Ne a telefonoddal tervezz családot

A női test nem egy robot, ezért nehéz algoritmusokkal megjósolni, mikor esel teherbe és mikor nem.

Annyi minden okosodik a környezetünkben, hát majd pont a gyermekvállalás csodája nem fog? Dehogynem! De vajon biztos, hogy ez az a terület, ami szimpla algoritmusokkal, folyamatosan tanuló mesterséges intelligenciával érdemes megtámogatni? 

Olyan, hogy 100 százalékos biztonságot nyújtó fogamzásgátlás nincs. Illetve van, önmegtartóztatás a neve, de viszonylag kevesen alkalmazzák ezt a módszert. Ami a többi lehetőséget illeti: egy-egy új tanulmány mindig rávilágít arra, hogy a fogamzásgátló tabletta azért csak belepiszkál a szerveztünk működésébe, az óvszertől sokan ódzkodnak, pedig a nemi úton terjedő betegségektől is véd, a hormonmentes módszerek, vagy más eszközök pedig egyelőre kevésbé terjedtek el. Most már mindenesetre itt vannak a telefonos applikációk és egészségügyi kütyük is, amik talán megoldást nyújthatnak. Vagy nem. 

4 hónap alatt 37 abortusz

A Natural Cycles alkalmazás azzal került be a köztudatba, hogy egy svéd kórház jelezte, 4 hónap alatt 40 nem kívánt terhességet regisztráltak, a közös pont pedig ez az alkalmazás volt. A történethez pedig az is hozzátartozik, hogy a 40 esetből 37 pedig abortusszal végződött.

Az applikáció lényege, hogy minden reggel be kell táplálni a testhőt, a program pedig kidobja, hogy aznap zöld utat kap a védekezésmentes szex, vagy ma éppen nem szabad romantikázni. A cég 99 százalékos biztonságot ígért, és az eset kapcsán azt nyilatkozták, hogy szerintük nincs is semmi baj az alkalmazással, hiszen ők klinikai teszteket is végeztek, bizonyára a kedves ügyfelek voltak meggondolatlanok, illetve eleve nem állítottták, hogy 100 százalékos a módszer. A meglepően sok eset pedig annak az ékes bizonyítéka, hogy egyre több a felhasználójuk.

A fogamzásgátlás nem vicc

 A nők nyilvánvalóan nem úgy gondolnak az abortuszra mint egy lehetséges fogamzásgátló módszerre. Beszélhetnénk arról, hogy mennyire megviseli a női testet és lelket, hogy a megbélyegzés az abortuszt választók lelkét nyomasztja ezek után, nem pedig annak az alkalmazásnak a készítőit, akik hamisan ígérgették, hogy ez a módszer biztonságosabb mint bármi. Ők takarózhatnak azzal, hogy nem állították, hogy 100 százalékos biztonságot jelent, a következményeket mégis a felhasználóik viselik.

Hogy mennyire nehéz is ez a döntés, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy amennyiben bárki beírja a Google keresőbe, hogy nem kívánt terhesség megszakítása, a felajánlott keresések között a második az, hogy "természetes úton", és a "házilag" is igen előkelő helyen szerepel a listán. Arról már mi is beszámoltunk, hogy például mikor Chilében betiltották az abortuszt, milyen baleseteket okoztak maguknak a nők, hogy elvetéljenek. Nem véletlenül váltott ki nagy indulatokat az sem, amikor Lengyelországban szerették volna megcsorbítani a nők önrendelkezési jogát

A naptárazós módszer nem biztonságos

Ahhoz, hogy valaki kiszámolja, hogy mikor ovulál, nem kell a modern technológia vagy bármilyen applikáció, bár tény, hogy könnyebb az adatokat kezelni és következtetéseket levonni, ha egy alkalmazásban gyűjtjük őket. Tökéletes fogamzásgátlásra viszont nem alkalmas.

Ugyanezt, vagyis az ovulációt figyelik a megtermékenyülést elősegítő applikációk is. A külön erre szakosodott kütyük egy része természetesen túlmutat azon, hogy betápláljuk a testhőt, vannak egyszer használatos tesztcsíkjaik, amik a vizeletből tudjaák kimutatni, hogy milyen a luteinizáló hormon szintje. A Mira nevű kütyü pedig a mesterséges intelligencia segítségével képes bizonyos mintákat, ismétlődéseket találni a ciklusban, így összességében pontosan tudja előre megmondani, hogy mikor is várható az ovuláció.

Hogy hogyan is működik ez a mesterséges intelligencia, arról már itt értekeztünk hosszasabban, a lényeg viszont, hogy ahogyan alkalmazható arra, hogy felismerje, ha kiskutyát lát a képen, úgy arra is, hogy a nő ciklusának ismeretében segítsen a fogamzásgátláson, vagy éppen a gyermekvállalásban. Már ha a női test működése annyira egyszerű lenne, mint egy képfelismerés. 

shutterstock 167140442

Az emberi test, a női ciklus nem egy robot

Ami viszont egyelőre nem segíti a technika elterjedését a családtervezési kérdésekben az az, hogy az emberi test és a fogamzás ennél sokkal összetettebb. Azzal nincs kisegítve egy pár sem ha tudja, hogy aznap éppen ovulál-e a nő, hiszen akkor már elkéstek, legyen szó arról, hogy szeretnének gyermeket, vagy éppen nem. Sarah Vaugn, a Stanford Egyetem reprodukciós kutatója is ezt hangsúlyozta a Verge magazinnak, hogy ezekből az appkokból a testhő vagy a pulzus segítségével kinyert infó már lehet, hogy akkor jön, amikor nem vesszük túl sok hasznát. 

Egyébként ez az eszköz a szakemberek szerint is jóval nagyobb segítség mint egy applikáció, viszont elég drága a nagyjából 25 ezer forintos árával, és akkor a tesztcsíkokkal még nem is számoltunk. Az idei CES-en bemutattak egyébként egy matrac alá helyezhető termékenységi mérőt is, ami testhőt és szívverést mér, már ha elég vékony a matrac. A Percept alapkoncepciója az, hogy a pulzus korrelál a menstruációs ciklus során a testhővel, és majd a mesterséges intelligencia ennek segítségével megmondja, hogy mikor vagy termékeny. Azt nem állítjuk, hogy ezek a kütyük az égvilágon semmire sem jók, biztosan nagyobb a hatásfokuk mint bármelyik termékenységi szobornak, de azért mégsem érdemes azt gondolni, hogy egy ilyennel biztos a siker, legyen szó arról, hogy gyermeket akarunk, vagy hogy el akarjuk kerülni azt, hogy szülőkké váljunk. 

shutterstock 444243292

Ne a kütyüktől várjuk a családtervezést

Bár valóban sok mindenben segítenek nekünk a kütyük, a svéd eset kapcsán több nőgyógyász is kampányba kezdett, hogy meggyőzze az embereket, hogyha gyereket szeretnének, és egy év alatt sem fogan meg a baba, akkor érdemes felkeresni egy orvost.

Ha pedig fogamzásgátlásról van szó, akkor érdemes minél jobban utánaolvasni, hiszen egy egyszerű kereséssel kiderül, hogy a naptármódszer nem tartozik a legbiztonságosabb védekezési módszerek közé, ráadásul nem is lehet egyik napról a másikra használni, még akkor sem, ha testhőt is mér hozzá az ember.  Vagyis akár fogamzásgátlásról, akár teherbeesésről, mindenféle kütyük és applikációk helyett a legbiztosabb, ha először a nőgyógyászodhoz fordulsz, és egyelőre nem a technológiával helyettesíted a szakembert. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra