Már párezer forintért is vehetsz a gyereknek sídzsekit és -nadrágot

Még nem havazott, de az üzletekben már mindent be lehet szerezni, amire nagy hidegben vagy a téli családi kiránduláshoz szükség lehet. Körkép gyerekeseknek!

Még csak most kezdődött az október, vagyis a síszezon azért még kicsit odébb van, de az üzletek már készülnek arra, hogy a családok százai hamarosan elzarándokolnak valamelyik közeli vagy éppen távolabbi sípályára. Meg is néztük, hogy mit kínálnak a sportáruházak és az egyéb márkák azoknak, akik a gyereknek szeretnének bevásárolni pár fontos dolgot a téli vakációhoz. Részletek a hajtás után!

Mikortól síeljen a gyerek?

Ugyan a síovikban már a 2-4 éves gyerekeket is szívesen látják, a síelés elkezdéséhez ajánlott kor általában 5 év. Ennek több oka is van, és a Webbeteg egyik vonatkozó cikkében szépen fel is sorolja ezeket.

  • A síruha, bakancs, védősisak és egyéb felszerelés súlya legalább plusz 2-3 kg-ot jelent, melyet gyermekünknek cipelnie kell, ezért elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy mindezt különösebb gond nélkül elviselje, és élvezze mellette a síelést.
  • Szükségük van bizonyos testtömegre és erőre, mely az eséseknél védi őket a sérülésektől. Ebben az életkorban már sokkal jobbak a motoros készségeik. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a lesiklást megtanulják, tudják irányítani a testüket.
  • Ebben az életkorban már gyorsan megtanulják a zöld és kék pályák használatát, otthonosan érzik magukat a lejtőkön.
  • Az ötévesek szociális képességei is sokkal jobbak, mint fiatalabb társaiké. Már hozzászoktak az oviban ahhoz, hogy távol legyenek bizonyos időre a szüleiktől, nem okoz gondot számukra a másokkal való együttműködés, és a szabályokhoz való alkalmazkodás.

Hol tanuljon a gyerek síelni?

Persze megpróbálhatjuk mi is megtanítani a gyerekeket a síelés csníjára-bínjára, de talán jobb, ha egy szakemberre bízzuk a feladatot, vagyis egy jó oktatóra- vagy iskolára mindenképpen szükség van. Igaz, a legtöbb hazai síiskolában már túl vannak a nyílt napon és a beiratkozáson is. De miért érdemes ennyivel korábban elkezdeni a felkészülést a havas lejtőkön való csúszkálásra? Mert több hónap szükséges ahhoz, hogy meglegyen az a szintű tudás, amellyel január végére-februárra már el lehet menni külföldre is síelni - írja a sielok.hu.

(Ide kattintva megnézheted, hogy hol vannak Magyarországon síiskolák.)

Hogyan válasszunk úti célt és pályát?

Az előbb említett oldalon találtunk egy listát arról is, milyen szempontokat kell figyelembe venni a helyszín megválasztásakor: például érdemes lehetőleg közeli úticélt választani, mert az utazás igazi nyűg lehet a gyerekeknek, érdemes utána járni annak, hogy milyen gyerekbarát szolgáltatások vannak a liftek típusaitól kezdve a kedvezményeken át az egyéb figyelmességekig. Ha már megérkeztünk, akkor olyan pályát válasszunk a síelésre, amin biztos, hogy elboldogulunk az egész családdal, és a síliftre ne engedjünk felszállni egyedül a kicsiket, a húzólifttel pedig mindig a gyermek menjen elől, hogy amennyiben kiesik, akkor ki tudjunk hozzá szállni.

Miben várjuk a telet? 

Mivel sífelszerelést lehet kölcsönözni és/vagy használtan venni, a körképben inkább a ruházatra koncentráltunk. A jó hír az, hogy nem kell sokat költeni akkor, ha a gyereknek új sínadrág, -kabát vagy aláöltözet kell. Egyrészt a diszkontáruházak is készülnek a szezonra, lásd például a LIDL-t, ahol 5777 forintért lesz a jövő héttől sídzseki, 4999 forintért pedig kantáros sínadrág, egy szett aláöltözet pedig csak 2990 forint. Árban hasonlóan baráti a Decathlon is, itt már 5000 forint alatt is találtunk kabátot, és ha kell, itt a felszerelések között is körül lehet nézni, ahogyan a Sports Directben is, ahol online már egy csomó téli holmi akciós, és a dzsekik 5000 forinttól 50 ezer forintig bezárolag kaphatóak. Ami a kiegészítőket illeti, például sál, sapka - nagyjából hasonló árban kaphatóak szinte mindenhol, nézd csak meg a mellékelt galériánkat:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek