Teszt: a puding próbája az evés

Tizenkétféle poharas vaníliás pudingot kóstoltunk meg, ami egy kicsit viszontagságosabban alakult a vártnál.

A bolti csokis pudingokat korábban már kipipáltuk, így adta magát az ötlet, hogy vaníliás társaikkal is tegyünk egy próbát. Tesztelőink nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatba, de hamar kiderült, hogy indokolatlanul: néhány termék olyan elképesztően édesnek, vagy épp műízűnek bizonyult, hogy ízlelőbimbóik csak hosszas rehabilitáció után tértek magukhoz a sokkból.

Hogy készül a bolti puding?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a poharas pudingok jellemzően tejet, tejszínt, vagy akár tejsavót tartalmaznak legnagyobb mennyiségben, melyek közül az előbbi kettő a minőségibb alapanyag.

Variációk vaníliás pudingra
Variációk vaníliás pudingraRuzsovics Dorina

A szakértő szerint a termék jellegzetes, sűrű állományát vagy valamilyen keményítővel, vagy sűrítő adalékanyaggal, esetleg a kettő keverékével érik el a gyártók, míg az ízről általában – a 12-14 százalékos cukortartalom mellett – aromákkal gondoskodnak. Megszokott jelenség a színezék hozzáadása is: ezt az indokolja, hogy a termék önmagában fehér lenne, de a vásárlók a sárga színnel kötik össze a vanília ízét.

Kétségtelen, hogy ezeknél a termékeknél alkalmaznak adalékanyagokat, de jó, ha tudjuk, a porból készült pudingok jellemzően sokkal többet tartalmaznak.

A termékek egy része habbal kapható
A termékek egy része habbal kaphatóRuzsovics Dorina

Miben más a habosított?

A szakértő szerint a habosított pudingok lényegében ugyanolyanok, mint a többi, azzal a különbséggel, hogy nagyobb mennyiségű levegőt kevernek el bennük, így a térfogatuk megnő.

Egy azonos kiszerelésű hagyományos és habosított puding között, melyek ránézésre azonos mennyiségnek tűnnek, valójában igen nagy eltérés lehet.

Traszkovics Zsolt ezért azt javasolja, mindig érdemes megnézni a csomagoláson a termék tömegét. Na, és persze az árát is!

Most is voltak nehéz pillanatok
Most is voltak nehéz pillanatokRuzsovics Dorina

Hogy teszteltünk?

Merítésünkbe ezúttal tizenkét termék került bele a nagy láncok aktuális kínálatából. Ezeket a már megszokottnak mondható vakteszt keretében kóstolták meg tesztelőink, akik szigorúan szubjektív szempontok alapján 1-től 5 pontig értékelték a termékeket. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi rangsor.

3. helyezett: ALDI Milfina vaníliaízű puding tejszínhabbal – 2,88 pont (75 forint/200 g)

Összetevők: fölözött tej, tejszín 14%, cukor, módosított kukoricakeményítő, glükóz-fruktóz szirup, kukoricakeményítő, aroma, zselatin, sűrítőanyagok (karragén, guargumi), glükózszirup, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei, színezék (béta-karotin), nitrogén.

Ruzsovics Dorina

Tesztünkön az ALDI kedvező árú pudingja volt az egyetlen saját márkás termék, melynek sikerült dobogós helyezést szereznie. Kóstolóink nagyrészt azt mondták róla, hogy édes, de nem rettenetes mértékben, és állagra is egészen vállalható, ugyanakkor nincs benne semmi különös, ami mélyebb nyomot hagyna az emberben.

 • Jaj, de undi! Nincs sok íze, de a mezőnyben ez nem jelent rosszat.
 • Vízízű.
 • Állagra nem túl szép, de ízre kellemes, nem túl émelyítő.
 • Kocsonyás állagú, viszont nem rettenetesen édes, ami jó.
 • Darabos állag, túl édes, mű.
 • Ez állagra egész oké.
 • A puding édes, a hab nem. Együtt ok.
 • Semmi különös, ami megmaradt volna bennem.
 • Ízre karakteresebb, mint az ugyanilyen kinézetű és állagú társai. Egész jó.

3. helyezett: Landliebe vaníliás krémpuding – 2,88 pont (239 forint/150 g)

Összetevők: tejszín 45%, teljes tej, cukor, módosított keményítő, sűrített sovány tej, természetes aroma, színezék: karotin, őrölt vaníliarúd 0,007%.

IMG 8095
Ruzsovics Dorina

A Landliebe pudingjába igazi vanília került, ezért nagy reményeket fűztünk hozzá. Ezen tulajdonsága az árulkodó pöttyök miatt tesztelőink többségének is feltűnt, és bár négyen úgy nyilatkoztak, hogy kifejezetten finom, voltak, akiknek ennek ellenére sem jött be egyedi íze.

 • Mit jelenthetnek benne a vaníliára emlékeztető pöttyök? Hűtőíze van. Keményen elbánt az ízlelőbimbóimmal.
 • Krémes, a vaníliamag látszik is, ezen azért érződik a vanília.
 • Mintha a Carte d´Or vaníliajégkrém omlasztott verziója lenne, gejl kicsit.
 • Egész jó.
 • Biztatóak voltak a vaníliapöttyök, de szörnyű az íze.
 • Ez mindennél szarabb.
 • Mixtura Pectoralis. :( 
 • Talán van valami vanília is benne.
 • Ebben bíztam, mert ránézésre van benne igazi vanília. Finom, teljesen más kategóriának tűnik, mint a többi. Én venném.

1. helyezett: Dr. Oetker Felhőcske vaníliaízű puding – 3,11 pont (199 forint/125 g)

Összetevők: zsírszegény tej, 16% tejszín, cukor, módosított keményítő, Invertcukor szirup, teljes mértékben hidrogénezett kókuszdió zsír, keményítő, zselatin, emulgeálószerek (E 471 (tej allergént tartalmaz), E 472b), tejfehérje, sűrítő anyagok (karragén, guargumi), természetes bourbon vaníliaaroma, étkezési só, színezék (karotinok), stabilizátorok (nátrium-karbonátok, nátrium-foszfátok).

IMG 8046
Ruzsovics Dorina

Sajnos túlzás lenne azt állítani, hogy a Dr. Oetker termékétől a felhők felett jártunk volna – erről árulkodik az is, hogy nem annyira acélos, 3,11 pontos átlaggal tört az élre. Kóstolóink főleg szokatlan, élénksárga színét és visszafogottan vaníliás, nem dominánsan édes ízvilágát emelték ki, amiről eléggé megoszlottak a vélemények.

 • Ilyen sárga szín nem is létezik. Furán krémes állaga van a számban.
 • Kicsit madártejes ízvilág, jó lenne, de sajnos savanykás utóíze van.
 • Nem a legjobb ízre. Meg lehet enni, de nem venném meg. 
 • Ez egészen ehető.
 • Kellemesen vaníliás, nem túl édes.
 • Tök jól indul pedig.
 • Kellemesen semleges, nem túl édes.
 • Talán ez lágyabb ízű, mint a korábbiak.
 • Csúnya, élénksárga trutymó. Nincs erős íze, nem venném.

1. helyezett: Danone Danette vaníliaízű puding – 3,11 pont (449 forint/4×125 g)

Összetevők: sovány tej, tejszín, sűrített tej, ivóvíz, sovány tejpor, cukor, sűrítőanyagok (módosított keményítő, karragén), savó permeátum, kukoricakeményítő, aroma, színezék (béta-karotin).

IMG 8074
Ruzsovics Dorina

Tesztünk első helyén egy igazi klasszikus, a Danette puding osztozkodott holtversenyben, amely kellemesen vaníliás (bár aromából fakadó) és nem büntetően édes ízeivel szinte mindenkinél nyitott kapukat döngetett, ám túlontúl folyósnak ítélt állaga miatt mégsem tudott kimagaslóan jó pontszámot szereznie. Úgy tűnik, hogy bármennyire is szerettük volna, a bolti pudingoktól nem lehet csodákat várni.

 • A legfolyékonyabb versenyző. Nem valami finom.
 • Édes, enyhén vaníliás.
 • Krémes, kicsit olyan, mint a Danone puding.
 • Nem rossz ez, csak híg.
 • Túl folyós, kókuszos mellékíz.
 • Cukros vaníliakrémleves.
 • Híg, de nagyon finom, igazán vaníliás.
 • Túl édes, túl folyós.
 • Ebben leginkább a tejet érzem, túl folyós.

Futottak még

Ezek a termékek lecsúsztak a dobogóról, ezért csak röviden értékeljük őket.

5. helyezett: Mizo Update 1 vaníliaízű puding édesítőszerekkel és tejszínhabbal – 2,66 pont (135 forint/125 g)

Vajon mit tudhat az az Update puding, ami hozzáadott cukrot soha nem látott? Ha csak az érzékszervi tényezőket vesszük figyelembe, akkor tesztelőink szerint nem sokat. Szerintük nagyon édes, alig érezhető rajta a vanília és folyós az állaga. Vagyis nem az igazi.

6. helyezett: Penny Campus vaníliás puding – 2,55 pont (67 forint/200 g)

A Penny igencsak baráti áron adja a pudingját, ami tesztelőink szerint sötétebb színének köszönhetően kicsit furcsán néz ki, állagát tekintve kocsonyaszerű, és ízében a vanília helyett valami szokatlan karamellás beütés érvényesül.

7. helyezett: Auchan Liegeois krém vanília – 2,33 pont (358 forint/4×80 g)

Az Auchan saját márkás termékét csapatunk nagyobbik része „hátborzongatóan édesnek” találta, amihez enyhe, aromás beütésű vanília íz, illetve az átlagnál folyósabb állag párosult. Enyhén szólva ettünk már jobbat is.

8. helyezett: Zott Liegeois vaníliaízű tejszínhabos desszert – 2,22 pont (99 forint/175 g)

A Zott versenyzője szintén a karamellás jegyekkel tarkított vaníliás műízen vérzett el, melyen híg állaga sem segített sokat. Legalábbis tesztelőink szerint, akik közül a termék csak egyvalakinek ízlett igazán.

9. helyezett: Tesco vaníliaízű puding habbal – 2,11 pont (67 forint/175 g)

„Édes kocsonya”, „agresszív műanyagíz” és „iszonyú hab” – a Tesco termékére egyetlen kivételtől eltekintve szinte csak ilyen negatív értékelések érkeztek, így az a konklúzió született, hogy vajmi kevés köze van a pudinghoz.

10. Milli vaníliaízű krémpuding – 2 pont (419 forint/4×125 g)

A Milli pudingját tesztelőink külsőre még egészen bizalomgerjesztőnek találták, de aztán ráeszméltek, hogy vaníliát csak nyomokban tartalmaz, és utóízének van valami furcsa, kesernyés jellemzője.

11. helyezett: Milkland habos puding vaníliás 1,44 pont (67 forint/200 g)

„Az ásványvíz teszten jó pontot kapott volna” – jegyezte meg valaki, ami alatt azt értette, hogy a Milkland puding meglehetősen vízízű. Meglátásával többen is egyetértettek (és ennek megfelelően az állagát is folyósnak találták). Kivéve azok, akik azt mondták rá, hogy szimplán csak édes.

12. helyezett Lidl Milbona vaníliaízű habosított puding – 1,66 pont (119 forint/200 g)

A jelek szerint a habosított termékek kevésbé felelnek meg tesztelőink szájízének, a Lidl termékének ugyanis elsősorban az állaga lett a veszte. Voltak, akik emellett azt is kifogásolták, hogy inkább tejszínes, mint vaníliás hatású az íze.

Az egyébként megvan, hogy vanília- és csokipudingot házilag készíteni körülbelül öt perccel tart tovább, mint bolti pudingporból megfőzni? Talán megér egy próbát! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra