Így készíts tökéletes tököt!

Javában tart a tökszezon, használd ki! A piacokon számtalan színben és formában kapható őszi csemege nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.

A sütőtök nem tartozik a legbonyolultabban elkészíthető ételek közé, mégis van néhány általános érvényű szabály, amire beszerzése, előkészítése és sütése során tanácsos odafigyelni. Legalábbis, ha azt szeretnéd, hogy igazán jól sikerül. A legfontosabb tudnivalókat a szezonra tekintettel a Washington Post szedte össze.

Ismerd meg a tököd

A tök, amit keresel, kemény, vastag húsú, penésztől és csúnya foltoktól mentes. Mivel számtalan variánsa létezik, nem érdemes leragadni egynél. Általánosságban azt lehet mondani, hogy sárga-narancssárga húsához különféle fokú édesség és szilárdság párosul, ami meghatározhatja, hogy az adott fajta milyen fogáshoz illik.

A Japánból származó kabocha tök például édesebb, a delicata töknek ehető a héja, a sonkatök szintén édeskés és van némi földimogyorós beütése, a spagettitök arról híres, hogy elkészítése után a húsa szálakra esik szét, a Hubbard töknek pedig masszív a mérete, így adja magát, hogy megtöltsd valami finomsággal. 

Mézzel ízesítve különösen finom
Mézzel ízesítve különösen finomShutterstock

Készítsd elő

Ha olyan ételt főzöl, amihez meg kell pucolni a tököt, a Washington Post azt ajánlja, hogy előtte szurkáld meg egy kicsit, majd dobd be pár percre a mikróba. A külseje így éppen eléggé megpuhul ahhoz, hogy hámozása ne menjen az idegeid – vagy rosszabb esetben az ujjaid – rovására.

Vannak, akik a tökpucoláshoz a húsbárdot ajánlják, a célnak ugyanakkor a legnagyobb és legélesebb késed is megfelel. Ha egy nedves konyharuhával fogod meg a tököt, nem fog csúszkálni, de akár le is vághatsz belőle egy darabot, hogy arra a felére állítva stabilan álljon a vágódeszkán. Ezután a tököt körbeforgatva vágd le a héját. A végén ne feledkezz meg a magokról sem. Ezeket könnyedén eltávolíthatod egy kanál segítségével.

Piríts oda neki

Az egyik legkézenfekvőbb dolog, amit a téli tökkel kezdhetsz, az nyilvánvalóan a sütés. A művelet csak minimális erőfeszítést igényel, a végeredmény viszont roppant finom. A félbevágott tököt locsold meg egy kevés olívaolajjal, ízlés szerint fűszerezed be (a méz különösen jót tesz neki!), majd sütőpapírra téve told be a sütőbe. Úgy kalkulálj, hogy 180-200 fokon nagyjából egy óra kell neki, amíg belül megpuhul, kívül pedig szépen megpirul. Ha simán át tudod szúrni egy villával, akkor már biztosan kész.

A sütőben egy óra alatt elkészülhet
A sütőben egy óra alatt elkészülhetShutterstock

Amennyiben szorít az idő, a tököt kisebb darabokra szeletelve süsd meg, hiszen így hamarabb elnyeri a kívánt állagot. Létezik egy mikrós/gőzölős iskola is, ami még gyorsabb és kényelmesebb. Csak rakd be a tökszeleteket némi víz kíséretében egy mélyebb üvegtálba, majd mikrózd 4-7 percen át a legmagasabb fokozaton.

Persze a sütés csak egy a számtalan lehetőség közül. A szuperegészségesnek számító tökből készíthetsz levest, beledarabolhatod a salátába, feldobatod vele a muffinod, vagy akár felhasználhatod a pitédhez, ha az édesburgonyát váltanád ki vele. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek