Hozd ki a maximumot az erkélyedből: mutatjuk, hogyan!

Egy városlakó számára gyakran a balkon jelenti az oázist, ahová felüdülésként ki lehet ülni reggelizni, vagy épp borozgatni, a rendelkezésre álló hely azonban elég szűkös szokott lenni, így berendezését alaposan át kell gondolni.

A helyzet azért nem teljesen reménytelen, a lakberendezési áruházak ugyanis az okos térkihasználás jegyében számtalan praktikus megoldást kínálnak. A megfelelő bútorok, dekorációk kiválasztásához most a Kika szakértőitől kaphatsz segítséget.

Többfunkciós bútor = profit

A kisebb terekhez azok a bútorok az ideálisak, amelyek egyszerre több funkciót látnak el. Ilyenek például a ledönthető támlájú kerti székek is, hiszen nemcsak ülőalkalmatosságként, hanem napozóágyként is szolgálhatnak. Hasonlóképpen praktikusak a díszpárnáknak, plédeknek menedéket nyújtó, de asztalként és padként használható tárolóelemek is.

Néha vendégeket fogadsz? Akkor hasznát veheted egy korlátra szerelhető, lecsukható asztalnak, illetve pár összecsukható, netán egymásra pakolható széknek is. A hétköznapokban nem foglalják a helyet, szükség esetén viszont pillanatok alatt használatba veheted őket.

A bútoroknál fontos szempont a strapabíróság kérdése is. Lehetőleg olyan termékeket vegyél, amelyek bírják az időjárási viszontagságait – legalábbis, ha nem akarod a karácsonyfa körül a balkonra szánt székeket kerülgetni.

Ha kacérkodsz a kinti sütögetés gondolatával, figyelj oda, hogy a grill ne követlenül a díszpárnák mellé kerüljön, mert egyrészt nem mutat jól rajtuk a szétfröccsenő zsír, másrészt ez balesetveszélyes helyzetet is teremthet.

shutterstock 282159770
Shutterstock

Tértágító praktikák

Ezalatt ne valamiféle Harry Potteres bűbájt érts. A szakértők a világos színekre gondoltak, amik optikailag megnövelik a teret. A másik ide vágó aranyszabály, hogy a kis balkonokhoz könnyű, légies anyagokat tanácsos választani.

Ha hasonló színeket alkalmazunk, mint abban a helyiségben, ahonnan az erkélyünk nyílik, akkor kimondottan elegáns és harmonikus átmenetet képezhetünk a belső és külső tér között. Ez a trükk egyúttal nagyobbnak is láttatja a helyet.

A díszpárnák az otthonos hangulat megteremtése mellett a kényelmez is hozzájárulnak, de célszerű ezekből is a kinti használatra szánt, tartós darabokat beszerezni.

shutterstock 503237617
Shutterstock

Növények és dekorációs elemek

Egy erkély nem is erkély vegetáció nélkül. Akár fűszernövényeket nevelgetsz, hogy feldobd velük a főztödet, akár a mennyezetre vagy a korlátra lógatsz fel kaspós virágokat, ezzel már önmagában feldobhatod a környezetet.

Milyen növények élnek meg az erkélyen?

A zöldségek közül egyebek mellett a zöldbab, a vöröshagyma és a retek, az egyszerű fűszernövények, mint amilyen a bazsalikom, az oregánó és a menta, illetve jó néhány virág, köztük a levendula, a kankalin és a kamilla. Az erkély-kertészkedésről itt és itt írtunk bővebben.

Ha attól tartasz, hogy a növények gondozására nem tudnál elegendő időt szakítani, ne vesd el a művirágot sem. A lakberendezési üzletekben kapható példányok manapság már a megszólalásig hasonlítanak valódi társaikra.

Az egyéb dekorációknál a lehetőségeknek csak a fantáziád (és persze a pénztárcád) szab határt. A kínálat a kedves cica- és kutyaszobroktól kezdve a bűbájos kerti törpéken át egészen a vidám gombákig terjed.

Ha sikerült dűlőre jutnod, már csak a világításról kell döntened. Erről gondoskodhatsz stílusos gyertyákkal, mécsesekkel színes égősorokkal, rusztikus viharlámpásokkal vagy – ha a modernebb megoldásokat kedveled – LED-es lampionokkal is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek