Így érheted el, hogy emlékezz az álmaidra

Az esetek 46 százalékában működött a meglepően egyszerű módszer.

A tudatos vagy éber álmodás, amely azt jelenti, hogy valaki alvás közben is tudatában van annak, hogy ő éppen álmodik, szintén lehet egy-egy trükkel, szándékosan előidézett élmény, ez azonban olyasmi, amit az emberek fele tapasztal csak meg az élete során. A rendszeresen csupán az emberek mintegy negyede által átélt élményen ugyanakkor már kutatások által is letesztelt módszerekkel is dolgozhatunk – írja a Lifehacker. 

A hajnali ébresztés már nem biztos, hogy megéri

A Dreamingben megjelent kutatás olyan meglehetősen kényelmetlen megoldásokat is letesztelt egyébként, mint az álmok megszakítása és az ezt követő visszaalvás, ez a módszer ugyanakkor a másnapi fáradtság miatt nem igazán bizonyult kifizetődőnek. A leghatékonyabb eljárásnak a kutatók szerint az bizonyult, amikor a részvevők egyfajta mantraként elismételték párszor elalvás előtt azt a mondatot, hogy „amikor legközelebb álmodni fogok, emlékezni fogok rá, hogy álmodom.” Nem egy varázsigéről van persze szó, a lényeg az, hogy valami olyasmit válasszunk, ami segít tudatosítani a szándékunkat.

shutterstock 124822810

"Amikor legközelebb álmodom..."

A kutatás során egyébként összesen három módszert teszteltek le a kutatók, akik a mantrázás és az alvásmegszakítás mellett egy éber állapotban gyakorolt meditálós módszert is leteszteltek. A résztvevőknek először egy hétig mindenféle segítség nélkül, a következő héten pedig a három módszer valamelyikének használata mellett kellett feljegyeznie, hány alkalommal sikerült ébren álmodnia. A Harry Potteres/mantrázós technika az esetek 46 százalékában bizonyult legalább egyszer sikeresnek a második hét alatt, szemben a részvevők által feljegyzett 17 százalékos átlagteljesítménnyel. Messze ez bizonyult tehát a legsikeresebb módszernek. Azon a héten, amikor egyik technikát sem használták, nagyjából a résztvevők 8 százalékának sikerült egyébként a dolog. Kérdés persze, mennyit változtatott az első hét eredményein, hogy a résztvevők akaratlanul is többet foglalkoztak a témával.

Kellemes mantrázást és szép álmokat kííívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek