Így menthetsz meg egy elázott könyvet

A kádba ejtett vagy eső áztatta könyvek néhány nap alatt újjávarázsolhatóak, legalábbis ha azonnal megindítja valaki a mentőexpedíciót. Vagy még időben lefagyasztja a bőrig ázott könyvet.

Egy egyetemi könyvtár szakértői szerint korántsem lehetetlen feladat helyrehozni a hibát, csupán néhány papírtörlő, egy ventilátor, és egy könyvprés - magyarul néhány tégla és egy deszka - kell a dologhoz. Először is meg kell ágyazni a csöpögő könyvnek néhány törlőkendővel, majd finom, óvatos mozdulatokkal ki kell nyomkodni a könyv által felszívott víz egy részét. Ezek után, vigyázva arra, hogy a könyv fedele maximum 90 fokos szögben álljon a lapokhoz képest, a könyv nagyjából negyedéig, feléig papírtörlőket kell majd elhelyeznie azoknak, akiknek tényleg fontos, hogy szép egyenes lapokat lássanak viszont, amikor újra kezükbe veszik kedvencüket. 

Néhány nap alatt helyrehozható a malőr

Nagyjából 10-20 oldalanként kell, hogy elhelyezésre kerüljön egy papírtörlő, mielőtt megint nekiállnánk az ÓVATOS nyomogatásnak, préselésnek. Miután a könyv másik fele is kisajtoltatott, terítsük ki legyezőszerűen a lapokat, majd állítsunk fel a kötet előtt egy ventilátort, és… ventiláljunk. Bő fél napig. Ezek után a megszáradt lapok hullámait kell még eltüntetni, amihez egy deszkára vagy egy nagyobbacska könyvre és valamilyen nehéz, lehetőleg lapos tárgyra van szükség. Ez a folyamat eltarthat néhány napig, de aki lelkiismeretesen végigcsinálja a dolgot, jó eséllyel visszaállíthatja a baleset előtti állapotokat. Ha pedig nincs idő minderre, elodázható a ráncfelvarrás, ha a még nedves könyvet egy műanyag zacskóba zárja valaki, és gyorsan benyesi a fagyasztóba. Később aztán – a felolvasztás után – kezelésbe lehet majd venni az elázott kötetet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra