Lebontja a fogzománcot és csontritkulást okoz a bubis víz. Tényleg?

Van, aki nem mentesen szereti, de vajon ez is egy olyan káros szokás, amiről le kell mondani, vagy csak rossz a bubis víz PR-ja? Tényleg szétszedi a fogzománcot? Tényleg kioldja a kalciumot a csontokból? És még csak nem is hidratál rendesen?

A szén-dioxiddal dúsított víz tulajdonképpen elég kevés dologban tér el a sima csapvíztől, a városi legendák többségének nincs tehát tudományos alapja a Huffington Post szerint. A cukrot és citromsavat is tartalmazó üdítőkkel persze már más a helyzet.

1. tévhit: tönkreteszi a fogzománcot

Egy fogászati szaklapban publikált tanulmány szerint a nagy nyomáson szén-dioxiddal dúsított víz pH-értéke nem elég alacsony ahhoz, hogy kárt tegyen a fogzománcban. A magas cukortartalmú és savas adalékokat, például citromsavat is tartalmazó üdítőitalokkal ugyanakkor nem árt vigyázni, ezek ugyanis valóban szétbarmolják a fogakat, és ugyanaz igaz az ízesített ásványvizekre is.

shutterstock 111304484

2. tévhit: csontritkulást okoz

Tényleg „kimosná” a kalciumot a csontokból? A csontritkulással riogató híresztelések ellenére ebből a szempontból is teljesen ártalmatlan cikkünk főszereplője. Biztos, ami biztos ki is próbálták egyébként a dolgot: a két hónapon át napi egy liter szén-dioxiddal dúsított vagy szénsavmentes vizet fogyasztók csontsűrűsége között nem fedeztek fel különbséget a kutatók.

3. tévhit: kevésbé hidratáló, mint a mentes

E tekintetben sincs különbség a szóda és a sima csapvíz között. Egy kutatás szerint rendszeres fogyasztás esetén egyébként a kávénak és a teának sincs dehidratáló hatása, a szervezet egy idő után hozzászokik ugyanis a koffein jelenlétéhez. Igaz, amennyiben csak egyszer-egyszer iszik valaki kávét és teát, már más a helyezt: ebben az esetben már valóban vízhajtóként működik a koffein.

Összességében tehát csak a felfúvódásra hajlamosak számára ajánlott, hogy kerüljék a bubis vizet, különösen egy kiadós edzés előtt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek