Sárgulnak a szobanövényeid levelei? Így mentsd meg őket!

Kezdő szobakertész vagy, és kétségbe ejtenek az egyre sokasodó sárga levelek? Öt pontból álló kisokossal segítünk, hogyan ismerd fel, majd orvosold is a bajt.

A sárguló levelek az első jelei annak, hogy valami nem oké a növényeddel. De vajon mi baja lehet? Túllocsolod vagy szomjazik a szerencsétlen? Megtámadta valamilyen kártevő? Az Apartment Therapy öt lépésből álló útmutatója segít a diagnózisban.

Első lépés: iszik a növényed eleget?

A sárgulás leggyakoribb oka a túl sok, vagy túl kevés víz. Nyomd bele néhány centire az ujjadat a földjébe, hogy megállapítsd, mi a helyzet. Azért ne csak a felszínét tapogasd meg, mert az sokkal gyorsabban kiszárad.

Locsolj okosan!
Locsolj okosan!Shutterstock

A diagnózis: Ha a felszín alatt néhány centivel is száraz a talaj, akkor bizony szomjas a növényed, ezért azonnal locsold meg! És persze fogadd meg, hogy innentől gyakrabban adsz neki inni. Ha a talaj nyirkos, akkor vagy pont jól locsolod, és valami egészen más miatt sárgul, vagy túllocsoltad. Utóbbi jele lehet ha rohadásnak indulnak a növény gyökerei, és penészes szagát érzed a földnek. Ha ez a helyzet, ritkíts a locsolások gyakoriságán, és gondold meg, nem lenne-e érdemes átültetned egy olyan cserépbe, amiből könnyebben kifolyik a víz, és így nem állna nonstop vízben a növényed.

Második lépés: keresd a betolakodót!

Ha kizártad a locsolási problémákat, a kártevők a következő potenciális levélsárgítók. Lehet, hogy szabad szemmel elsőre észre se veszed őket, de ha közelebbről megvizsgálod, lehet, hogy kiderül, tetvek vagy atkák bántják a növényedet. 

A diagnózis: Ha apró lyukakat vagy fehér trutyit találsz a leveleken, egészen biztos, hogy ez a baj. Mosd le a növényt vízzel, távolítsd el a fertőzött leveleket, és ha ez sem segít, boltban kapható tetűirtó spray-vel fújd be.

Harmadik lépés: napozni fontos!

A harmadik ok, ami miatt gyakran sárgulnak a levelek, az a napfény hiánya. Ha a lakásodba nem jut be elegendő napfény, itt az idő, hogy rászokj a szobanövényeid rendszeres napoztatására.

Napoztasd néha!
Napoztasd néha!Shutterstock

A diagnózis: Ha a növényed egy árnyékosabb sarokban tartod, helyezd át legalább időszakosan, néhány óra erejéig az ablakba, ahol rásüthet a nap. Figyeld a jelzéseit, mert néhány érzékenyebb növényt megviselhet a hirtelen váltás. És bár magától értetődőnek tűnik, mégis sokan elfelejtik: hiába tartod a virágaidat az ablakpárkányon, ha nem húzod el a sötétítő függönyt, vagy engeded fel a redőnyt, amikor reggel munkába mész, ők egész nap a sötétben fognak kuksolni.

Negyedik lépés: csak meg ne fázzanak!

Sok szobanövény származik trópusi tájakról, így aztán nem annyira rajonganak a hideg időért és a huzatos otthonokért. Magyarul: ha pálmafát tartasz egy nem túl jól szigetelt ablak mellett, ne csodálkozz, ha elsárgulnak a levelei.

A diagnózis: Nem csak télen fázhatnak meg a növényeid, de egy huzatos ablakpárkányon vagy a légkondi alatt máskor is. Azt se felejtsd el, hogy a hűvösebb időben ritkábban kell locsolni, ugyanis a víz ilyenkor lassabban párolog. Ha télen ugyanannyit locsolod a növényeid, mint a nyári kánikulában, azzal a túlöntözést is kockáztatod.

Ötödik lépés: tápláld őket okosan!

Végül, ha már minden korábbi okot kizártál: a levelek sárgulása tápanyaghiányra is utalhat.

A diagnózis: Ha a régebbi levelek elsárgulnak, az újabbak pedig nagyon világos zöldek, az nitrogénhiányt jelez. Ilyenkor érdemes olyan növénytápot venni, amiben van ilyen összetevő. Persze túltolni sem szabad, mert azt is megsínylik a levelek. De a megfelelő mennyiségű táptól pikkpakk üde zöldek lesznek!

Ha pedig nem sikerül a mentőakció, legközelebb válassz egy tutira kinyírhatatlan növényt magadnak erről a listáról:

Oszd meg másokkal is!
Mustra