Wizz Air: ingyenes lett a nagy kézipoggyász, de iparkodnod kell

Vasárnap lépett életbe a Wizz Air új csomagszabályozása, ami abból a szempontból mindenképp üdítő, hogy mostantól nem sarcolnak meg a nagy kézipoggyászod után. Az viszont már kevésbé jó hír, hogy a csomagot csak abban az esetben viheted fel garantáltan a fedélzetre, ha kicsengeted az elsőbbségi beszállás díját.

Az október 29-e óta érvényes új szabályozás értelmében az utasok a fedélzetre magukkal vihetnek egy darab, legfeljebb 55x40x23 cm méretű kézipoggyászt, melynek díját a viteldíj tartalmazza, és a korábbi ingyenesen szállítható kézipoggyász méretéhez (42x32x25 cm) képest ez 50%-os növekedést jelent - írja a Wizz Air hivatalos oldalán. 

Ez így nem hangzik rosszul, de állítólag haa mégsem vagy hajlandó tejelni, számolnod kell az eshetőséggel, hogy elvehetik tőled a kézipoggyászt, így az nem veled, a fedélzeten, hanem a gép gyomrában fog utazni. Ez főleg akkor érinthet kellemetlenül, ha valamilyen törékeny holmit pakoltál bele, hiszen a reptéri rakodómunkások arról híresek, hogy nem igazán bánnak kesztyűs kézzel az utasok javaival. De vajon mitől függ, hogy bekerülsz-e a szerencsés kiválasztottak közé, akik megtarthatják a csomagjukat? Máris elmondjuk!

shutterstock 245322604

Kevés a hely, sok a csomag

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a Forbes kérdésére tette tisztába a szabályzat homályos részét. Elmondása szerint ma már nemigen van olyan légitársaság, ami 80 százalék alatti kihasználtsággal repül, így a kézicsomagok egyszerűen nem férnek fel a fedélzetre. A szelektív mechanizmus ennek a következménye.

Mi most próbálunk olyan rendszert bevezetni, ami valahol hatékonyság alapú, de fair is: azt kapod, amiért fizetsz. Mindenki vihet ingyen egy csomagot, de az vagy az utassal utazik, vagy nem. Az elsőbbségi beszállás pedig jó szelekciós mechanizmusnak tűnik, mert ez egy plusz szolgáltatás, ez foglalja magában azt is, hogy a csomagod mindenképp veled utazik. Persze nem biztos, hogy ez tökéletes megoldás.

Váradi nyilatkozata szerint egy A320-as gépre 120 csomag fér fel. Ha az adott járaton mondjuk 40-en áldoznak az elsőbbségi beszállásra, az azt jelenti, hogy még 80 utas viheti fel kézipoggyászát a fedélzetre. És most jön a legfontosabb rész:

Tehát érkezési, pontosabban sorban állási sorrendben (dől el)? Aki elöl áll a kapunál, nagyobb eséllyel viheti fel a gépre a csomagját?

Nem tudok jobb megoldást, tökéletes nem létezik.

Hogy járok a legjobban? 

A Fapadosinfo blog pompásan összefoglalta, hogy milyen lehetőségek állnak előtted. A lényeg röviden annyi, hogy ha nem kívánsz a zsebedbe nyúlni az elsőbbségi beszállásért, kénytelen leszel előbb elindulni, és mihamarabb letáborozni a kapunál.

„Aki tehát normális méretű kézivel utazik, és mindenképp magával akarja vinni a gurulóst a fedélzetre (érthető, mert ha elveszik, akkor megdézsmálhatják a reptéri szarkák, össze is törhetik, és várni kell rá a célállomáson), vesz priorityt, vagy az elsők között áll be a nem prio sorba. Az nem életszerű, hogy eladnak 120 elsőbbségit, tehát aki rászánja az időt, az spórolhat ezzel. Persze emiatt eltölteni fél órával többet például a pesti karámban, nem túl vonzó perspektíva.„

Mennyi az annyi?

Ha online vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül foglalsz jegyet, a WIZZ Priority, vagyis az elsőbbségi beszállás 1600 és 3200 forint közötti összegbe kerül, a reptéren azonban már 8 ezer forintot kérnek érte. Ezért cserébe az elsők között szállhatsz fel a repülőre, illetve garantáltan az utastérben szállíthatod kézipoggyászodat (55×40×23 cm, max. 10 kg), valamint további egy kisebb táskát (40×30×18 cm), amelyet az ülés alatt kell elhelyezned.

Ha elfér az ülés alatt, tutira felviheted

A blogon több kommentelő is jelezte, hogy a Wizz Air az alábbi tájékoztatást küldte nekik e-mailben:

"Ha foglalását nem egészítette ki a WIZZ elsőbbségi beszállással, előfordulhat, hogy kézipoggyászát nem viheti a fedélzetre, így a beszállásnál át kell adnia. Ezt az alábbiak egyikével kerülheti el:

  • Legkésőbb 3 órával az indulás előtt egészítse ki foglalását a WIZZ elsőbbségi beszállással.
  • Az utasfelvételkor adja fel kézipoggyászát ingyenesen.
  • Csak egy kisebb táskát (40×30×18cm) hozzon a fedélzetre, amelyet az ülés alatt helyez el."
shutterstock 388084963

A Ryanairnél is változnak a szabályok

A Ryanairnél eredetileg november elsején lépett volna életbe az új poggyász-szabályozás, de a cég a karácsonyi időszakra hivatkozva január 15-re halasztotta annak bevezetését. A fapados légitársaság korábbi tájékoztatása szerint ezután csak az elsőbbségi beszállást vásárlók vihetik majd fel kabin méretű (55×40×20 cm) kézipoggyászukat a fedélzetre és emellett egy második, kisebb táska is lehet náluk. A többi utastól a beszállító kapunál elveszik a poggyászt és a csomagtérbe helyezik el, így érkezéskor meg kell várni annak kiadását, a fedélzetre pedig csak egy kisebb táskát vihetnek fel. További változás, hogy a Ryanair 15-ről 25 kilóra növeli a feladható poggyász felső súlykorlátját.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek