Tegyél aprót a mélyhűtődbe nyaralás előtt, jó lesz

Teljes áramtalanítás nélkül is elkerülhető, hogy egy esetleges áramkimaradás esetén se árassza el a konyhát a leolvadt hűtő, vagy hogy kiderüljön, ki kell-e dobni belőle mindent.

Elég sokan vannak azok. akik mikor elmennek nyaralni egy-két hétre, áramtalanítják az egész lakást, még a hűtőt is leolvasztják. Ha attól félsz, hogy kigyullad a ház, és így érzed magadat biztonságban, akkor nem szóltunk, de ha spórolni szeretnél, vagy rettegsz attól, hogy egy esetleges áramkimaradás miatt megbüdösödik minden a hűtődben, akkor most eloszlatunk néhány mítoszt. 

Nem fogsz sokat spórolni

Legalábbis ha nem ezeréves a hűtőd, akkor nem kerül hatalmas kiadásba az üzemeltetése sem. Mógor Tibor, a Samsung Electronics háztartási eszközökért felelős termékmenedzsere szerint egy A++ enegriahatékonyságú hűtő havi működtetése nem kerül többe 2-3 ezer forintnál, vagyis ha nem hónapokra mész nyaralni, akkor nem takarítasz meg igazán sokat. Ha mindenképpen spórolni szeretnél valamin, akkor űrítsd ki a jégkockaadagolót. 

Sok hűtőn van vakáció vagy holiday funkció, ezzel a hűtő rész kikapcsol, de a levegőáramoltatás megmarad, vagyis nem penészedik be, és nem büdösödik be, bár mi ezt gyerekkoromban úgy oldottuk meg, hogy egészen egyszerűen nyitva hagytuk a hűtő ajtaját, a vakáció mód ennél azért többet tud, mert a fagyasztó részt viszont bekapcsolva hagyja, vagyis nem kell a nyaralás előtt hetekig a mélyhűtő tartalmát felélni ha tetszik ha nem. 

Hogyan készítsd fel a hűtőd a nyaralásodra?
Hogyan készítsd fel a hűtőd a nyaralásodra?Shutterstock

Nyaralás előtt edd ki a hűtődet

Minek is hagynál teli hűtőt otthon nyaralás előtt? Mi lesz abból még jó, ha két hét múlva hazaérsz? Ha indulás előtt tudatosan tervezel, akkor előre lereduklhatod a hűtőd tartalmát, plusz nem is kell annyit vásárolnod, hiszen azokból gazdálkodsz, ami a hűtődben van, így némi pént is megspórolhatsz az utazásra. Ha valami szavatossága mégis lejárna a hűtődben, amíg te várost nézel vagy a tengerben lubickolsz, azt még előtte dobd ki, vagy az utolsó napodon vidd be a munkahelyedre és dobd be a közösbe, de még jobb ha jótékonykodsz, és valaki olyannak adod, aki rászorul a segítségedre még akkor is ha csak néhány szem paradicsomról vagy egy liter tejről van szó. 

Pénzt a mélyhűtőbe

Nem a dugipénzről beszélünk, hanem arról, hogy  miképpen derítheted ki, hogy a távollétedben volt-e áramkimaradás, és az meddig tartott. Ha menő okoshűtőd van, akkor ezt könnyedén megteheted mert már a tengernél küld egy üzenetet a hűtőd, hogy hány percig maradt áram nélkül. Ha a te hűtőd nem beszélget veled, akkor pedig tegyél egy kis  magas falú, fagyálló edénybe vizet, tedd a fagyasztóba, mikor megfagyott, akkor helyezz a tetejére egy pénzérmét. Ha hazaérvén azt látod, hogy ugyanott van, akkor semmi gond, nem volt jelentős áramkimaradás, ha viszont azt látod, hogy az edény közepén vagy az alján van, akkor tudod, hogy minden kiengedett és újrafagyott, vagyis minden mehet a kukába. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek