Így éleszd újra az elázott papírt, újságot vagy könyvet!

Csak néhány papírtörlőre, egy ventilátorra és egy könyvprésre lesz szükséged. Az utóbbit természetesen két deszkával és pár téglával is helyettesítheted.

A Syracuse-i Egyetemi Könyvtár mentősei által összeállított gyorstalpaló szerint nem kell rögtön feladni és csendesen beletörődni, hogy odaveszett/örökké hullámos marad a könyvünk. A könyvtárosnénik szerint így fest egy sikeres mentőakció.

Préseld ki a maradék vizet

A legsürgetőbb feladat a leöntött/pocsolyába ejtett könyvek kinyomkodása. Először érdemes a könyv alá és fölé helyezni néhány papírtörlőt és azután ránehezedni a könyvre, majd 10-20 oldalanként elhelyezni egy-egy törlőkendőt, és így is megismételni a dolgot. Egyszerre nagyjából egy átlagos méretű könyv negyedét ajánlott papírtörlőkkel kibélelni. Mivel a nedves gerinc sérülékenyebb, a könyv fedelének sosem szabad 90 foknál jobban kitárni.

Ventilátor, könyvprés

A felállított könyv lapjait ezután legyezőszerűen szétterjesztik az egyetem könyvmentői, és egy ventilátort állítanak a sebzett kötet elé. A ventilátor másnapra megszárítja majd a lapokat, amelyek ezen a ponton természetesen szép hullámosak lesznek.

Ezt a könyvtárosok cuki könyvprésének hiányában néhány deszkával és 1-2 súlyzóval/téglával orvosolhatod: helyezd néhány egyenes és kemény tárgy közé a könyvet és rakd meg a fedelet súlyokkal.

A kiszárításra és a könyvek kivasalására persze érdemes minél előbb sort keríteni. Ha viszont csak később tudsz a mentéssel foglalkozni, helyezd egy zacskóba a sérült könyvet és fagyaszd le: a könyvtárosok szerint így elodázható a mentőakció, és stabilizálható a sérültek állapota.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.