A vizsgált halrudacskák fele hasalt el a NÉBIH tesztjén

Összesen 30 különböző halrudacskát vizsgált meg legújabb tesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzésen 15 terméknél találtak valamilyen hiányosságot, ami 12 esetben bírságot von maga után.

A NÉBIH termékteszt oldala, a Szupermenta azért szentelt kiemelt figyelmet a halrudaknak, mert a gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött termékek a gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendenek. A teszt során a szakemberek hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatokat végeztek. Megmérték például a halrudacskák fehérje- és sótartalmát, a nehézfém-szennyezettség mértékét, illetve ellenőrizték a termékjelöléseket. Mutatjuk az eredményeket.

Nincs bennük nehézfém

A laboratóriumi vizsgálat megállapításai szerint a nehézfém tartalom egyik halrudacskánál sem haladta meg a jogszabályban előírt határértéket, és sótartalmuk is egybevágott a csomagolásra írt értékekkel. A fehérjetartalommal viszont már akadtak gondok: két terméknél alacsonyabb volt a kelleténél, ráadásul ezeknél más jelölések sem fedték a valóságot.

Van, amelyik halhúspépből készül

A halrudacskák egyik lényeges tulajdonsága, hogy milyen alapanyagból készülnek. A nagy részükbe halfilé kerül, de olyanok is akadnak, melyeknek apirított, darált halhús, vagy halhúspép az alapja. Ide vágó szabály, hogy a nem filéből előállított termékeknél a gyártóknak egyértelműen tájékoztatniuk kell a vevőket a megnevezésben. A helytelen és hiányos elnevezés súlyos, míg a tápérték és az adalékanyagok pontatlan megjelenítése enyhébb hibának számított.

Tőkehalnak látszó hekk

A halfaj feltüntetése ennél az élelmiszercsoportnál nem kötelező, a 30 vizsgált halrudacska többségénél mégis megjelölték – általában hitelesen. A szakemberek 13 terméknél végeztek fajazonossági vizsgálatot, és hibát csak egynél találtak: a fajról, ami „chilei szürke tőkehalként” szerepelt a csomagoláson, kiderült, hogy valójában „észak-csendes-óceáni hekk”.

halrudacska 04
NÉBIH/Szupermenta

600 ezer forintos bírság

Bár a teszten mind a 30 halrudacska biztonságosnak bizonyult, az egyéb hiányosságok folytán a hatóság összesen 15 termékkel kapcsolatban indított eljárást. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 esetben szabnak ki élelmiszer-ellenőrzési bírságot, összesen 600 ezer forintot, három vállalkozást pedig figyelmeztetésben részesítenek és kötelezik a hibák kijavítására.

A kóstoláson a COOP halrudacskája nyert

A kedveltségi vizsgálat keretében laikusok és szakértők kóstolták végig a termékeket, majd az ízük, állományuk, illatuk, valamint külső megjelenésük alapján értékelték azokat. A pontszámok szerint a következő három vizsgázott a legjobban:

  1. COOP halfilérúd
  2. Tesco halrúd
  3. Gran Mare halrudacska

Ha bővebben is érdekel a teszt, ide kattintva merülhetsz el a részletekben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek