Illik borravalót adni a légiutaskísérőknek?

Sok légitársaság tiltja a dolgot, de van, ahol másodszorra már el lehet fogadni a jattot.

Sokak szerint igazságtalan, hogy pont a légiutaskísérők maradnak ki a buliból, hosszú távon azonban akár a fizetések csökkenéséhez is vezethetne a témát alaposan körüljáró önjelölt borravaló-szakértők szerint, ha mindennapossá válna a dolog. A légitársaságok egy része kifejezetten tiltja egyébként a jattolást, az USA Today éppen ezért inkább a lelkendező Facebook-üzenetek és az ajándékutalványok mellett tette le a voksát. 

Egy egykori stewardess, Jo Jo Harder szerint például nem kéne bevezetni az utaskísérők jattolását. Pláne hogy ő sem fogadhatott el semmit, amíg szolgálatban volt. Valahol megtűrik egyébként a dolgot, a Southwest Airlines-nál például először vissza kell utasítani a borravalót, ha azonban ezután is tovább erősködik egy utas, már el lehet tenni a pluszpénzt. Az Southwest egyik korábbi dolgozója szerint egyébként trükkösebb megoldásokra is sor kerül néha. Ő például 600 dollár, azaz nagyjából 150 000 forintot talált egyszer egy mogyorós zacskóban.

GettyImages-633637732
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary

A jattolás azonban hosszú távon többet árt, mint használ, ha ugyanis a jóval kevesebbet kereső vendéglátósokhoz hasonlóan a légiutaskísérőknek is szokássá válna borravalót adni, azt előbb-utóbb a munkáltatóik is felismernék, ami a fizetések csökkenéséhez vezethetne.

Egy USA Todaynek nyilatkozó etikettszakértő szerint ezért valószínűleg jobb ötlet ajándékutalványok hátrahagyásával, egy jó öreg köszönömmel, vagy egy az utaskísérőt név szerint is megemlítő üzenettel operálni. A légitársaságoknak küldött üzenetek akár egy promócióval vagy egy fizetésemeléssel is felérhetnek például, ha pedig egy kiváltképp meggyötört uttaskísérővel találkozik valaki, egy kevés csoki is sokat nyomhat a latban. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.