Innen tudhatod, hogy valaki fuldoklik

Meglepően nehéz eldönteni, ki az, aki csak játszik, és ki az, aki tényleg bajban van.

Sokan gondolják úgy, hogy úgy fest a dolog, mint egy cápatámadás, sikítozni és a vizet csapdosni azonban szinte sosincs ereje a fulladozó gyerekeknek. A Popular Science szerint nem véletlen tehát, hogy a vízbefúlás az egyik leggyakoribb halállal végződő baleset az 1-14 évesek körében.

Hogy lehet kiszúrni?

Ahogy az a sikeres mentésekről készült videókon is látszik, egy zsúfolt medence esetében már kifejezetten nehéz a vízimentők dolga. "Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fuldoklók segítségért kiabálnak és integetnek majd. Ezt a hollywoodi interpretációt általában a filmekből merítik az emberek" - mondta el egy oktató.

Nincs erejük kiabálni

A gyakorlatban ilyenkor már nincs ereje kiabálni a fulladozóknak: amikor ismét a vízfelszín fölé emelkednek, általában épp hogy csak arra van idejük, hogy levegőt vegyenek. Ehhez hasonlóan verdesni sem nagyon tudnak már ilyenkor, inkább csak evezni próbálnak a karjukkal. Egy kisebb gyerek esetében ráadásul sokszor csak 20 másodpercig tart ez a folyamat.

A néhány pillanatra a telefonjukba merülő szülők könnyen szem elől téveszthetik tehát a gyerekeket, arról nem is beszélve, hogy sokszor olyan gyors és csendes a folyamat, hogy a fuldoklók közelében ácsorgók is csak akkor kapcsolnak, amikor végleg alámerül valaki.

A kisebb, úszni még nem tudó gyerekek esetében az a legbiztosabb a szakértő szerint, ha csak karnyújtásnyira távolodnak el a szülők a kicsiktől, a vízimentőre pedig csak utolsó mentsvárnak tekintenek.

Ha mégis megtörténik a baj, a legfontosabb feladat az újraélesztés, ami azt a cél szolgálják ilyenkor, hogy elegendő oxigént kapjon az agy, és ne következzen be az agyhalál, mielőtt megérkeznek a mentők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra