Hogy szedjem ki a vörösbort a ruhámból?

Cikkünkből megtudhatod, mit kell tenned, hogy a ruhádra ömlő bor csak egy rossz emlék maradjon.

Ismered a dörgést. A kedvenc ingedben/blúzodban mész bulizni, de valaki hirtelen meglök, ezért a vörösborod rálöttyen a szövetre és végérvényesnek tűnő pecsétet hagy rajta. A jó hír, hogy ezen a ponton még nincs minden veszve! Ha gyorsan cselekszel, elkerülheted, hogy a folt permanensé váljon. Az SBS négy módszert sorakoztatott fel, ami a segítségedre lehet a tisztogatásban.

Dörzsölni vagy nem dörzsölni?

A válasz egy határozott nem. A folt eltávolításának a kulcsa, hogy mihamarabb felitasd – mondjuk egy szalvétával vagy törülközővel – a bort anélkül, hogy dörzsölni kezdenéd a ruhát. Ezután alkalmazd az alábbi pontok valamelyikét, attól függően, hogy éppen mi van kéznél.

1. Só

Arthur Robert, a Food Network műsorvezetője szerint a legjobb megoldás, ha nem hívod ki magad ellen a sorsot és a borozáshoz sötét inget húzol. Amennyiben ez neked nem opció, még mindig megfontolhatod nagymamája tanácsát, aki mindig azt mondogatta neki, hogy a só és az ecet csodákra képes a foltokkal.

Robert nagymamájának igaza volt. A só tényleg használ: minél előbb alkalmazod, annál nagyobb az esélyed a sikerre. A teendőd csupán annyi, hogy ráborítasz egy kupacot a foltra, vársz pár percig, majd lesöpröd róla. Ha a folt nem tűnt el nyomtalanul, a szennyezett területet öblítsd át fehérborral vagy szódavízzel is.

Sötét ruhában kevesebb a félnivalód
Sötét ruhában kevesebb a félnivalódFotó: Shutterstock

2. Fehérbor

Bizony, a fehérbor nemcsak belsőleg alkalmazható, hanem külsőleg, vörösborfoltok eltávolítására is. Legalábbis Rebecca Sullivan, az ausztráliai Warndu borüzlet társalapítója szerint. Ő azt javasolja, hogy öntözd meg a foltot fehérborral, aztán kend be vízzel kevert szódabikarbónával és várj néhány órát. Ha fehérborod nincs, az is megteszi, ha bevizezed a felületet a szódabikarbónás massza felvitele előtt.

3. Szódavíz

Liinaa Berry sommelier a szódavízre és a sóra esküszik. Az azonnali beavatkozáshoz általában a szódát használja, mivel a buborékok segítenek feloldani a vörösbort, egyébként pedig bőségesen megkínálja sóval, és rajta hagyja legalább öt percig. Neki szintén az a tapasztalata, hogy minél kerül a só a foltra, annál könnyebb lesz megszabadulni tőle.

4. Macskaalom

Oké, ez kicsit talán furán hangzik, de van rá magyarázat. A nedvszívásban ugyanis nem csak a só jeleskedik, hanem a macskaalom is: ha jobban belegondolsz, kifejezetten erre a célra tervezték. Szóval, ha semmi más nincs otthon, és a macskád nem veszi zokon, nyugodtan kölcsönvehetsz egy keveset az alomból, hogy minimum öt percre beszórd vele a foltot (csak ne legyen műsoros!).

Macskaalommal is kezelhető
Macskaalommal is kezelhetőFotó: Shutterstock

+1. Mosás

Ha a felületi kezelés megvolt, a következő lépésben mosd ki a ruhát valamilyen jó minőségű mosószerrel. És ezzel készen is vagy! Többé nem kell a borfoltok miatt aggódnod.

Mustra