Minden, amit férfiként tudnod kell az arcápolásról

Rossz hír, hogy a női termékek nem elég hatásosak, és az arcszőrzet sem mentesít a bőrápolás alól, sőt!

Egy német felmérés szerint a férfiak 34 százaléka hetente legalább egyszer ken az arcára hidratáló krémet, és ugyan ez a szám egyre nő, de alapvetően többségük a tusfürdő-dezodor-aftershave hármasát használja csak, a testápolók, arc- és kézkrémek még nem annyira népszerűek a körükben.

Pápai Juci professzionális szépségterapeutával, az Adrienne Feller márka győri referenciaszalonjának tulajdonosával jártunk utána annak, hogy mit rejt a férfiak számára a bőr-, különösen az arcápolás világa. Részletek a hajtás után! 

Először is tisztázzuk, hogy mi a különbség a nők és a férfiak bőrének felépítése között, mert igen, nem vagyunk teljesen egyformán összerakva

Férfiak vs. nők

  1. A bőr legfelső rétege, a felhám sokkal (állítólag 25 százalékkal) vastagabb a férfiaknál, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene ugyanolyan gondosan ápolniuk és óvni a napfény káros hatásaitól mint a nőknek.
  2. A férfiaknál a faggyúmirigyek sokkal nagyobb erőbedobással dolgoznak, ezért a zsíros krémek helyett nekik inkább olyan termékeket kell használniuk, amelyek fő erénye, hogy hidratálnak. Ezért is nem érdemes nőknek készült termékekkel próbálkozniuk, fordítva viszont ennek állítólag nincs semmi akadálya.
  3. A bőralját alkotó zsíros kötőszövet sokkal erősebb és ellenállóbb mint a nőknél. Ami viszont mindkét nemre igaz: a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés sokkal hatékonyabb segítség mint a különböző kozmetikai termékek.

"A szerkezeti különbségek mellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy más hatások is érik a bőrt, gondolok itt a napi szintű borotválkozásra. Ez utóbbi érzékenyebbé teheti, és emiatt természetesen máshogy kell ápolni a bőrünket is, más készítményekre, hatóanyagokra van szükségük. Érdemes erre odafigyelni, a megfelelő készítményekkel ápolni, hiszen ezzel lassíthatjuk ezt a folyamatot. Fontos a faggyúmirigy-működés szabályozása, a gyulladáscsökkentés, és a borotválkozás utáni irritáció enyhítése is a fent említett szempont miatt” – nyilatkozta a szépségterapeuta.

shutterstock 645906325
Shutterstock

A rituálé

Mégis milyen termékekre van szüksége a férfiaknak? „ A férfiak egyre igényesebbek a bőrüket illetően. És az idő náluk is halad előre.Alapvető az aromaqua, azaz aromavíz használata arclemosás után. Ez nemcsak az ásványi anyagok újratöltése miatt fontos, de a gyulladáscsökkentésben, a bőr harmonizálásában is nagy szerepe van. Ezt követi a hidratáló fluidum vagy hidratáló, tápláló krém használata. Mindkettőt feltölthetjük energiával, ha pár csepp arcolajat adunk hozzá. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy egyre többen használnak szemránckrémet napi rendszerességgel, de jól fogy a krémmaszk és elixír is” – sorolta Pápai Juci.

A szakértő azt is elárulta, milyen lépésekből áll az ideális bőrápolási rutin: „Arclemosás, aromaqua, hidratálás, szemránckrém, ezek az alapok napi szinten. Heti 1 maszk és heti 2-3 elixíres hatóanyag felvitele ajánlott. Érdemes felkeresni a kozmetikust a mitesszerek eltávolítására, de egy hatékony, kényeztető masszázs miatt is, melyet a férfiak többsége kifejezetten élvez.”

Bár ezzel nem mindenki ért egyet, a szakáll még mindig reneszánszát éli, és az, hogy van-e valakinek arcszőrzete vagy sem befolyásolja az arcápolást is. „A borotválkozás előtti felpuhítás (borotvaolaj), illetve az utóápolás, nyugtatás (aromavíz) is fontos az esetleges gyulladásos és ekcémás tünetek kialakulása miatt. Az arcszőrzet napi ápolása magában foglalja a szakáll alatti bőr hidratálását is." 

Mire érdemes még odafigyelni

  • Természetesen a férfiaknak is oda kell figyelnie arra, hogy milyen típusú a bőrük. Ha valakinek gyulladt a bőre, akkor a gyulladáscsökkentő gyógynövény tartalmú termékeket kell használni, ha pedig valakinek érzékenyebb, akkor a megfelelő tápláláson van a hangsúly.
  • Edzés után mindig érdemes arcot mosni bő vízzel és hozzá természetes összetételű szappant alkalmazni. Utána pedig pár csepp arcolajjal megajándékozni a bőrt. Bár sokan azt gondolják, hogy az arcolajok fölöslegesen olajozzák a bőrt, azonban pont ellenkezőleg. A természetes összetételű arcolajok könnyedén felszívódnak és a sejteket azonnal regenerálják.
  • A férfiak bőrének is jót tesz, ha hetente, de legalább havonta egy pakolást kap. Igen, a férfi bőr is megérdemli a kényeztetést és a finomságokat. 
  • A benőtt szőrszálak ellen megoldást jelent, a természetes összetételű aromaqua, ami teli van frissességgel és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal. Puhítja és lágyítja a bőrt, miközben életet és vitalitást ad neki.
  • Az elektromos borotva állítólag jobb választás a hagyományosabb társánál, és ne hidd el, hogy utóbbiaknál a sok penge előnyt jelent. A szakértők szerint inkább az egy- vagy kétpengés változatokat érdemes használni.
  • Ha nincs speciális szakállápolód, akkor az arcolajból pár cseppet vígan bedörzsölhetsz a szakálladba, hogy kordában tartsd az arcszőrzeted.

Külső segítség

A cikk elején említett felmérésben nem esett szó arról, hogy a férfiak hány százaléka jár kozmetikushoz, de Pápai Juci szerint tény, hogy egyre többen vannak azok, akik szakemberhez fordulnak.

shutterstock 653399038
Shutterstock

„Egy részüket partnerük hozza el a kozmetikába, de szép számmal érkeznek már maguktól is a férfiak. Jellemző az igény az arctisztításra, illetve a masszázsra, de az otthon használható készítmények kiválasztásában is sokan kérik tanácsomat. A hölgyekkel ellentétben nehezebben döntenek, így nagyobb szükségük van segítségre. Bátortalanabbak, de ajánlás után szívesen használnak otthon arcmaszkot, aromaquat, és elixírt is, a krémekből pedig a könnyedebb állagúakat kedvelik. Ha összegeznem kellene a férfi vendégek szokásait és lelkületét, akkor azt mondanám, hogy rendkívül igényesek, szívesen fogadják a tanácsaimat és nagyon hűségesek."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek