Van bármi értelme a hónaljak méregtelenítésének?

Lenne, ha létezne ilyesmi, valódi haszna ugyanis legfeljebb annak lehet, ha egy időre lemond valaki a dezodorok használatáról.

A természetes összetevőket tartalmazó dezodorok mellett a hónaljunkban élősködő jó és rossz baktériumok egyensúlyát visszaállító termékek, a probiotikumokat tartalmazó készítmények és a hónaljat méregtelenítő agyagmaszkok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Shape magazin pedig elérkezettnek látta az időt arra, hogy néhány bőrgyógyász véleményét is kikérje a trendről.

A bőrgyógyászok már kevésbé lelkesek

A rengeteg különböző mikroorganizmusnak otthont adó hónaljakat méregtelenítő készítmények egy része amúgy nem csak a baktériumok egyensúlyának helyreállításával kecsegtet: az agyagpakolások egy része azzal szédíti a detoxmániás vásárlókat, hogy ezzel a módszerrel akár a bőr mélyebb rétegeit, így a nyirokcsomókat is elérhetik és méregteleníthetik.

A New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati kutatásokért felelős részlegének igazgatója, dr. Joshua Zeichner szerint ugyanakkor még a természetes összetevőkkel operáló dezodorokkal kapcsolatban sem lehet kijelenteni, hogy azok egyértelműen jobbak volnának a hagyományos változatoknál.

Nincs rá bizonyíték, hogy az izzadásgátlók használata bármilyen káros egészségügyi következményekkel járna

- fogalmazott a bőrgyógyász.

Van bármi értelme a hónaljak méregtelenítésének?
Van bármi értelme a hónaljak méregtelenítésének?Shutterstock

Szünetet tartani azért jó ötlet lehet

Bár dr. Zeichner szerint csak a vese és a máj végez igazi méregtelenítést, az izzadásgátlók időleges mellőzése azonban valóban segíthet az eredeti baktériumállapotok visszaállításában. Egy másik kutató, a mikrobiom felépítésére és változásaira fókuszáló dr. Chris Callewaert szerint azért jó ötlet szünetet tartani, mert a bőrfelülettel kapcsolatba lépő vegyületek egy része csak a bőr teljes, nagyjából négy hétig tartó megújulása után tűnik el végleg. Márpedig minél több vegyület és baktérium lakozik a hónaljadban, annál büdösebb leszel, ha megizzadsz.

Pakolás?!

A mélyebb rétegeket méregtelenítő agyagpakolásokról már sokkal határozottabb az orvosok véleménye: szerintük ennek az állításnak semmiféle tudományos alapja nincs.

Egyszerűen nem igaz, nem működik

- jajveszékelt egy másik bőrgyógyász. A bőr megnyugtatására és a borotva előidézte kiütések eltüntetésére persze jók a gyulladáscsökkentő és hidratáló krémek, méregteleníteni viszont biztosan nem fognak semmit, pláne nem a nyirokcsomókat.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek