Ez történik a testedben, amikor ételmérgezésed van

Számos vírus, baktérium és parazita lebetegíthet, de a leggyakrabban vírusos eredetű fertőzések gyötörnek meg.

A különböző testnyílásokból előtörő irracionális mennyiségű anyag áradatát rengetegféle baktérium, vírus és parazita megindíthatja. A hányással, hasmenéssel és heves önsajnálattal együtt járó állapotért az esetek felében a norovírus-fertőzések felelősek a folyamatot részletező SciShow szerint.

Ne úszkálj pöcegödrökben!

A norovírus nemcsak fekális-orális úton, azaz a széklettel szennyezett felületek megérintése révén, hanem cseppfertőzéssel, vagyis a vírus belégzésével is beveheti a bélrendszert. A vírusok mellett a szalmonella, és a liszteriózis tüneteiért felelős baktériumok, valamint az E.coli is okozhat persze hasonló panaszokat, nem egyszerű tehát az ember dolga, amikor hozzáfog az elkerülhetetlen és kényszeres detektívmunkához.

Ami sokszor fölösleges, ugyanis egy egészséges felnőtt szervezete általában magától is képes véget vetni a fertőzésnek. Az étkezések előtti kézmosás és a zöldségek lecsutakolása a kórokozók fajtájától függetlenül sokat segít persze a megelőzésben, ahogy a hibás levelek/részek eltávolítása is.

Ha viszont már beütött a ménkű, és napok múltán sem enyhülnek a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni és tényleg utánajárni, mi okozza az égzengést/földindulást.

A vírusfertőzés menete

A valamilyen úton-módon a szervezetbe jutó norovírus a bélfal sejtjeit veszi célba. A sejtfelszíni receptorok membránfehérjéit átverő vírusok behatolnak a sejt belsejébe, szaporodni kezdenek, és egy idő után kirajzanak, hogy új gazdasejteket keressenek maguknak. Az elhalt és sérült sejtek által termelt anyagok gyulladásos állapotot eredményeznek. A kitáguló vérereken át sejtplazma szivárog az érintett szövetekbe, majd megjelennek azok az immunsejtek is, amelyek megindítják a hasmenéssel és hányással is együtt járó gyógyulási folyamatot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra