LÁJFHEKK

Az erkély is lehet apró kert!

2015. április 23., csütörtök 08:47

Ha önnek is nagy álma, hogy az erkélye vetekedjen egy kerttel, akkor tudja, hogy a feladat nem egyszerű - de szerencsére nem is lehetetlen. Ahhoz azonban, hogy az eredmény valóban szép és természetközeli hatású legyen, nem elég csak a növényeket ügyesen megválasztani. 

Burkolatok

A kert – már ha pihenő, vagy díszkertről van szó – nem betonpadlós, ellenben a legtöbb erkéllyel. Első lépésben tehát a burkolatot érdemes megváltoztatnia. Ezt megteheti több módon is, akár a beton festésével, bár ez egy kissé körülményes, és akkor már miért ne próbákozna izgalmasabb megoldásokkal? Ha például füvet szeretne az erkélyére, az megoldható! A valódi gyepszőnyeg is elvan az erkélyen, ám a karbantartása nagyon nehézkes, így nem igazán éri meg. A műfű azonban jó választás lehet, azzal viszont érdemesebb nem a legolcsóbb kivitelt választania, mert az messziről sem hasonlít a valódira, cserébe legalább nagyon lehangoló látványt nyújt.

shutterstock 262098734

A másik természetközeli megoldás a fa burkolat. Ezt ma már klikkes rendszerrel letehető darabokból is megoldhatja, de dönthet a szakember segítsége mellett is. Lehet, hogy ez a megoldás sem éppen olcsó, ám a magasabb árért cserébe viszont tartós, nagyon szép, és a lakás értékét is nagyban növeli.

Növények

Ahhoz, hogy a hangulat meglegyen, érdemes a növényzettel a lehető legjobban elrejteni az erkély széleit, a falakat, és akár a szomszédokat is. Persze, ezen a téren aránylag behatároltak a lehetőségek, hiszen csak olyan fajtákat használhatunk, amik jól megvannak a cserepekben is. A kellő hatás eléréséhez nagyobb, közepes és kisebb növényeket is szerezzen be, hogy a takarás jobb legyen, és a kert illúziója is határozottabban érvényesüljön.

Pályázzon erkélyszépítésre!

Nincs kedve, ideje, pénze átalakítani az erkélyt? Kattintson, és induljon el pályázatunkon, ahol erkélyszépítést nyerhet! 

„Magasra nőnek és népszerűek az örökzöldek, mint például a babér (Prunus laurocerasus), a tujafélék, hamisciprusok (Chamaecyparis lawsoniana), bórókafélék (Juniperus), hiszen télen-nyáron ellátják feladatukat. Persze, nem kell leragadni a zöld színnél, nyugodtan gondolkodhatunk még a színes/tarka levelű növényekben is: zöld-fehér-sárga kecskerágókban (Euonymus), Aucuba, stb.), a vörös levelű japán juharokban (Acer palmatum) és vörös levelű mogyoróban (Corylus avellana) is.

Feldobhatjuk a helyet látványosan virágzó fajtákkal, ezen a téren a liliomfa (Magnolia lilliflora), a tulipánfa (Magnolia grandilfora) vagy a mediterrán papírvirág (Bougainvillea) és a híres leánder lehet a befutó - de jó, ha tudja, hogy az utóbbiakról télen külön gondoskodnia kell. A növényfala lehet homogén, azaz egy adott fajtából álló, illetve heterogén összeállítású is. Utóbbi mostanában népszerű, eklektikusságán túl azért is, mert 4-5 fajtából mindig lesz 3-4, ami kifejezetten jól érzi majd magát, szépen növekszik.

A fajtaválasztás első szűrője a hely, ezen belül is a természetes fény mennyisége. Nem süt oda a nap? Odasüt, de csak délelőtt/délután? Esetleg reggeltől estig odasüt? Ezen az adottságon nehezen változtathatunk, viszont az öntözés még a dézsák esetében is megoldható automata/félautomata módon. A növényeinket így akár napokra is egyedül hagyhatjuk otthon. A nagy növényeknek a nagy térfogatú cserepekre az előbb említett locsoláson túl (a több föld több vizet, hosszabban tart meg) a stabilitásuk miatt is szükségük van. Egyes teraszokon az erős szél ugyanis komoly károkat képes okozni, ha a 2-3 méter magas növényeket feldöntögeti. A növénytartónk inkább legyen cilinder alakú, mint alul elvékonyodó forma, ami könnyebben billen, és legyen hozzá alátét is, ez ugyanis a vizet felfogja, tárolja.

shutterstock 129013217

"Aki a kisebbekkel is beéri, az válasszon lassan növekedő puszpángot (Buxus), tiszafát (Taxus), törpe fenyőt (Pinus mugo) az örökzöldek közül. A virágzók között hortenziák, rhodondendronok, azáleák és a tölcsér jázmin (Dipladenia Sundaville) azok, akiknek a növekedési erélye kordában tartható" – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Ha a nagyobb növények között nem találta meg azokat a darabokat, amikkel el tudja képzelni az erkélyét, állványokkal is emelhet az egyes darabok magasságán. Így akár közepes és kis növények kavalkádjával is megteremtheti a kerti hangulatot.

Kiegészítők

Hogy az illúzió teljesebb legyen, nyugodtan használhat olyan kiegészítőket, amik jellemzően kertekben jelennek meg. Ilyenek például a kandeláberek, melyek azonban ugyanúgy használhatóak az erkélyen is, bár érdemes a kisebb kiviteleket keresni belőlük.

A csobogók is ebbe a körbe tartoznak. A működtetésük nem jár magas költségekkel, és nem is kell egész nap menniük. A víz hangja azonban nyugtató, és segít ellazulni egy nehéz hétköznap után.

A kerti bútorok esetében az erkély kicsit nagyobb szabadságot ad. A kertben ugyanis szinte minden természeti erőnek ki van téve a bútor, így nem mindegy, milyen anyagból készül. Az erkélyek egy jó része ezzel ellentétben fedett, így például a kezeletlen bambusz bútorok is sokkal tovább szépek maradnak. Ráadásul a kitett párnák, függönyök és akár szőnyegek folyamatosan is kint maradhatnak, még abban az esetben is, ha nem vízállóak, hiszen itt kisebb az esélye annak, hogy megáznak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta