Morzsa, kávé, por: mivel tisztíthatod meg a billentyűzetet?

A legtöbb ember (köztük én is) elég mostohán bánik a billentyűzetével. Összemorzsázzuk, lekávézzuk, maszatos kézzel nyúlunk hozzá, ám valahogy soha nem jutunk el odáig, hogy megtisztítsuk. Nincs is mit csodálkozni azon, hogy idővel ragadós bacitanyává válik, végül pedig felmondja a szolgálatot.

Ha te is a gépnél szoktál enni és/vagy a billentyűzet tisztításának gondolatát eddig gondosan elhessegetted magadtól, egyre égetőbb szükség lehet rá, hogy megfékezd a kialakulóban lévő higiénia rémálmot. A következőkben a Popular Science cikke alapján mutatjuk meg, hogyan érdemes eljárnod, hogy klaviatúrád ismét a régi fényében csillogjon.

Kapcsold ki a gépet

Amennyiben nem szeretnél további károkat okozni, ez legyen az első lépés. Egy asztali számítógépnél elegendő, ha kihúzod a billentyűzetet, egy laptopnál viszont jobban teszed, ha kikapcsolod a gépet.

Rázd ki belőle a koszt

Ragadd meg a billentyűzetet (vagy a laptopot), fordíts fejjel lefelé és óvatosan rázd meg a szemetes fölé tartva. Így kipotyognak belőle a morzsák és nagyobb ételmaradékok, amelyek észrevétlenül felhalmozódtak benne.

Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzet
Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzetShutterstock

Kínáld meg sűrített levegővel

A billentyűk közötti résekben megtelepedő por és apróbb szennyeződések eltávolítása már egy fokkal problémásabb lehet, ezért drasztikusabb módszerekhez kell nyúlnod. Itt jön a képbe a sűrített levegős spray (ezt megtalálod szinte minden műszaki áruházban és számítástechnikai boltban), ami a nagy nyomáson kifújt levegőnek hála a nehezen elérhető helyekről is kipenderíti a koszt.

Macbookod van? Akkor fontold meg az Apple ajánlását, és a sűrített levegő használatakor 75 fokban döntsd meg a készüléket az itt vázolt módon.

Bánj el a bacikkal

A következő lépésben tisztítsd meg a billentyűk felületét is. Ehhez pamutvattára, fülpiszkálóra és izopropil-alkoholra lesz szükséged. Amint kéznél van minden, nedvesítsd be a vattát az alkohollal és töröld át a gombokat, majd cselekedj hasonlóképpen a fülpiszkálóval a billentyűk között is. Ha makacsabb szennyeződésekkel akad dolgod, elképzelhető, hogy kénytelen leszel erősebben „sikálni”, netán újra elvégezni a műveletet. Az alkohol nagy előnye, hogy pillanatok alatt elpárolog, mégis megszabadít a bacik jelentős részétől. Ha úgy érzed, neked ennyi nem elég, töröld át billentyűzetet univerzális tisztítókendővel is.

A Popular Science szerint egyébként nem valószínű, hogy mocskos billentyűzeted miatt fogsz új nyavalyákra szert tenni. Kivéve, ha másokkal együtt használod, mert az kitűnő táptalajul szolgálhat a betegséget okozó baktériumok terjedésének.

Hetente érdemes áttörölni
Hetente érdemes áttörölniShutterstock

Távolítsd el a billentyűket

Ez súlyosabb esetben, például beragadó gombok esetén lehet indokolt, de csak akkor vágj bele, ha rendelkezel a megfelelő eszköztárral, illetve van némi fogalmad arról, hogy mit csinálsz, hiszen a követendő technika a billentyűzet típusától függően változhat.

Tisztogass rutinszerűen

Ne várd meg, amíg újra elfajul a helyzet. Napi szintű beavatkozásra azért nincs szükség, de ha hetente egyszer beiktatsz egy billentyűzetpucolást, az hosszú távon egy csomó bosszankodástól kímélhet meg. Persze, nem muszáj a fentiekhez ragaszkodnod. Ha van valami más – akár billentyűzettisztító párna, zselé vagy hab –, ami nálad már bevált, nyugodtan maradj annál. A lényeg, hogy rendszeresen használd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek