Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát

Nyolcféle sajtkrémet teszteltünk le, nem túl meglepő eredménnyel. Az első helyre az a termék futott be, melynek sikerét – rögtönzött szerkesztőségi közvélemény-kutatásunk alapján – már a legelején borítékoltuk.

A paprikás szalámik és a párizsik után tovább folytattuk kalandozásainkat a szendvicsek világában. Ezúttal a jól ismert vaj/margarin páros kitűnő alternatívájaként szolgáló sajtkrémekre esett a választásunk, amelyeket szakértői támogatással vettünk górcső alá.

Elöljáróban elmondanánk, hogy a kipróbált sajtkrémek zömét összességében teljesen vállalhatónak tartjuk. A pontszámok terén nem is volt akkora a szórás, mint általában: az utolsó és az első helyezett között mindössze 0,9 pontos különbség rajzolódott ki. Az eltérések főleg abból adódtak, hogy néhány termék sósabbnak érződött, mások meg mintha a vajkrémekből merítettek volna ihletet. Életidegen ízekbe viszont szerencsére csak elvétve futottunk bele.

Tesztünkhöz nyolc natúr sajtkrémet válogattunk össze a szupermarketek kínálatából. A termékeket magukban és kenyérre kenve próbáltuk ki, majd érzékszervi szempontok alapján értékeltük.

DSC5260
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az értékelés szokás szerint 1-től 5-pontig zajlott, a végeredményt pedig átlagolással határoztuk meg. Ahogy legutóbb, úgy most is velünk tartott Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője, akinek meglátásait dőlt betűvel emeltük ki a termékek alatt.

DSC5246
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Újfent szeretnénk leszögezni, hogy az eredmény a jelenlévők ízlésvilágát tükrözi. Nem kizárt, hogy neked más az etalon, de veled ellentétben tesztelőinknek gőze sem volt róla, hogy éppen mit kóstolnak, így sem a márkanév, sem más tényezők nem befolyásolták őket. A vakteszt már csak ilyen!

DSC5210
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Nem minden sajtkrém, ami annak látszik

Traszkovics Zsolt ezúttal sem úszta meg kérdésözönünk nélkül. A kóstolás közben kifaggattuk, hogy mit érdemes tudni a sajtkrémekről. Át is adjuk neki a szót:

"A sajtkrémek, vagyis a sajtkészítmények nem csak sajtból készülnek, a gyártók mindenféle más anyagokat adhatnak hozzájuk, amelyekkel befolyásolhatják az ízt. Az összetevők egy részét pedig a gyártási technológia követeli meg. Ezekkel nincs különösebb baj, nem kell félni tőlük."

Szakértőnk számára csak az egy-egy termékben fellelhető kukoricakeményítő és szentjánoskenyérliszt jelenléte hatott furán, de szerinte ettől a két anyagtól sem fogsz rövid úton elpatkolni.

"A sajtkészítmények gyártása egy kicsit tágabb mozgástered enged meg, mint az ömlesztett sajtoké"

– folytatta Traszkovics.

DSC5224
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Mint mondta, a vásárlóknak ugyanakkor komoly fejtörést okozhat, hogy tulajdonképpen milyen termékekkel van dolguk, mert hiába esnek eltérő kategóriákba, a boltokban az ömlesztett sajtokat, a sajtkészítményeket és a szendvicskrémeket is ugyanarra a helyre pakolják ki. A káoszt tovább fokozza, hogy sok esetben a gyártók sem teszik egyértelművé az elnevezésében, hogy produktumuk hova sorolható.

"A vásárlásnál ezért érdemes megnézni a címkét, hogy tényleg azt választjuk-e, amiért elindultunk. Általánosságban kijelenthető, hogy minél több sajt van egy termékben, annál jobb a minősége."

8. helyezett: Penny Sissy natúr sajtkrém – 2,7 pont (189 forint/125 g)

Összetevők: trappista sajt (32,7%, tej, mikrobatenyészet, étkezési só, szilárdító anyag (E509), tartósítószer (E252), oltózenzim), tejszín, sajtok (tej, mikrobatenyészet, étkezési só, szilárdító anyag (E509), tartósítószer (E252), oltóenzim), vaj, emulgeáló sók (E451, E450, E339, E452), tejfehérje

DSC5207
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Penny sajátmárkás termékéhez – amelyet a Tolle gyárt – elég jutányos összegért, 189 forintért jutottunk hozzá, ezzel merítésünk legolcsóbb szereplőjének bizonyult. A pénztárcabarát árcímke hátulütője, hogy a sajtkrém összetevői között számos E-betűs anyag sorakozik (ami Traszkovics Zsolt szerint nem feltétlenül jelent rosszat, mindazonáltal elrettentő lehet egyes fogyasztók számára). De a nagyobbik baj inkább az, hogy csupán két tesztelőnknek ízlett, a többiek eszméletlenül sósnak találták és furcsa, folyós állagával sem voltak kibékülve. Szakértőnk közepes osztályzatot adott rá: jól kenhetőnek ítélte, de az íze neki sem feküdt annyira.

 • Jól kenhető, az íze kissé jellegtelen. 3 pont

 • Masszív sajtíz, nyami! Csak kicsit túl sós!
 • Ez nagyon sós és túlságosan folyékony is.
 • Egészen sós, nehezen karakterizálható.
 • Sósabb, savanykás!
 • Elég sós, amint alapvetően nem bánok, de itt túl sok.
 • Sós.
 • Brutálisan sós mackósajt szétkenve.
 • Túúúúúúl sós és elég undi állaga van. Nem venném meg.
 • Kolynos fogkrémes textúrájú, nagyon sós trutymó.

7. helyezett: ALDI Milfina ömlesztett sajtkrém – 2,8 pont (185 forint/125 g)

Összetevők: sajtok (tej, mikrobatenyészet, étkezési só, szilárdítóanyag (kalcium-klorid), tartósítószer (kálium-nitrát), oltóenzim), víz, tejszín, vaj, emulgáló sók (E451, E450, E339, E52), tejfehérje

DSC5201
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az ALDI termékei rendszerint az élbolyban szoktak végezni tesztjeinken, a Tolnatej által gyártott Milfina sajtkrém most mégsem tudta megugrani a lécet. Rossznak azért nem neveznénk, de azt sem jelenthetjük ki, hogy új dimenziókba repítette ízlelőbimbóinkat. Szakértőnket jó kenhetőségével és tejszínes utóízével kenyerezte le, közepesnél jobb pontszámot viszont erre a termékre sem adott, mert kissé sósnak hatott a számára. Ebben szerzőink is egyetértettek vele, akik még ragadós, szájösszetapasztó állagát emelték ki.

 • Jól kenhető, csillogó felület, kissé sós, tejszínes utóíz. 3 pont

 • Ránézésre olyan, mintha tök folyékony lenne, de nem az. Kellemesen kenhető, krémes állag.
 • Ez is túl híg, sós és édes egyszerre, teljesen összezavarja az ízlelőbimbókat.
 • Egészen folyékony, hígított állaga van, sós ízű, semleges.
 • Sós, ragadós, de jó. Összeragad a szám. :)
 • Jó nyúlós, ragadós, ízre nem igazán sajtos, a retro tömlős sajtkrémre emlékeztet.
 • Kellemesen sós.
 • Ez olyan, mintha valami magyaros fűszeres ízesített verzió lenne, pedig elméletileg natúr versenyzőkkel van dolgunk. Nagyon-nagyon sós.
 • Ez valami tömlős rémség??? Nem finom!
 • Nyúlik, nagyon híg, savanykás. Ráadásul penészes sajt utóízű.

5. helyezett: Medve Ementáli sajtos – 3 pont (449 forint/150 g)

Összetevők: tejszín, sajtok (31%, ebből ementáli sajt 38%), tejsavópor, vaj, emulgeáló sók (nátrium-foszfátok, difoszfátok, trifoszfátok), étkezési só, színezék (karotinok)

DSC5204
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Medve egy igazi magyar klasszikus, ezért a 3 pontos átlagnál fényesebb eredményre számítottunk tőle. Csapatunknak elsőként az szúrt szemet, hogy mennyire elüt a színe versenytársaitól, a tesztelt termék sötétebb, sárgás árnyalatokban pompázott. Szakértőnkben ezen túl még kenhető állománya hagyott nyomot. Sajátos halmazállapota azonban nem mindenkinek jött be, bírálói a tapétaragasztóhoz, sőt nyálkás űrlényhez is hasonlították. Ettől eltekintve nagyjából rendben volt. Páran felüdülésként élték meg karakteres, sajtos ízét, ami bizonyára annak köszönhető, hogy 4 hónapig érlelt ementálival készült.

 • Fényes szín, sötétebb, sárgás. Kenhető állomány. 4 pont

 • Színben nagyon király. Tök sárga. És nagyon műíze van.
 • Kiemelkedően furcsa, sárga színe van, gondolom van benne tojás is vagy színezőanyag.
 • Az első sajtízű termék, erősen sárga a színe. Nem túl bizalomgerjesztő, mégis nagyon finom.
 • Nagyon sárga, erőteljes íz, folyós. Penészes sajt?
 • Ránézésre majonéz, jó ragacsos, és eddig ennek leginkább sajtíze.
 • Túl sárga, jó sajtízű, de rossz az utóíze.
 • Nagyon sárga, elég sós, de legalább sajtos is. Karakteres íze miatt elég szimpi, talán cheddar sajt lehet.
 • Színre vaníliasodó, állagra tapétaragasztó, ízre meg elég semmilyen.
 • Nem elég, hogy lejárt szavatosságú vajnak néz ki, de savanyú, nagyon folyik és csöpög is! Ragad a kenyérre, a kezemre, a ruhámra, mint valami idegen bolygó agresszív, primitív lénye!

5. helyezett: Nádudvari natúr sajtkrém – 3 pont (299 forint/150 g)

Összetevők: friss sajt (61%), tejszín, víz, tejsavópor, élelmi rost (inulin), kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, étkezési só

DSC5194
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Nádudvari sajtkréme egyből szimpatikus lett a dobozán álló feliratok alapján, melyek szerint kizárólag természetes, E-mentes összetevőkből készül és tisztességes adag (61 százalék!) sajt kerül bele. Az ígéretes kezdetet sajnos mérsékelt csalódás követte. Szakértőnk jellegtelennek és savanykásnak titulálta, szerkesztőségi különítményünk pedig arra a megállapításra jutott, hogy sajtkrém helyett inkább vajkrémnek tekinthető. Bár annak legalább nem volt rossz: akik meg tudtak békélni ezzel, többnyire finomnak minősítették.

 • Jellegtelen, kissé savanykás íz. 2 pont

 • Krémes, habos, szép, csodás.
 • Talán egy kicsit túl szilárd, az íze is furcsa.
 • Ez nagyon finom. Bár szintén inkább vajkrémnek mondanám, de akkor is elég jó.
 • Egybeáll, de kenhető, ízre viszont sajtra egyáltalán nem hasonlít, vajkrémnek is gyenge. Minta ez lenne a legolcsóbb.
 • Ez olyan semmilyen, még utóíze se nagyon van. Nem jó.
 • Íztelen, kicsit édes.
 • Savanyú, kicsit kefires, tejfölös.
 • Ez jó, nem nyúlós az állaga, kár, hogy az íze icipicit lisztes, ezért csak a második helyre teszem. De tényleg sokkal jobb, mint a mezőny zöme!
 • Bár vanília fagyinak néz ki, az íze kellemes, lágy. Kicsit tejfölös ízű.

3. helyezett: Spar natúr sajtkrém 3,1 pont (175 forint/100 g)

Összetevők: víz, trappista sajt (tej, mikrobatenyészet, étkezési só, szilárdító anyag (E509), tartósítószer (E252), oltóenzim), tejfehérje, emulgeáló sók (E339, E452), tejsavópor, étkezési só, sűrítő anyag (karragén)

DSC5206
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Spar Tolnatejnél gyártott sajátmárkás terméke egészen kellemesnek tűnt, ezt a szót használta rá szakértőnk is. Túlzottan karakteres jegyeket mondjuk nem hordozott az íze. Kritikaként az merült fel, hogy több társához hasonlatosan sósabb a kelleténél, valamint az utóízében is lappangott valamilyen behatárolhatatlan rendellenesség, amivel brigádunk nem tudott maradéktalanul megbarátkozni.

 • Kellemes íz, némi utóíz. 3 pont

 • Elsőre íztelen, aztán valami enyhe utóíz. De az se jó. Természetellenesen csillog.
 • Jó az állaga és a színe. Gyermekkorom táborait juttatja eszembe, nosztalgikus.
 • Sajtkrém ízű, végre, de nem túl selymes. A Camping sajt jutott róla eszembe.
 • Nagyon sós, szép a felülete, kenhető, penészes íz itt is.
 • Ennek nem sok íze van, nem venném meg.
 • Túl kemény, de jó.
 • Semleges, nem túl jellegzetes ízű, krémes, kicsit tejszínes. Az összhatás ok.
 • Túl zselés és átkozottul sós, egyéb ízek nélkül. Ócska.
 • Kellemesen átlagos termék, enyhe zöldhagymás ízzel.

3. helyezett: President natúr trappista sajtkrém – 3,1 pont (279 forint/125 g)

Összetevők: trappista sajt, tejszín, tejpor, emulgeáló sók, (trifosztrátok, difoszfátok, nátrium-foszfátok, polifoszfátok), étkezési só

DSC5200
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A prémium termékek közé sorolható Président trappistás nekifutásának folyós, nyúlós állaga nem váltott ki elismerő csettintéseket, markánsabb ízvilága viszont kiemelte a mezőnyből. Arról, hogy ez előny-e vagy hátrány, megoszlottak a vélemények. Szakértőknek például határozottan ízlett, ezért 4-es pontszámmal jutalmazta, de nem mindenki osztotta nézeteit, savanykás ízeket emlegetve ketten is elégtelenre értékelték.

 • Karakteres íz. 4 pont

 • Áááá. Ilyen szarra nem számítottam. Ez iszonyú. 
 • Nagyon híg és az íze is vad. Savanykás, mesterséges mellékíze van.
 • Furcsán nyúlik, nem túl bizalomgerjesztő, semleges ízű.
 • Sós, tejszínes, állagra lágyabb.
 • Tömény, markáns íze van, finom.
 • Folyós, kesernyés kéksajtszerű.
 • Nagyon folyékony, kicsit tejszínes beütésű, de valamiért szerettem. Talán mert az állaga alapján valami rémes gagyira számítottam? 
 • Ennek legalább van sajtíze, kár, hogy folyós-nyúlós. 
 • Majonézes állagú, savanyú. Ráadásul nagyon híg, le is ettem vele magam! 

2. helyezett: Tolle ömlesztett sajtkrém – 3,5 pont (219 forint/125 g)

Összetevők: sajtok (tej, mikrobatenyészet, étkezési só, szilárdító anyag (kalcium-klorid), tartósítószer (kálium-nitrát), oltóenzim), víz, tejszín, vaj, emulgeáló sók (E451, E450, E339, E452), tejfehérje

DSC5202
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Tolle ömlesztett sajtkrémje nosztalgikus érzéseket ébresztett bennünk, egy az egyben hozta gyermekkorunk Camping sajtos ízeit. Úgy tűnik, nem csak a ketchupoknál hódít a retro! Szakértőnk számára minden téren tetszetős volt, ám itt is akadt némi véleménykülönbség. Néhányan sós, vegyszeres ízekre panaszkodva marasztalták el.

 • Csillogó felület, kenhető állomány. 4 pont

 • Baromi sűrű, jellegzetes íz. Ez a medve? Tök olyan az íze.
 • Klasszik tubusos macisajt íze van. Kicsit talán sós, de jó az állaga.
 • Maróan sós, ez is a Camping sajthoz hasonlít. Nem ennék meg ebből egy szendvicset. 
 • Változatos íz, retró Camping sajt ízű. 
 • Semmi extra, ez is gyeremekkorom íze.
 • Sajtos ízű, de ez nem minden esetben jelent jót – most pl. nem. 
 • Sós olvasztott plasztik+guargumi. 
 • Szuper, retró ízvilág, ami a Balaton partján eltöltött nyarak alufóliás szendvicses ebédjeit idézi! Ez vagy maga a kultikus, tubusos Camping krémsajt, vagy annak legjobb hazai másolata! 

1. helyezett: Philadelphia Klassisch sajtkészítmény – 3,6 pont (439 forint/175 g)

Összetevők: friss sajt, tejsavókészítmény, étkezési só, sűrítőanyag (szentjánoskenyérliszt), étkezési sav (citromsav).

DSC5205
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Tesztünk nyertese a várakozásoknak megfelelően a műfaj koronázatlan királya, a Philadelphia lett, amit a Lidlben szereztünk be akciós áron. Éppúgy, mint a Nádudvari sajtkrémnél, ennél is a vajkrémre asszociáltunk, de panaszra nem lehetett okunk, a teltebb, friss és tejszínes íz jól állt neki, ahogy az masszívabb, sűrűbb állag is. Érdekes módon szakértőnk nem dobott tőle hátast, pont a meghatározó tejszínes vonal miatt, csapatunk java része azonban ezzel együtt is szerette. Ha már a füleden jön ki a vaj/margarin és nem sajnálsz 439 forintot kiadni rá (ami nem kevés, a 8 termék viszonylatában csak a Medve terméke volt drágább nála), nyugodtan adhatsz neki egy esélyt.

 • Illatában, ízében a tejszín dominál. 2 pont

 • Sűrűbb, tejszínesebb cucc. Nekem túl tejszínes. 
 • Ez eddig a legfinomabb. Harmonikus ízvilág, az állaga és a színe is jó.
 • Telt ízű, de inkább vajkrémre emlékeztet. Sűrű állaga van, nincs túl nagy karaktere.
 • Tejszínes, inkább vajkrém ízű.
 • Olyan, mint a natúr vajkrémek, kellemes, lágy, de nem sajtízű.
 • Finom, tejfölös.
 • Állagra masszív, semmi sajt íze nincs, inkább vajas. Vajkrémnek jó lenne, sajtnak nem.
 • Ez finom! Nem nyúlós, és tök jó friss íze van! Bármikor megvenném.
 • Ránézésre olyan, mint a régi Leo jégkrémek. Ízre is retró, de ez egyáltalán nem baj, mert tökéletesen hozza a '90-es években forgalmazott Party Vajkrém ízét, amit mindig a hobbitelkünkön ettem hétvégenként, zsömlére kenve! 
Mustra