfresh

Szintén jó hír, hogy a mustár- és tojásmentesként hirdetett termékekbe valóban nem került a jelzett összetevőkből és a szúrópróbaszerű ellenőrzések az allergén anyagnak számító zeller nyomát sem mutatták ki. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz esetében megvizsgálták a kupakok összkioldódását is, amely megfelelt az uniós rendelet által meghatározott határértékeknek.

A majonéz vajon mi? 

Az egészen bizonyos, hogy a majonéz egy tojássárgájából és növényi olajból készülő mártás, amelyet citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni, ám ezen kívül már semmiben nem lehetünk biztosak. A majonéz története ugyanis éppen annyira bizonytalan, mint nevének eredete. Az egyik elterjedt elmélet szerint Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találhatta fel 1756-ban, miután a herceg hadserege győzött Mahón városánál a spanyol Menorca szigetén, majd a diadal emlékére nevezte el mahonnaise-nek, ami később egy véletlen nyomtatásbeli hiba miatt módosult mayonnaise-re.

Tartósítószer viszont bőven

A majonézekben lévő tartósítószerek mennyiségét rendelet szabályozza, melynek két termék nem felelt meg. Mivel benzoesav-tartalmuk kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, a hatóság eljárást indított az érintett vállalkozásokkal szemben és összesen 300 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Emellett feltártak néhány jelölési hiányosságot is.

A 22 majonéz közül összesen háromnál adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt.

  • Volt, ahol rosszul tüntették fel a zsírmennyiséget, mert az érték miatt a termékre más tartósítószer-határérték vonatkozott volna, aminek nem tudott volna megfelelni.
  • Egy esetben a termék jelölésén feltüntetett energiatartalom számítása nem volt pontos.
  • Két majonézen nem jelölték a szénhidrát- és fehérjetartalom egy adagra vonatkoztatott beviteli referencia százalékát a feltüntetett tápértéklistán.
  • Egy termék címkéjén főtt tojás képe szerepelt, de a jelölésén a felhasznált tojás mennyiségét nem tüntették fel.

Az érintett élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek és intézkedési tervet kell készíteniük a hibák javítására.

Melyik a legfinomabb?

A Szupermenta kedveltségi vizsgálatán szakértők és laikusok kóstolták végig a majonézeket, melyeket külső megjelenésük, színük, illatuk és ízük alapján értékelték. A vakteszten a következő három termék végzett az élen:

3. Reál majonéz

2. Penny majonéz

1. Univer majonéz

A részletes eredményekért kattints ide, a Dívány korábbi majonéztesztjéért pedig ide, és ha már a témánál vagyunk, ismerkedj meg a majonéz alternatív felhasználási módjaival is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek