Így tudathatod vészhelyzet esetén, hogy biztonságban vagy

A Facebook "biztonságban vagyok" funkciója mellett a Google és az Apple is kínál olyan alkalmazást, amivel gyorsan és egyszerűen megoszthatjuk a tartózkodási helyünket az arra érdemesekkel, és segítséget is kérhetünk, ha szükség van rá.

A manchasteri robbantás után a Facebook megint aktiválta a terrorcselekmények és egyéb katasztrófák idején valóban hasznos „biztonságban vagyok” funkcióját, ami lehetővé teszi az érintett területeken tartózkodó felhasználóknak, hogy gyorsan és egyszerűen tudassák az ismerőseikkel és hozzátartozóiikkal, hogy jól vannak. Persze a legfontosabb ilyenkor mindig az, hogy előbb magunkat biztonságban tudjuk, és másoknak segítsünk, de nem árt tudni, hogy jó pár olyan app létezik már, amivel nem csak azt közölhetjük, hogy biztonságban vagyunk, de a tartózkodási helyünket is megoszthatjuk barátainkkal. Az alkalmazásokról a Lifehacker írt.

GettyImages-687461544
Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary

 

Facebook

A Facebook „biztonságban vagyok” funkciója csak akkor érhető el, ha sok felhasználó beszél egy incidensről a közösségi oldalon és értesítést kapnak az ezeket az eseteket jelző és figyelemmel követő ügynökségektől. A tartózkodási helyzünket, az érintett területeken tartózkodó felhasználók posztjainak tartalmát és az ügynökségi híreket figyelembe véve pedig automatikusan figyelmeztet, hogy jelezzük, minden rendben van-e. Korábban ez máshogy működött, akkor a Facebook döntötte el, hogy egy incidens van-e olyan súlyos, hogy érdemes bekapcsolni ezt a funkciót.  

Apple Find My Friends

Ezzel az alkalmazásával megoszthatjuk más iOS-es készülékek tulajdonosaival, hol vagyunk épp, és azt is láthatjuk egy térképen, ki hol tartózkodik azok közül az ismerősök közül, akik engedélyezték a helyadatok lekérdezését, és eléggé megbíznak bennünk ahhoz, hogy meg is osszák velünk azokat. Békés időkben is használható persze az app, amivel azt is közölhetjük az arra érdemesekkel, ha megérkeztünk a megbeszélt helyszínre, vagy épp elhagytuk azt.

Google Trusted Contacts

A Google alkalmazása is hasonlóan működik, vagyis tudathatjuk bizonyos emberekkel, hol tartózkodunk épp, és azt is, hogyha baj van. Ugyan az alkalmazást magunknak kell letölteni, de azok az ismerősök, akikben megbíztunk, böngészőben is ránk kereshetnek. Ha pedig nem találnak minket, akkor 5 percnyi inaktivitás után a kérésükre megosztja velük a legutóbbi tartózkodási helyünket.