Öntözés melegben - így locsold a növényeidet!

Mennyi víz kell a növényeknek a nagy melegben? Hogyan locsold a nyaralás alatt? És egyáltalán: hogyan élhetik túl a kánikulát?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segít a Praktiker Youtube-csatornáján McMenemy Márk

Locsolás nyaralás alatt

Nyilván az a legegyszerűbb, ha egy barátot vagy egy szomszédot bízunk meg a feladattal, de ha senki sem meri bevállalni az angolkertet meg a díjnyertes tuját és virágokat, akkor automata öntözőrendszert is beszerelhetünk. Létezik már öntözőkomputer, ami előre beállított időben indítja és zárja a vizet. Jó hír, hogy kifejezetten balkonnövény méretben is beszerezhetőek ilyen rendszerek. 

Magadnak is csinálhatsz öntözőrendszert

Végszükség esetén víztározó rendszert PET-palackból is készíthetünk, ami nyilván nem lez nagyon profi, de a semminél mindenképpen jobb. A palackban tárolt vizet egy szivacstömlővel köthetjük össze a növények földjével, ami így mindig ideális nedvességi szinten marad. Így néhány napra egyedül hagyhatjuk őket, elegendő vízhez jutnak majd.

Mennyi víz kell a növényeknek? 

Elsőre furcsa tanácsnak tűnhet, de a kinti növényeket megedzi, ha csak 3-4 naponta, de akkor bőségesen locsoljuk őket. Így mélyebbre eresztik a gyökereiket és sokkal ellenállóbbak lesznek. Sokat segíthet, ha növények köré mulcsot szórunk, mert a talaj így jóval lassabban szárad ki. Hasonló célból használhatjuk a fűnyírás során keletkezett fűnyesedéket is, ami lassú bomlásával még táplálja is növényeinket.

Nyáron a növényeknek is több vízre van szükségük.
Nyáron a növényeknek is több vízre van szükségük.Shutterstock

Mikor öntözzünk?

Nagy kánikulában nem kell kimenni a kertbe, csak majd este vagy reggel, amikor kissé barátibb a hőmérséklet, ilyenkor kevesebb víz is párolog el, és nem égetjük meg a növények levelét. Használjunk csepegtetőcsövet az öntözéshez, ami közvetlenül a növény száránál nedvesíti a talajt, így sokkal kevesebb víz fogy. A csövet célszerű összekötni egy öntöző időzítővel, így a víz kijuttatása automatikusan történik, az általunk beállított időpontban.

A szobanövényekről se feledkezz meg

A nagy melegben szobanövényeink is több vizet párologtatnak. Fontos gyakrabban ellenőrizni, hogy nem száradt-e ki a földjük. Kitehetünk a növények közelében egy vízzel és kavicsokkal teli tálat, így nedvesebben tartva a növények körül a levegőt. Azt is nagyon meghálálják, ha naponta egy kis langyos vízzel megpermetezzük őket. A szobanövények esetében a túlöntözés sokkal több lény halálát okozza, mint a kiszáradás, úgyhogy azért ne vigyük túlzásba a locsolást. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra