A tejfölök fele hasalt el a NÉBIH vizsgálatán

Összesen 31-féle 20 százalékos tejfölt vizsgált meg legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – sajnos elég lesújtó eredménnyel. A hatóság 15 termék kapcsán indított eljárást és összesen 700 ezer forint élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki.

Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl a vizsgálat arra kereste a választ, hogy a termékek mennyire felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv követelményeinek. A szakemberek ezért elsősorban a zsírtartalmat, a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát és a csomagoláson szereplő információkat ellenőrizték, valamint hamisítás és adalékanyagok nyomai után kutattak. A teszt lényegében arra jutott, amire korábban mi is: hogy a bolti kínálat bizony nem fenékig tejfel

shutterstock 386894842

Milyen termékeket vizsgáltak?

A teszt kifejezetten a 20 százalékos zsírtartalmú tejfölöket vette célba. A vizsgálaton többségében élőflórás, homogénezett és magas hőmérsékleten hőkezelt, 250-450 gramm tömegű termékek szerepeltek, amelyek ára a vásárláskor 585 és 1400 forint/kg között alakult. 

7 tejfölön szerepelt a magyar terméket jelző védjegy, és 6 terméken volt látható a Tejszív embléma.

Milyen szélsőséges hibákat találtak?

Az mindenképpen jó hír, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és tejsavbaktériumokból készült, vagyis gyártásukhoz sem növényi zsírt, sem más adalékanyagokat nem használtak, és állománysűrítő célzattal lisztet sem adtak hozzájuk. 

Az viszont már kevésbé, hogy az egyik terméket penészfolt csúfította el. Mivel ez élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogásolható, a NÉBIH kötelezte a gyártót a szükséges megelőző intézkedések megtételére, illetve bírságot szabott ki rá.

Egy másik terméknél a tejsavbaktériumok száma maradt el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiségtől, és az is probléma volt, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértétékeket, valamint a zsírtartalom is elmaradt a csomagoláson feltüntetett értéktől.

Egy gyártó azzal hívta ki maga ellen a sorsot, hogy „gluténmentes” felirattal hirdette termékét. Ezzel az a bökkenő, hogy 

minden tejföl természetes módon gluténmentes.

A NÉBIH ezért figyelmeztette az érintett vállalkozót, és kötelezte a csomagolás javítására.

A szakemberek a megkülönböztető minőségi jelzőt használó (például: „friss tejszínből”, „100% elégedettségi garancia” stb.) termékeknél azt is ellenőrizték, hogy a gyártmánylap mennyire támasztja alá a hangzatos állításokat, és ahol szükséges volt, felszólították a gyártót a javításra. 

Mi volt a legjellemzőbb probléma?

Egyértelműen a zsírtartalom, melynek a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint egy 20 százalékos tejföl esetében 20g/100g aranyúnak kéne lennie. Azért csak kéne, mert az érték 13 esetben maradt el a kívánalmaktól. Egy külföldi terméknél például több mint 10 százalékos eltérést tapasztalatak.

A NÉBIH összesen 15 termék kapcsán indított eljárás: 3 miatt élelmiszeripari bírságot szabnak ki (alacsony zsírtartalom, alacsony tejsavbaktériumszám, penész okozta érzékszervi nem megfelelőség miatt), míg a maradék 12 gyártó figyelmeztetésben részesül.

Melyek a legjobbak?

A Szupermenta kedveltségi vizsgálatán vakkóstolás módszerével próbálták ki a tejfölöket, amelyeket a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi jellemzők – külső megjelenés, állomány, illat és íz – alapján bíráltak el.

A tejföl külső megjelenése akkor megfelelő, ha egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás látható rajta. Ennek a kóstolók szerint a Coop és a Lipóti 20% zsírtartalmú tejfölei feleltek meg a legjobban.

Az állomány tekintetében fontos kívánalom, hogy a termék egynemű, sima és sűrűn folyó legyen, amit a kóstolók értékelései alapján a Coop tejföle maxolt ki. 

Az illattal szemben az a követelmény, hogy a tejföl kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromát nyújtson. Erre az Auchan és a Jásztej termékei kapták a legmagasabb pontszámot.

És most jöjjön a legfontosabb, az élvezeti érték. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a tejföl ideális esetben kellemesen savanykás, tiszta ízzel és megfelelő zamattal rendelkezik. Ilyen téren pedig a Bakony 20 százalékos tejföle vizsgázott a legjobban.

Mindezek alapján a teszten a következő rangsor állt fel: 

3. Lipóti tejföl (46,4 pont)

2. Magyar tejföl (46,5 pont)

1. Coop tejföl (48 pont)

További eredmények itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra