5 tipp, hogy úgy piacozz, mint egy profi séf

Tony Maws, a díjnyertes bostoni séf heti három alkalommal fordul meg a helyi termelői piacokon, hogy minőségi alapanyagokat szerezzen be két étterme számára, így van némi fogalma arról, hogy mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

A séf szerint a mai világban szabályosan belénk lett programozva, hogy az élelmiszereknek hogyan is kell kinéznie, így teljesen hozzászoktunk, hogy a szupermarketben pontosan ilyeneket találunk. Ehhez képest a termelői piacon valódi emberektől, valódi gazdaságoktól vásárolhatunk, a kínálat pedig az aktuális időjárástól és a szezontól függően igen változatos képet mutat. De vajon hogyan kutassuk fel az igazán jó árukat? Tony Maws a boston.com kérdésére szedett össze pár építő jellegű tanácsot.

1. Legyél kritikus 

Maws azt mondja, attól, hogy valami a termelői piacon kapható, még nem biztos, hogy automatikusan meg kéne venned. Ha ugyanis alaposabban is megszemléled a kínálatot, látni fogod, hogy az egyes termelők árui között mekkora különbségek lehetnek.

A répa hiába származik egy kis gazdaságból, ez nem jelenti azt, hogy az a legjobb répa a piacon.

A séf ezért azt javasolja, hogy ne hozz elhamarkodott döntést: nézz alaposan körbe, és keresd meg a legszimpatikusabb darabokat. 

Nem biztos, hogy az a legjobb, amit elsőként meglátsz
Nem biztos, hogy az a legjobb, amit elsőként meglátszFotó: Shutterstock

2. Igyekezz rugalmasnak lenni

Vásárlásod sikerét olyan előre nem látható tényezők is befolyásolhatják, mint az időjárás. Ha például már öt napja tombol a kánikula, valószínűleg nem fogsz tökéletes rukkolát találni, hiszen a növény nem csípi a hőséget. Szóval, amennyiben egy konkrét recepthez vásárolsz, célszerű B-tervvel is készülni. Nem vagy biztos benne, hogy egy tétel mivel helyettesíthető? Kérdezd meg a termelőket!

3. Használd a szemed

Ha valami ránézésre nem annyira vonzó, inkább ne is vedd meg. Ez különösen igaz akkor, amikor délután keresed fel a piacot, hiszen könnyen lehet, hogy az áru, amivel szemezel, már egy fél napja a tűző napon áll. Ha viszont egy zöldség üdének, ropogósnak látszik, és levelei sem fonnyadoznak, bátran lecsaphatsz rá. Ide vágó aranyszabály, hogy a piacon mindig abból érdemes feltankolni, aminek éppen szezonja van.

4. Vásárolj háztáji termékeket

A termelői piacokon gyakran nemcsak zöldségeket, gyümölcsöket kínálnak, hanem különféle kézműves termékeket, egyebek mellettt sajtokat, húsárukat és borokat is. A friss tojás, amit hajnalban szedtek össze, alighanem ezerszer jobban fog ízleni annál, mint amit a szupermarketben kaphatnál.

A piacos tojásban valószínűleg nem fogsz csalódni
A piacos tojásban valószínűleg nem fogsz csalódniFotó: Shutterstock

5. Ügyelj a mennyiségekre

Mielőtt felkerekednél, gondold végig, hogy miből mennyi fog kelleni, és hogyan oldod meg azok tárolását. Bizonyos áruk, mint a cukkini, a brokkoli vagy a karfiol, akár egy hétig is elállnak a hűtőben, miközben a leveles zöldségek csupán három napig bírják. A friss árukból tehát mindig csak akkora mennyiséget vásárolj, amennyit megfelelő körülmények között tudsz tárolni, és záros határidőn belül el is fogyasztasz.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.