Ints búcsút szem alatti karikáknak!

Rengeteg oka lehet annak, ha elmosódott smink nélkül is pandás karikáid vannak, de nem reménytelen a helyzet.

Women’s Health-nek karikaügyben nyilatkozó bőrgyógyász szerint számos oka lehet a szem alatti sötét karikáknak. A genetikai hajlam, a hiperpigmentáció, a kitágult erek, a száraz és irritált bőr, a csontvesztés és az öregedés egyaránt látványosabbá teheti a jelenséget, és egészségügyi problémát nem jelentenek , mégis rengetegen folytatnak keserves és hiábavaló harcot a karikák ellen.

A több nagy New York-i kórházban is dolgozó Dr. Melissa Kanchanapoomi Levin szerint a probléma sokrétűsége megnehezíti ugyan az általános érvényességű megoldások listázását, annyi azonban biztos, hogy a gyakran amúgy is haszontalan szemkrémek önmagukban nem jelentenek tartóst megoldást a karikák száműzésére.

Megelőzés, hatóanyagok

A hidratálókrémek és a fényvédő krémek használata persze fontos kelléke a dehidratáció és a bőrirritációk elleni harcnak. A fényvédő réteg különösen fontos a megelőzés szempontjából, a napfény okozta bőrkárosodások és pigmenthibák ugyanis jelentős mértékben hozzájárulhatnak a karikák kialakulásához. Segíthetnek továbbá a C- és A-vitamin tartalmú szerek is. A C-vitaminos készítmények világosabbá teszik a bőrt és védenek a szabadgyökök ellen, az A-vitamin pedig a kollagén és a hialuronsav termelésre van jótékony hatással, hámosít és helyrehozza a kisebb bőrhibákat. A niacinamidet, azaz a B3-vitamint tartalmazó szerek szintén serkentőleg hatnak a kollagén termelésre, és a Levin által a bőrsejteket összetartó habarcsként jellemzett ceramidokat is aktiválják.

shutterstock 613184378

Csináld magad

Bár a behűtött uborkaszeletek és kanalak hideg fémje csak időleges megoldást jelent a bőrgyógyász szerint, a koffeint tartalmazó teafilterek és a kávé érszűkítő hatása valóban hatékony fegyver lehet a kipirosodott, felpuffadt karikákkal szemben.

Smink

Sminktéren a kipirosodást ellensúlyozó zöldek, az élénkebb színt adó pinkek és a bőrszínek használatát ajánlja Levin. A megfelelő színek használata mellett a bőrszínnel egyező tónusú alapozók használata is fontos persze, nehogy túl nagy legyen a kontraszt az arcbőr színe és a sötét karikák élve eltemetéséhez felhasznált vödörnyi festék között.

Keresse fel orvosát, gyógyszerészét

A vény nélkül kapható szerek és házipraktikák mellett mélyrehatóbb eljárások is rendelkezésre állnak persze. Ha továbbra is fennáll a probléma, mindenképp ajánlott egy bőrgyógyász felkeresése, aki a bőrtípustól függően valamilyen fénytechnológiás kezeléssel vagy savas hámlasztással segíthet a jelenségért felelős hiperpigmentáción.

Oszd meg másokkal is!
Mustra