Ebből tudhatod ránézésre is, hogy tényleg édes-e a dinnye

Mindenki ütögeti a dinnyét, de tudod is, hogy mit kellene ilyenkor hallani vagy érezni?

Görögdinnyét vásárolni az egyik legnagyobb zsákbamacska. Kiválasztasz egyet találomra, hazacipeled, behűtöd, nekikészülsz, nagy lendülettel felvágod, majd az első harapásnál jön a sokk, hogy az egész vízízű, esetleg nagyon kásás, vagy csak szimplán rossz. Ez legalább annyira lehangoló, mint fröccsöntött, működőképtelen kisautót találni a tojásban húsvétkor. De hogyan lehet felismerni a jó dinnyét? 

A termelők szerint a jó dinnye az, aminek a külsején mechanikus sérülés látható. Vagyis ami nem tökéletes, van rajta valamilyen sérülés, forradás, heg. Ez ugyanis azt jelenti Bánfi Péter, a Körös Projekt Kft. ügyvezetője szerint, hogy annál a dinnyénél elindultak az öngyógyító folyamatok, oda koncentrálja az energiáit, vagyis édesebb és cukrosabb lesz. Ez egyébként régi bölcsesség, legalábbis tisztán emlékszem, amikor gyerekkoromban azt mondták nekem a piacon, hogy az a dinnye azért jó, mert egy kicsit megrágta a nyúl, és a nyúl nem eszik rossz dinnyét. És nem is volt rossz, vagyis tényleg érdemes a nem fotózásra szánt dinnyék közül válogatni a boltokban. 

A dinnye ütögetés filozófiája

A dinnye vásárlás elengedhetetlen momentuma az, amikor az ember nekikezd ütögetni meg kopogtatni, aztán hallja, hogy van amelyik máshogy kong mint a többi, de a többségnek fogalma sincs, hogy mégis mit kellene hallania, és melyiket kell választania. A Tescónak is szállító szakember szerint ilyenkor azt kell megvenni, ami jobban rezeg a tenyeredben, és figyelj az üregesen kongó hangra is. 

Keresd a sárga foltot

Forgasd meg a dinnyét, ugyanis azon a helyen, ahol a földön hevert, vagyis a hasán kell lennie egy sárga foltnak. Azért keresd a sárgát, mert ez jelenti azt, hogy érett. Ha fehér a folt, akkor az a dinnye nem ért még meg. 

Van már mag nélküli és minidinnye is

Ha egyedül kevésnek érzed magad egy 15 kilós dinnye elpusztításához, akkor keresheted a minidinnyéket is, sőt van már magnélküli dinnye is azoknak, akik nem szeretik kipiszkálni belőle a magot, vagy esetleg gyerekeknek adnák. 

A sárga foltot kell keresni a dinnyén
A sárga foltot kell keresni a dinnyénShutterstock
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek