Így vernek át a vaníliás termékekkel a gyártók

Rengeteg a boltokban a vaníliás termék, de alig találtunk olyat, amiben valóban egy minimális szintű vanília is fellelhető.

Mikor az Ország Tortáját teszteltük, megütötte a fülem Sztaracsek Ádám és Nándori László cukrászok mondata, miszerint a vanília ára az egekben van. Több cikk is szólt arról a közelmúltban, hogy valóban egy kiló vanília ára az ezüstével vetekszik, ami önmagában még nem is olyan izgalmas, hiszen egy kiló Gucci blúz vagy autópálya ára meg valószínűleg több is, mégsem cikkeznek róla az újságok. Viszont ha bemész egy teljesen átlagos üzletbe, akkor lépten-nyomon vaníliás termékekbe bukkansz. Na de ha ilyen drága, hogy kerülhet bele a százötven forintos vaníliapudingos batyuba és társaiba?

A válasz az, hogy sehogy.

Megnéztük több termékcsoport összetevőnek listáját, hogy kiderüljön, hogy ezzel az erővel a telefonomat is hívhatnám-e vaníliásnak, mert pont ugyanannyi vanília van benne, mint egy jégkrémben. 

Lehet naivnak hívni a vásárlókat, hogy azt hiszik, hogy miközben Madagaszkárban az alvilág a vaníliabizniszért öli egymást, és a tavalyi rossz termés miatt az egekbe szökött a vanília ára, a nagy cégek majd pont tesznek bele vaníliát. Bár a kémikusok feltalálták már az aromát is, az emberiség többsége mégis abban a tudatban él, hogy amikor egy élelmiszerre azt írják, hogy vaníliás, akkor abban van is vanília. Mert ugye ha ez nem lenne egyértelmű, akkor a hamburgerekre is rá lehetne írni, hiszen azokban is pont annyira nincs vanília, ahogy a vanillincukorban, mégsem teszik, vagyis mégis felmerül a gyanú, hogy éppen most minket eléggé meg akarnak a kedves cégek szívatni.

Persze nyugtathatják a lelkiismeretüket azzal, hogy ott az összetevőlista, de ezzel a logikával ráírhatnák a jégkrémre azt is, hogy epres, meg amúgy hagymás és sáfrányos is, aztán majd kisilabizálja az ember az összetevők alapján, hogy ja nem is, csak vicceltek. Egy gyors keresgélés után összegyűjtöttünk néhány terméket, amikről csak hiszed, hogy van bennük vanília, az igazság ezzel szemben az, hogy soha nem is látott még olyat. Azt még megjegyeznénk, hogy nem igazán kellett a témában sokat kutakodni, ugyanis sokkal nehezebb feladatot vállaltunk volna magunkra, ha azokat a termékeket szerettük volna összegyűjteni, amik nem csak a nevükben tartalmaznak vaníliát. 

Van benne vanília?
Van benne vanília?Fotó: Stockfresh

"Vanília ízű" a biztos bukás

Ha nagy igazságot keresünk a témában és biztosra akarunk menni, akkor kezdjük egy aranyszabállyal. Amire azt írták, hogy "vanília ízű", abban nincs vanília, bár vannak üdítő kivételek, mert a Müller Riso vanília ízesítésű tejberizsének összetevőlistáján például szerepelnek a vaníliamagvak, de például a Smarties Mix-in vanília ízű joghurtban már csak aroma szerepel, és egy bizonyos vaníliakészítmény, ami a következőkből áll: víz, cukor, módosított keményítő, természetes vanília aroma, sűrítőanyag: E440, savanyúságot szabályozó anyag (E330, E331, E333), színezék: karotinok. 

Hasonló a helyzet a vaníliás édességeknél is, sem az Oreo vaníliás tölteléke, sem a nápolyik, de még a vaníliás karikában sincs vanília, csak aromák. Sőt, jó ha tudod, hogy a bébiételekbe sem kerül vanília, csak aroma. 

A vaníliás cukorban sincs

A Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukrában szerepel az összetevők között, hogy 3 százalék kivonatolt vaníliabab-őrleményt tartalmaz, de ezen kívül a többi vaníliás cukorban csak egy kis aromával dúsított cukrot találhatsz. Ugyanez a helyzet a vanillincukorral, ami már ugye nevében is csak félig utal a vaníliára, az összetevőiben pedig nem is érdemes keresni, mert annyi köze van hozzá, hogy néhány helyen a csomagolás grafikáján visszaköszön. 

Vaníliás jégkrémek

A vaníliás jégkrém alapvetően nem egy összetett műfaj, nem is kell hozzá sok minden. Alapesetben a nagy klasszikusok szerint kell hozzá egy kis tej, tejszín, tojássárgája, cukor és vanília. Ha valaki kicsit modernebbet akar, akkor variál ezen a recepten, de abban a mindenmentes és a mindent bele iskola követői is egyetértenek, hogy a vaníliás jégkrémbe egy valami biztos kell: vanília. Na, a bolti jégrémek jelentős részéből ez pont hiányzik. 

A vaniliás Vienettában nincs, ahogyan a vaníliás Big Milkben sincs, sem a vaníliás Cornettóban, de még az egyébként baromi drága Häagen-Dazs vaníliás-makadámdiós jégkrémében sincs, bár jó hír, hogy legalább makadámdió van benne. 

Nem minden vanília jégkrém találkozott vaníliával.
Nem minden vanília jégkrém találkozott vaníliával.Fotó: Shutterstock

Jó tudni, hogy a vaníliás Carte d'Or jégkrémben legalább van, de csak ebben, ugyanis ha már vaníliás-pisztáciás vagy sztracsatellás, akkor a vanília kimarad a receptúrából. Meglepő látni egyébként, hogy a sajátmárkás jégkrémekbe inkább kerül egy kis vanília, mint a nagy nevekbe, bár tény, hogy a vaníliás Magnum például rászolgált a vaníliás elnevezésre. 

Rendben van ez így? 

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, hogy mikor jogosult egy gyártó egy terméket annak hívni, ami. Vagyis például mikor lehet valamire azt mondani, hogy sonka, és meddig nevezhető csak húskészítménynek. Nos, a vaníliás jégkrémek esetében úgy tűnik, nem olyan szigorú a szabályozás, mint mondjuk a húskészítmények vagy a tepertős pogácsa esetében. Itt a szabály ugyanis úgy szól, hogy a termék megnevezése tartalmazza "az ízesítésre való utalást, amelyet csak aromával történő ízesítés esetén az „...ízű” szóval kell megjelölni a puncs és vanília kivételével" - vagyis itt nyugodtan hívhatja magát vaníliafagylaltnak az is, ami soha nem látott vaníliát, csak aromát. 

Szeretnék vaníliát a vaníliás termékembe

A jelenség ellen csak egyféleképpen tud védekezni az ember: ha tudatosan vásárol, ami alatt nem kell hatalmas kutatómunkát érteni, egyszerűen el kell olvasni az összetevők listáját. Egyébként is egy csomó izgalmas dolog kiderülhet belőle, például tudtad, hogy a pisztáciás jégkrémet spenótporral és színezékekkel teszik ínycsiklandóan zölddé? Ugyanis pisztácapasztából sincs benne valami sok...

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.