Meddig állnak el az ételek a fagyasztóban?

Az étel sajnos a mélyhűtőben sem tárolható az örökkévalóságig, az egyes élelmiszerek eltarthatósága között pedig jelentős különbségek lehetnek, ezért nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy meddig tartogathatod őket minőségromlás nélkül.

Azt már egy korábbi cikkünkben kitárgyaltuk, hogy a csomagolás mennyire fontos, hiszen ha simán csak betuszkolod az ételt a fagyasztóba, azzal könnyen tönkreteheted az étel állagát és textúráját. A sikerhez azonban nem csak a megfelelő eszköztár – fagyasztásra alkalmas, jól záródó edények, zárható tasakok, alufólia és folpack és többször használatos címkék – elengedhetetlen, de a különféle élelmiszerek fagyaszthatósági idejének ismerete is. Erről a realsimple.com közölt egy összefoglalót.

Kilenc hónap a felső határ

Az alábbi eltarthatósági ajánlások -17 Celsius-fok alatti hőmérsékletre vonatkoznak. A cikk szerint az élelmiszerek ezután sem feltétlenül válnak ehetetlenné, de minél tovább vársz, annál tovább romlik a textúrájuk és az ízük, vagyis egyre inkább csökken az élvezeti értékük.

  • nyers csirke és pulyka: 9 hónap
  • gyümölcsös pite (nyers tésztával): 8 hónap
  • gyümölcsök: 6-12 hónap
  • nyers steakhús: 6-12 hónap
  • vaj: 6-9 hónap
  • sovány húsú halak: 6 hónap
  • nyers pecsenyehús, rostélyos: 4-12 hónap
  • főtt csirke és pulyka: 4-6 hónap
  • nyers kagyló és rákfélék: 3-6 hónap
  • hamburger: 3-4 hónap
  • kenyér és sütik: 3 hónap
  • kész húsos ragu: 3 hónap
  • zsírosabb halak: 2-3 hónap
  • kész levesek és pörköltek: 2-3 hónap
  • fagyi és sörbet: 2 hónap
  • főtt sonka: 1-2 hónap
  • bacon: 1 hónap
Blogmustra