Ezért fáj, ha ráharapsz az alufóliára

Miért csinálsz ilyet? Mindegy, ráharaptál, és most megtudhatod, miért nem volt ez annyira kellemes érzés.

Először is fontos leszögezni, hogy nem egy egyetemesen ismert jelenség a túl sietősen elfogyasztott szendvicsekkel/sütikkel a fogak közé került alufóliadarabok okozta fájdalomérzet. A jelenség csak a fémet tartalmazó tömésekkel és koronákkal rendelkezőket érinti, a rapperek és a magukat fémsodronyokon is átrágó James Bond gonoszok tehát nem árt, ha különösen gondosan csomagolják ki a szendvicseiket.

shutterstock 51487639

A magyarázat: az alufóliában lévő alumínium és a tömésekben megtalálható fémek közötti potenciálkülönbség, vagyis elektromos feszültség az oka mindennek. A száj, azon belül is a nyál sótartalma és nedvessége tökéletes vezetőként funkcionál ilyenkor, és elvezeti az önkéntelenül összedobott akkumulátor által termelt áramot, amit bizony nem igazán kedvelnek a fogak idegvégződései, és azok gazdái sem.

Szerencsére két megoldás is akad a problémákra:

  1. Vigyázz a fogaidra, vagy hagyd, hadd hulljanak ki, fémet viszont semmi esetre se helyezz el tatósan a szádban!
  2. Ne egyél alufóliát!
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.