A forró fürdő vagy a hideg zuhany a jobb edzés után?

Szerencsére jégfürdőre nem feltétlenül van szükség, az viszont nem mindegy, milyen sorrendben használjuk a hideg és a forró víz kombinációját.

A fizikoterapeuta Dr. Kristin Maynes szerint valóban segítheti mindez az izmok regenerációját, bizonyos sérülések esetén viszont kerülendő a dolog - írja a Shape.

Akut sérülések esetén kerülendő a kombináció

Maynes szerint sok múlik persze az egyéni adottságokon is, az izmok regenerálódását azonban valóban felgyorsíthatja a zuhany formájában érkező hőkezelés:

Ha nem bajlódunk sérülésekkel, mindez felgyorsíthatja a regenerálódás folyamatát és segíthet a test mozgékonyságának fenntartásában is.

Először a hideg

A hideg víz szerepe az, hogy csökkentse egy időre az edzés során igénybevett gyulladt izomszövetek vérellátást. A jéghideg víz fájdalom- és gyulladáscsökkentőként funkcionál, és egy kis időre megszakítja az izmok fokozott igénybevételére és a sérülésekre reagáló szervezet válaszreakcióját. A hideg víz akut sérülések esetében is hasznos lehet, vigyázni ebben az esetben csak a következő lépéssel, azaz a forró fürdővel kell.

shutterstock 113253055
Shutterstock

Aztán a meleg

A forró vízre váltás a keményebb edzések után tapasztalt merevség megelőzését szolgálja, és segít a gyulladást okozó és az elhalt sejtek kipucolásában is. Gátat szab emellett a hegszövetképződésnek is, összességében felgyorsítja tehát az izomszövetek regenerálódását. Sérülés esetén azonban véletlenül se tekerjük fel a hőmérsékletet, inkább várjunk pár napot vagy akár egy hetet is, mielőtt ismét megfőzzük a testünket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek