Melyik a legjobb filteres kávéfőző?

Német fogyasztóvédők mindenre kiterjedő vizsgálatot végeztek, és alapvetően minden készülék jól szerepelt. De melyik a legtutibb?

Egyes felmérések szerint a magyarországi felnőttek 70 százaléka rendszeres kávéfogyasztó. Arról hirtelen nem találtunk statisztikát, hogy otthon mivel készítik el legszívesebben a kávéjukat, de ha tippelhetünk, akkor a kotyogós (vagy amit a többség annak nevez) van az első helyen.

Persze biztosan egyre többen vannak olyanok, akik "forradalmibb" módszerekkel kísérleteznek, mint például az AeroPress, V60, Chemex vagy french press, de van, aki a kényelem jegyében csak a kapszulákat tolja, és valahol ott vannak a nagy halmazban azok is, akiknek filteres kávéfőzőgépe van.

De mit válasszon az, aki hozzájuk szeretne csatlakozni? A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin rajtuk kíván segíteni, ugyanis nemrég 15 ilyen készüléket vetettek alá alaposabb vizsgálatnak. Eredmények a hajtás után! 

Milyen típusok vannak? Van üvegkannás, amiben jó esetben 30-40 percig marad kellemesen meleg a kávé, van termoszkannás, amiben azért még két óra elteltével is kellemes hőmérsékletű az éltető nedű, és van, amelyik darálós. Ínyenceknek az utóbbi ajánlott, hiszen csak frissen őrölt kávéból lehet igazán finom italt készíteni.   

shutterstock 293256638
Fotó: Shutterstock

Mit vizsgáltak?

Sokat nyomott a latban, hogy a nyolc szakértőből álló csapat mit gondolt a lefőzött kávékról (íz, utóíz illat, küllem), kicsit kevesebbet az, hogy mennyi idő alatt főtt le egy adag, hogy az pontosan mekkora is volt, és mennyi volt a hőmérséklete. Hasonlóan fontos volt, hogy az adott készüléket mennyire könnyű kezelni, mennyire vásárlóbarát a használati utasítás. Vizsgálták azt is, hogy mennyire bírja a gyűrődést, amit a napi használat jelent, hogy mennyi áramot fogyaszt, mennyire biztonságos, illetve mennyire zajos.

A legjobbak

Az üvegkannás készülékek dobogósai:

1. Krups Pro AromaPlus KM321 (ár: 18500 forint körül)

2. Philips Café Gourmet HD5408/20/B (ár: 40 000 forint körül)

3. Russell Hobbs Elegance Digitale 23370-56 (ár: 29 000 forint körül)

A termoszkannás készülékek dobogósai:

1. Melitta Look Therm 1011-10 (ár: 24 ezer forint körül )

2. Bosch StyLine TKA8653/01 (ár: 40 ezer forint körül )

3. Rowenta CT381810 (ár: 22 ezer forint körül)

Az üvegkannás kategória győzetese
Az üvegkannás kategória győzeteseFotó: Krups

A magazin munkatársai a szórásba belevettek olyan készülékeket is, amelyekben daráló is van, de eteket természetesen külön kategóriaként kezelték. A négy vizsgált kávéfőző közül a Melitta AromaFresh végzett a legjobb helyen, de a Philips HD7767/00/D típusszámú terméke éppenhogy lecsúszott a dobogó legfelső fokáról.

Ha már a darálásnál tartunk:

- Finomra a világosabb pörkölésű kávékat érdemes őrölni. Az apró szemcseméret miatt lassabban csorog le a víz, a végeredmény kesernyés íz lesz.

- Közepes szemcseméretnél az ízért felelős anyagok megfelelően ki tudnak oldódni. 

- Nagy szemcseméretnél a víz gyorsan keresztülfolyik az őrleményen. Sötétebb pörkölésű szemekhez ajánlják. 

Ha nem ragaszkodsz a filteres gépekhez, akkor itt nézd meg, hogy a fogyasztóvédők milyen egyéb készülékeket ajánlanak még.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.