A tésztafőzés 5 legfőbb veszélye: kerüld el az ételmérgezést!

A megbetegedéseket okozó mikrobák sajnos a tésztát sem kímélik. Itt van néhány jó tanács, ami megmenthet a kellemetlen következményektől.

A tészta főzésénél nemcsak az ízek harmóniájára, hanem az élelmiszer-biztonságra is oda kell figyelned, mert hiába sikerül finomra, ha a higiéniai szabályok tág értelmezése miatt gyomorrontást vagy ételmérgezést szenvedsz tőle. A Nébih terméktesztoldala, a Szupermenta öt tippet szedett össze, hogy ez véletlenül se következzen be.

1. Tedd hűvösre!

A száraztésztát száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárold, mondjuk, a kamrában vagy a konyhaszekrényben. Ha ugyanis kiteszed az elemeknek, a fény hatására megavasodhat, a nedves, párás légtérben pedig mikrobiológia-károsodás érheti.

Ne érje se fény, se nedvesség
Ne érje se fény, se nedvességStockfresh

2. A maradékot zárd le!

Ha kibontasz egy csomag száraztésztát, és nem használod fel az egészet, gondosan zárd le a zacskót, vagy tedd át a maradékot egy zárható dobozba. Ez azért fontos, mert egyébként szennyeződések kerülhetnek bele, és a kártevők is könnyedén hozzáférhetnek.

3. Ügyelj a higiéniára!

Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatóak, melyek a kezedre, edényeidre, konyhai eszközeidre, majd onnan az élelmiszerrel a szervezetedbe jutva megbetegedést okozhatnak. Főleg, ha az alapvető higiéniai szabályokat sem tartod be! Az étel elkészítéséhez használt kellékeket éppen ezért alaposan mosd le a főzés előtt, közben és után is. Így elkerülheted a gyomorrontás és az ételmérgezés fenyegetését.

4. Vigyázz a húsokkal!

A nyers húsokat, zöldségeket és a tojást mindig a többi élelmiszertől elkülönítve tárold, különös figyelmet fordítva arra, hogy ne érintkezzenek a már elkészült ételekkel. A nyers húson (és a kicsepegő húslében) súlyos megbetegedéshez vezető mikrobák tanyázhatnak, ezért előkészítéséhez lehetőleg külön eszközöket használj, majd ezeket a sütés-főzés közben, illetve a munka végeztével precízen tisztítsd meg.

Tartsd észben azt is, hogy kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, például a földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségeken, valamint a tojáson is előfordulhatnak.

Ügyelj rá, hogy a konyhai eszközeid mindig tiszták legyenek
Ügyelj rá, hogy a konyhai eszközeid mindig tiszták legyenekShutterstock

5. Frissen fogyaszd el!

Főztödet fogyaszd el frissen, és ne hagyd huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni. Már két óra is elengedő lehet ahhoz, hogy az étel fenyegetést jelentsen az egészségedre nézve. A nyers tojással készült fogásoknál, mint amilyen a tészta is, érdemes fokozottan odafigyelni a megfelelő hűtésre.

Kockázatossága miatt semmiképp se adjuk kisgyermekeknek!

A menü egymást követő fogásait szintén hűtve tanácsos tárolni, a megmaradt ételeket pedig mielőbb be kell tenni a hűtőbe – lehetőleg lefedve, zárható dobozokban, ezzel is gátat szabva a szennyeződések terjedésének. Ja, és a maradékokat a hűtőszekrényben se tárold 2-3 napnál tovább!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek