Ezzel a módszerrel bárki nevét is megjegyezheted

"Kiss?! Azt mondod, hogy Kiss?! Hisz én egy Kiss mellett aludtam az oviban!" Kiss valószínűleg hülyének fog nézni, a nevét viszont tényleg megjegyzed majd.

Harry Lorayne amúgy semmiféle meglepetéssel nem szolgáló módszerével akár 1500 nevet is megjegyezhet az, aki valamilyen rejtélyes oknál fogva jó ötletnek tartja 1500 név megjegyzésére pazarolnia az idejét, energiáját és az agya által rendelkezésére bocsátott tárhelyet. Harry módszerét a Daily Mail foglalta össze.

„Hé, te ott!”

Érdemes megjegyezni a nevét: Harry Lorayne. Semmiképp ne játssz vele memória játékokat! Az úr módszerének első fázisa öt viszonylag egyszerű szabályt foglal magába. Ezeknek a szabályoknak a betartásával úgy 20 százalékkal turbózhatja fel valaki a képességeit Hugh szerint, igaz csak úgy, hogy közben jó eséllyel hülyének nézik majd a neki újonnan bemutatkozó emberek.

1. szabály: Tényleg figyelj oda az új névre. Ha nem hallottad jól, kérdezz rá még egyszer.

2. szabály: Betűzd le. Ezzel rögtön azt kockáztatja az ember, hogy idiótának tűnik majd, Howard ugyanis mindenáron lebetűztetné a módszerével ismerkedőkkel az új nevet: „Nagy? N-A-G-Y?”.

3. szabály: Fontos, hogy rögtön megjegyzést is tegyünk a másik nevére. A mások véleményével tényleg nem sokat törődő úriember a következő módszereket javasolja: a, jegyezzük meg, hogy ezt a nevet már hallottuk valamikor (???); ill. b, említsük meg, hogy gimiben is volt egy ’Nagy’ nevű ismerősünk. Lehet, hogy tényleg képes megjegyezni 1500 ember nevét, de hogy mind az 1500-an hülyének nézik, az biztos.

4. szabály: Használjuk is azt a nevet. „Passzold le az itallapot, Gábor!” Ok, ez belefér.

5. szabály: Búcsúzáskor se félj kimondani azt a nevet. „Szia Gábor!” Gáborra már emlékszem.

shutterstock 562691893
Shutterstock

Párosítsd képeket, gondolatokat a nevekhez

Nem kell lerajzolni és a másik homlokára ragasztani őket, elég, ha fejben csinálod. Vannak magától értetődő vezetéknevek is, egy ’Nagy’ mellé például elég egy bálnát vagy egy elefántot passzítani, egy ’Kovács’ mellé pedig üllő jár. Egy Linka biztos link alak, képzelj hozzá egy lusta disznó. U gyanezt a keresztnevekkel is el lehet játszani, ha pedig tényleg biztosra akarsz menni, mindkét név mellé társíthatsz egy-egy képet. Vagy gifet.

Hatalmas fülei vannak?

Ha valamilyen különös ismertetőjellel is rendelkezik az új név tulajdonosa, azt is hozzágyúrhatod a vezetéknév mellé társított képhez. Egy elefánttal kiegészített ’Nagy’ esetében szinte kapóra jön, ha vitorlaszerű fülekkel vagy hatalmas sasorral rendelkezik az illető, de egy ’Kovács’ méretes ajkai is passzolnak a kovács üllőjéhez vagy kalapácsához: biztos azon/azzal lapítotték ki azokat az ajkakat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek