Így tartsd tisztán a konyhai vízcsapot!

Csak csurog, csak csöpög? Ilyen egyszerűen megoldható a probléma.

A mosogatót valószínűleg mindenki rendszeresen megszabadítja a felszínére rakódott olajtól, zsírtól, maradékszemcséktől és vízkőtől, de van még valami, aminek szüksége van egy kis odafigyelésre, főleg, ha nem akarunk tanácstalanul állni a konyhapult előtt, hogy mégis mi a fenéért nem folyik rendesen a víz a csapból. Igen, ennek a legtöbbször nem az az oka, hogy rendszerszintű probléma van a víznyomással, hanem az, hogy idővel szépen, lassan a vízcsap feje eltömődik. A Kitchn oldalán találtunk egy leírást arról, hogyan érdemes megoldani ezt a problémát akkor, ha kihúzható fejes csaptelepünk van, de persze a nagy része alkalmazható hagyományos csaptelep esetén is. 

A hozzávalók

 • fél rész fehérecet
 • fél rész meleg víz
 • két tál
 • három mikroszálas törlőkendő
 • fogkefe
shutterstock 675130921

A módszer

 1. Az egyik tálad töltsd meg a fehérecettel, a másikat pedig melegvízzel. 
 2. Az egyik törlőkendőt mártsd bele az ecetbe, és törölgesd át a csapot és ha van, a tömlőt, amit érdemes előtte egyébként leszerelni.
 3. Ha a kosz nagy részét sikerült eltüntetni, a másik törlőkendőt mártsd bele a vízbe, és törölgesd át újra a megtisztított felületeket, hogy ne maradjon rajta az ecetből.
 4. Szereld le a csapfejet, és ezt is törölgesd át ecetes ronggyal. Hagyd az ecetet hatni pár percig, és ha nagyon reménytelennek tűnik a helyzet, akkor fogkefével is nekieshetsz. Ha ez sem segített, akkor egy fél órára vagy akár egész éjszakára hagyd a csapfejet az ecetes tálkában.
 5. Ha megnyugtatónak találod a végeredményt, akkor jöhet a vizes rongyos áttörölgetés.
 6. Utolsó előtti lépésként száraz ronggyal törölgesd át a csapot és a tömlőt, ha van (már ha nem kell sokat áztatni a csapfejet ugye).
 7. Végezetül pedig eressz forró vízet a csapfejre, hogy az esetleg ott maradt lerakódások és kosz is eltünjön. 

Egy kis plusz

A kommentekben is van pár hasznos tanács, például az, hogyha valakinél kemény a víz (és ez Magyarországon ugye sok helyen előfordul), akkor érdemes az ecetet felmelegíteni a mikróban, majd egy órán át áztatni benne a csapfejet, utána pedig fogpiszkálókkal fellazítani a lerakódásokat, amennyiben maradtak. És ha ez sem működik, akkor marad a hagyományos vízkőoldó. 

Mustra