Így rövidítheted le a takarítási időt

Elodázható a heti rendszerességű takarítás úgy is, hogy rend marad a házban. Elég, ha erre a néhány apró dologra odafigyelsz, és hosszantartó tisztaság ragyogja majd be az otthonod.

Rengeteg időt megspórolhat a news.com.au szerint az, aki odafigyel néhány olyan látszólag apró-cseprő dologra, ami ugyanakkor meglepően sokat segíthet abban, hogy tisztább maradjon, vagy legalábbis tisztábbnak tűnjön a lakás, és ne kelljen minden egyes hétvégét takarítással befejezni.

1. Ablaklehúzót a zuhanyzóba

A tusfürdők és a zuhanyzók falán, vagy épp a csempéken nyomot hagyó vízcseppek által létrehozott komplex minták és barlangrajzok kialakulását csírájában elfojthatjuk, ha még a zuhanyzóból való kilépés előtt megragadjuk az ablaktisztításra használatos, pár száz forintért beszerezhető ablaklehúzónkat, és gyorsan végigmegyünk a legkönnyebben összemaszatolódó felületeken.

shutterstock 164711291

2. Kerüljük a fehér színű habarcsot a járólapok fugázása során

Ha a fehér helyett sötétebb, szürkés árnyalatot választunk, kevésbé lesz feltűnő, a csempék/járólapok között összegyűlő piszok, és nem fogjuk folyton azt érezni, hogy mocskos a padló.

3. Sötétebb árnyalatú mosdókagyló

Ehhez hasonlóan a mosdókagyló esetében is érdemes lehet a fehér helyett valamilyen sötétebb színt választani, egy kizárólag Head & Shoulders modellekből álló család esetében így kevésbé lesz feltűnő, ha állandóan hajszálak borítják a mosdókagylót.

4. A hajszálakat egy régi törülközővel is eltüntethetjük

Érdemes lehet külön erre a célra egy régi törülközőt is rendszeresíteni, amit aztán gyorsan előkaphatunk és összeszedhetjük vele a mosdókagyló falához makacsul ragaszkodó hajszálakat.

5. Cipőtartó

A bejárati ajtóhoz minél közelebb elhelyezett polcos cipőtartó használatára sokszor nem a legegyszerűbb feladat rászoktatni a családtagokat és a rendszeres vendégeket, de ha egyszer sikerül, máris szükségtelenné válik a rendszeres felmosás/porszívózás.

shutterstock 299606846

6. Alakíts ki gyűjtőzónákat

Ha minden családtag rendelkezik egy ruhakosárral, szobainassal, vagy bármilyen más tárolóeszközzel, egy helyen összpontosulnak majd a legtöbbször használt ruháik. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra: egyrészt nem kell az egész lakást áttúrni egy-egy ruhadarab után, másrészt könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás is, hisz nem kell majd kerülgetni és felszedegetni legrejtettebb zugokat is megtaláló ruhadarabokat.

7. Időnként nem árt kitisztítani azokat a légszűrőket sem

Az eltömődött, porral teli légszűrők rendszeres cseréjével a megritkíthatjuk a porszívózások gyakoriságát, és persze a levegő minőségén is javíthatunk.

8. Egyél mindig ugyanott

Ha mindig ugyanott étkezel (a konyhaasztal például elég kézenfekvő megoldásnak tűnik), csak egy felszínt kell letörölni, ha a szokásosnál több morzsát hagysz magad után, és nem kell a lakás minden pontját morzsátlanítani nagytakarításkor.

9. Bevásárlás előtt szabadulj meg a romlott élelmiszerektől

Mielőtt beszerzőútra indulnál, nézd át a hűtőt és dobd ki a romlott élelmiszereket. Ha ez szokássá válik, sosem kell penészes lekvárokra bukkannod vacsora előtt, ráadásul az is egyértelműbb lesz, mit kell aznap beszerezni a boltból.

shutterstock 529037965

10. Rakd a mosogatógépbe a sütő rácsait

Ha hetente egyszer elhelyezésre kerülnek a rácsok a mosogatógépben, nem lesz rá szükség, hogy később vért izzadva kelljen lesúrolnunk a réteges, rácsra sült kőzeteket.

11. Reszelj okosan

A zöldségek és gyümölcsök meghámozása/lereszelése során a konyha zöldségek számára látszólag elérhetetlen zugaiba is eljuthat egy-egy vállalkozókedvűbb répa darab. Ha viszont közvetlenül a kuka, a komposztáló vagy a tálalásra kijelölt edény fölött hámozunk, nem kell majd a szétszóródó zöldségdarabok ide-oda szállításával bajlódnunk.

12. Zuhanyozz este

Sokan választják különböző okok miatt a reggelente zuhanyzást, ha azonban valaki este vagy este is zuhanyzik, az ágyneműi is lassabban koszolódnak el, ritkábban kell tehát mosnia is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra